Izvor:Pobjeda

Kotorani proslavili Dan Svetog Tripuna

U Kotoru je danas održana centralna, vanjska proslava Svetog Tripuna - zaštitnika Kotora i Kotorske biskupije.

Proslava je počela u jutarnjim satima ispred glavnih gradskih vrata gdje je priređen doček podružnica Bokeljske mornarice.

Ispred bazilike-katedrale Svetog Tripuna predat je raport, obavljena je smotra mornara, ispaljen počasni plotun, nakon čega je Bokeljska mornarica odigrala tradicionalno kolo u čast ovom svecu, čiji je kult više od 1.214 godina prisutan na ovim prostorima.

Potom je u katedrali Svetog Tripuna pontifikalnu misu služio mons. Dražen Kutleša, splitsko-makarski nadbiskup, metropolit splitske nadbiskupije i apostolski administrator Porečke i Pulske biskupije.

Nakon mise, u podne je uslijedila tardicionalna procesija ulicama Starog grada Kotora u kojoj moći Svetog Tripuna nose mornari Bokeljske mornarice.

Procesiju su po tradiciji u prolasku pored crkve Svetog Nikole pozdravili sveštenstvo Srpske pravoslavne sa protojerejem stavrofor Srpske pravoslavne crkve Milenkom Jekićem. Procesiju su pozdravila i zvona Crnogorske pravoslavne crkve i protojerej Ivan Pajović sa sveštenstvom.

Osim kotorskih lokalnih i zvaničnika susjednih opština, procesiji je prsustvovao i potpresjednik Vlade Hrvatske i ministar unutrašnjih poslova te države Davor Božinović.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare