Kako je vazduh u Evropi najveća opasnost za ljudsko zdravlje

Kvalitet vazduha u Evropi se poboljšava, ali i dalje predstavlja veliki rizik za zdravlje ljudi, pošto je izloženost takozvanim finim česticama dovela do najmanje 238.000 prevremenih smrti u Evropskoj uniji 2020. saopštila je Evropska agencija za životnu sredinu (EEA).

Zagađenje vazduha u Evropi, i dalje je najveća opasnost za zdravlje ljudi.

Uprkos tome što su emisije osnovnih zagađivača vazduha i njihove koncentracije u ambijentalnom vazduhu u značajnom padu posljednjih dvadeset godina, kvalitet vazduha je i dalje loš u mnogim područjima Evrope”, saopšteno je iz EEA.

U periodu između 2005. i 2020., broj ranih smrtnih slučajeva usljed izloženosti finim zagađujućim česticama u Evropskoj uniji opao je za 45 procenata, što je u skladu sa Akcionim planom za smanjenje zagađenja za 55 odsto do 2030.

Ipak, 96 odsto stanovništva u gradskim sredinama EU je i dalje bilo izloženo tokom 2020. koncentracijama štetnih finih čestica koje su bile iznad nivoa koji je propisala Svjetska zdravstvena organizacija, a to je pet mikrograma po metru kubnom.

Stručnjaci podsjećaju da zagađenje vazduha pogoršava stanje kod osoba koje pate od respiratornih i kardiovaskularnih oboljenja, dok se bolesti srca i moždani udar navode kao najčešći uzročnici prijevremenih smrtnih slučajeva.

Potrebni su dalji, dodatni napori kako bi se ispunila željena norma o nultom zagađenju do 2050, a to je smanjenje zagađenja vazduha na nivoe koji se više ne smatraju štetnim za zdravlje, ističu u evropskoj agenciji.

Evropska komisija je u oktobru dala prijedlog da se pooštre donje dozvoljene granice zagađenja vazduha, ali i da se ustanovi „pravo građana na čist vazduh”.

To pravo bi moglo da uključuje zakonske odredbe na osnovu kojih bi se uvele novčane nadoknade za nastalu štetu po zdravlje u slučaju kršenja standarda kvaliteta.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Članovi Ustavnog odbora: Nije bilo glasanja za sudije Ustavnog...

Konsultacije sa šefovima poslaničkih klubova trebalo bi, kažu, da budu nastavljene u srijedu. Poručuju...

Abazović: Kolašin je Davos Crne Gore

“Svjedočimo nečemu što smo dugo priželjkivali. Skijalište u Kolašinu je prepuno skijaša, prepuno turista. Ne samo da...

Sjutra počinje drugo polugodište

“Zvono u svim osnovnim i srednjim školama oglasiće se u već utvrđeno vrijeme. Svim školarcima, osnovcima i...

Najveći broj prijava zbog neizdavanja fiskalnih računa

Najveći broj prijava se, kao i u prethodnom periodu, odnosio na neizdavanje fiskalnih računa. Račune, prema evidentiranim...

Predviđene novčane kazne: U Splitu od ove godine zabranjeno...

Kako prenosi Hina, ista kazna propisana je za one koji piju alkohol na javnim mestima, a kazna...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare