Izvor:Pobjeda

Joksimović iz IZJ: Deterdženti i šamponi efikasni u čišćenju površina

Deterdženti za suđe ili za veš, kao i šamponi za kosu svi su vrlo efikasni kao sredstva za čišćenje površina, čime se eliminiše značajan procenat mikroorganizama rekla je za Pobjedu dr Ivana Joksimović iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Virus može da preživi na površinama različitih materijala najmanje 2-3 dana, kazala je ona i upozorila da bi sve površine potencijalno kontaminirane virusom COVID-19 trebalo da se peru i dezinfikuju.

Istraživanjem je, podsjeća ona, pokazano da se srodni virusi (SARS, MERS HCoV) virusu SARS-CoV-2 mogu zadržati na površinama kao što su metal, staklo, plastika do devet dana, ali se mogu efikasno inaktivisati dezinfekcijom ovih površina sa 62-71% etanolom, domestoso’m, varikinom (0,5%:50), 0,5% vodonik peroksidom ili 0,1% natrijumhloritom u toku minuta.

“Drugi biocidni agensi, kao što je 0,05-0,2% benzalkonijumhlorid ili 0,02% hlor-heksidindiglukonat su manje efikasni”, rekla je ona.

Kako je precizirala, dezinfekciona sredstva i radne koncentracije njihovih aktivnih supstanci koje su efikasne protiv korona virusa su natrijum-hipohlorit (0,05 0,5%), etil alkohol (70%) glutaraldehid (2%), vodonik peroksid (0,5%), benzalkonijum hlorid (0,05%), hloroksilenol (0,12%), jod u jodforu (50 ppm), izopropanol (50%), povidon-jod (1% jod), natrijumhlorit (0,23%).

“Pored ovih sredstava za dezinfekciju u domaćinstvu se mogu koristiti i sredstva koja su inače u upotrebi u domaćinstvu. Najefikasniji proizvodi su 70% etanol pravi se od 67g (73mL) 96% etanola + 33g (27mL) prokuvane i ohlađene vode ili destilovane vode. Voda mora biti hladna, jer u suprotnom će pri miješanju ispariti etanol i dobijamo nižu koncentraciju koja neće ostvariti efekat dezinfekcije. Korona virus se uništava u roku od minut”, objasnila je ona.

Naglasila je da rakija nije sredstvo za dezinfekciju površina i ruku, jer sadrži 40-50% alkohola.

“Ta koncentracija neće dovesti do ubijanja virusa”, rekla je Joksimović.

Istakla je i da je korisno natrijum-hipohlorit NaOCl (domestos, varikina) pomiješati 1:50, odnosno 1ml Na-hipohlorita sa 50 ml vode ili prema uputstvu na ambalaži (20 mL domestosa ili varikine + 980 ml vode).

“Vrlo je efikasan za dezinfekciju površina, a dokazano je od Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) da je već u koncentraciji od 0,1% efikasan u uništavanju virusa COVID-19. Korona virus se uništava u roku od pet minuta”, precizirala je doktorica.

Treba biti oprezan, kaže ona, pri izradi ove mješavine, jer zbog isparljivosti natrijum-hipohlorit nagriza disajne puteve.

“Treba koristiti hladnu vodu kako bi se smanjilo isparavanje. Rastvor se pravi svjež i kao takav koristi (jednom dnevno). Za dezinfekciju hodnika, stepeništa i slično, doza se mora povećati za 50%: 30 mL varikine ili domestosa pomiješati sa 980 mL (oko 1L) vode. Prije korištenja rastvor se mora dobro promiješati. 0,5% vodonik peroksid – napraviti od 3% vodonik-peroksida: 20 mL 3% vodonik-peroksida i pomiješati sa 80 mL prokuvane i ohlađene vode ili bočicu od 100 mL3% vodonik-peroksida i razblažiti sa vodom (prokuvane i ohlađene) do 0,5L. Ovaj rastvor može i za dezinfekciju ruku i površina”, istakla je ona.

Benzalkonijum-hlorid (Asepsol) rastvor 0,1% se, kako dodaje, dobija rastvaranjem 20mL asepsola u 980mL vode.

“Ova koncentracija se koristi za dezinfekciju ruku i porvšina. Efikasan je za dezinfekciju, ali najslabiji od svih prethodno navedenih za uništavanje korona virusa”, kaže Joksimović.

Ponovila je da je održavanje higijene u kući od velike važnosti, poručujući građanima da kada se vraćaju u kuću treba voditi računa da vrata s unutrašnje strane zatvorite laktom, ili kao i do sada, ali da odmah prebrišu kvaku dezinfincijensom.

“Praktikujte da obuću izujete ispred ulaznih vrata, isprskate alkoholom ili drugim tečnim dezinfekcionim sredstvom, prije nego odložite u odgovarajuće mjesto u kući npr. terasi. Zatim odmah perite ruke sapunom i vodom minimum 20 sekundi”, poručila je ona.

Odjeća koja je nošena, dodaje Joksimović, treba da se raširi na terasi da se dobro provjetri, minimum pola sata.

“Preporučuje se izlaganje pari, na primjer, pegla na paru ili paročistač. Isti postupak ponavljajte svaki put kada uđete u kuću”, istakla je ona.

Podsjetila je da u prodavnicama treba poštovati preporuke i držati odstojanje, a namirnice koje se donesu kući treba spustiti u kesama na pod predsoblja, ponoviti čitav postupak dezinfekcije, a zatim hranu, voće i povrće izvadite iz kesa, složiti, a te kese bacite.

“Od velike važnosti je da se dezinfikuju sve kvake u stanovima i kućama, posebno one od ulaznih vrata. Vodite računa o higijeni. Dezinfikujte često i stolove, radne površine u kuhinji, usisavajte i ribajte podove”, poručila je ona.

Sredstvo za dezinfekciju košta euro

U državnim apotekama moguće je kupiti sredstvo za dezinfekciju koje košta euro.

Tamošnje apotekarke kazale su za Pobjedu da je prodaja ovih proizvoda bila obustavljena, jer nijesu imali ambalažu.

“Sada to više nije problem, ali smo ograničili kupovinu tako da jedna osoba može kupiti najviše dvije”, rekla je apotekarka.

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Zagreb: Naoružan hiruškom maskom i nožem opljačkao prodavnicu, pa...

Nakon što mu je 51-godišnja radnica predala novac maskirani muškarac je pobjegao, piše Index.hr.

U BiH šestoro preminulih od korone, ukupno 262 oboljelih

Ukupan broj oboljelih u Bosni i Hercegovini je 262, pet se oporavilo, a šestoro je preminulo.

Mali veliki ljudi: Osnovci donirali novac NKT

Učenici odjeljenja V-a Osnovne škole “Štampar Makarije” iz Podgorice doniralo je NKT-u novac koji su prikupili...

Đorđe David iz bolnice: Trčao sam po stanu, kukao,...

On je saopštio da ima koronavirus, a sada je otkrio kako je sve počelo i kakve je...

Tramp neće staviti Njujork u karantin: “To je neamerički”

Kritičari su ovu ideju odmah proglasili nemogućom jer bi, kako kažu, uzrokovala brojne probleme u regiji, piše...

NAJČITANIJE

IZJ: Još jedan potvrđen slučaj koronavirusa, ukupno 85

U Crnoj Gori sad imamo ukupno 85 inficiranih novim koronavirusom.

Đorđe David iz bolnice: Trčao sam po stanu, kukao,...

On je saopštio da ima koronavirus, a sada je otkrio kako je sve počelo i kakve je...

Vujačić negirao ubistvo Jugoslava Cvetanovića

"Vujačić je negirao zločin. On je u odbrani naveo da u vrijeme ubistva Jugoslava Cvetanovića nije bio...

Medojevići izašli iz izolacije: Sprovedeni u karantin u Sutomoru,...

Državni tužilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici naložio je da se Medojeviću i njegovj supruzi uruči rješenje...

CRNAGORAKORONA.COM: Sajt koji pokaže udaljenost od lica koja su...

"Da biste vidjeli vašu udaljenost od najbližih lica koji su u samoizolaciji dozvolite geolokaciju. Cilj ove aplikacije...

Komentari

avatar