Izvor:Pobjeda

Konačnu procjenu rizika o ustoličenju Joanikija daće Kobre i BIA

Stručnjaci iz ''Kobri'', odreda vojne policije Vojske Srbije, stigli su prije tri dana u Crnu Goru da bi uvidom na terenu, zajedno sa agentima BIA i vrhom ANB-a, dali konačnu procjenu bezbjednosnog rizika u slučaju da se ustoličenje mitropolita SPC u Crnoj Gori Joanikija Mićovića obavi 5. septembra na Cetinju, saznaje Pobjeda iz izvora u Beogradu i Podgorici.

Prema informacijama tog lista, operativci BIA su bili u nedjelju na Cetinju, kako bi na licu mjesta snimili atmosferu i provjerili kakvi su planovi protivnika ustoličenja Joanikija te pokušali da saznaju šeme organizacije.

“Oni su djelovali mimo pripadnika Agencije za nacionalnu bezbjednost, ali u dogovoru sa vrhom ANB-a”, piše Pobjeda.

Jedinica vojne policije za specijalne namjene pod nazivom “Kobre” neposredno je potčinjena načelniku Generalštaba Vojske Srbije i prvenstveni zadatak je bezbjednosna zaštita određenih lica, najviših državnih zvaničnika, kao i objekata od posebne važnosti.

Obučeni su za borbu „protiv terorizma i pobunjeničkih grupa u svim uslovima (naseljena mjesta, saobraćajna sredstva, objekti), ali se u takozvanim mirnodopskim uslovima uglavnom bave, kako je to zapisano, procjenom, planiranjem i realizacijom bezbjednosnih zadataka „iz domena zaštite određenih lica i objekata“, kao i obezbjeđivanjem najviših stranih vojnih delegacija u zvaničnim posjetama Srbiji.

Ustoličenje mitropolita Crkve Srbije odigraće se na teritoriji Crne Gore i sasvim je izvjesno da se “Kobre” neće baviti antiterorističkim aktivnostima, ali će – što je i cilj njihovog dolaska – dati procjenu bezbjednosnog rizika za organizaciju dolaska srpskog patrijarha Porfirija i sveštenika koji su namjerni da iz Beograda dođu u Podgoricu.
Ključna stvar će, ipak, biti procjena “Kobri” o mogućnosti održavanja ceremonije na Cetinju, razrada plana dolaska crkveno-državne delegacije iz Podgorice na Cetinje 5. septembra.

(Ne)obična molba iz Srbije za Glavni grad

Prema saznanjima Pobjede, na adresu Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj Podgorice stigla je prije nekoliko dana zanimljiva molba. Srpska kompanija “Stage pro” zatražila je od administracije Glavnog grada da joj dostavi geodetske osnove ili ortofoto platoa kod Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, zbog “događaja ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija”.

U pismu “Stage pro” se napominje da će biti samo jedna od firmi zaduženih za postavku privremenih struktura „za tu priliku“, pa su neophodne geodetske podloge kako bi napravili “postavku privremenih struktura za tu priliku”.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Potrošači Vinogradske ulice ostali bez vode, zbog oštećenja magistralnog...

“Ekipe će u ranim jutarnjim časovima pristupiti otklanjanju kvara, očekujemo da će isti biti saniran do 15...

Milatović: Logično da premijer formira partiju, biću dio te...

Milatović je kazao da očekuje da ovaj predlog prođe u Skupštini. "Mislimo da je...

Protesti protiv manjinske vlade održani večeras u nekoliko gradova

Na protestu u Podgorici bili su, između ostalih, predstavnici Demokratske Crne Gore, Prave Crne Gore i Alternative...

Proslava pobjede lavova u Andrijevici

Čitaoci portala AntenaM su poslali snimke proslave iz Andrijevice, gdje je temperatura trenutno oko nule, što nije...

Ćorović: Premijerovi pokušaji da preduhitri i zaustavi pad Vlade...

Ćorović dodaje da je lamentiranje nad gubitkom fotelja premijera, pojedinih ministara i pojedinih predstavnika partija koje su...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare