Kotorski spasioci spasili Rusa

Pripadnici kotorske Službe zaštite i spašavanja spasili su sinoć ruskod državljanina koji se izgubio u reonu Pestingrada.

Rus je oko 19 časova obavijestio Službu zaštite i spasavanja da se izgubio u reonu Pestingrada, te da se ne usuđuje dalje kretati jer je teren izuzetno nepristupačan i opasan. Nakon konsultacije sa Centrom 112 na pretpostavljene koordinate uputila se ekipa od tri spasoca sa odgovarajućom opremom.

Komandir kotorske Službe zaštite i spašavanja Maksim Mandić,je kazao da je ekipa kotorskih spasilaca uspjela da dođe do izgubljenog Rusa nakon tri sata intenzivnog traganja.

-Jednako složena operacija je i spuštanje ka Kotoru, upravo zbog terena koji ne dozvoljava nikakvu grešku. Nakon punih 6 sati i 15 minuta, kačnije u 01.15 operacija spašavanja je uspješno okončana- kazao je Mandić.

Međutim, ističe da je spašavanje neodgovornih turista u ovakvim uslovima pripadnicima te službe već duže ozbiljan problem.

– Turisti se uglavnom pridržavaju obilježenih ruta, ali nažalost ima i onih koji se upute sami i to izvan obilježene staze, po terenu koji ne poznaju, poput ovog Pestingradskog. Skretanje sa staze može direktno da ugrozi život, posebno noću kad se ne vidi kuda se ide pa se lako može dasiti da dođe do težih povreda a nije isključen ni smrtni ishod- kaže Mandić.

On naglašava da su kotorski spasioci su obučeni za svaku vrstu spašavanja, ali to ne znači da zbog hirova pojedinaca koji su svjesni da u svakom trenutku mogu da pozovu Službu i da od njenih pripadnika dobiju svu potrebnu pomoć, oni treba da troše sebe i resurse koji su im dati na raspolaganje.

-Zato ovakvo ponašanje neodgovornih pojedinaca mora jednom prestati. Govorio sam već da je svako skretanje sa obilježene staze, a taj posao je urađen kvalitetno i stručno, je odgovornost onih koji se ne pridržavaju

pravila. Nije potrebno govoriti što bi se dogodilo da je došlo do nekog hazarda većih razmjera u kome je potrebno angažovanje kompletne jedinice, a to nije moguće jer je dio na terenu spašavajući upravo neodgovorne. Ako bi se propisalo da oni spašavanje zbog svoje nesavjesnosti treba da plate, vjerujem da ovakvih situacija ne bi bilo, ili bi bile izuzetno rijetke. O tome konačno mora ozbiljno da se povede računa, jer mi moramo da sačuvamo naše ljude koji su na usluzi građanima svakodnevno 24 sata- naglašava Mandić.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Podgoričanin optužen da je gorivo platio falsifikovanim novcem

Kako je predstavljeno optužnicom, on je 07. febrara 2023. godine, oko 00.20 časova, na benziskoj pumpi „Eko“...

Dukaj: Težimo profesionalnoj, transparentnoj i otvorenoj javnoj upravi

Sastanak je, kako je saopšteno iz tog resora, bio prilika da sa tradicionalnim međunarodnim partnerima i predstavnicima...

Šćekić: Država ima poseban senzibilitet prema onima koji brinu...

U ime Zadruge Ugovor je potpisala v.d.direktorice Stambene zadruge zdravstvenih radnika ''Zdravstvo'' Maja Radišević.

Intelektualci podržali Đukanovića: Za Crnu Goru u EU

"Pobjedom Mila Đukanovića, Crna Gora dobila bi šansu da se vratiti na trasu demokratije, međunacionalnog i međuvjerskog...

(VIDEO) Snažna poruka iz SAD: Uzmi tu olovku i...

"Želim da poručim crnogorskom narodu da ću da dođem iz Amerike na dva dana da dam svoj...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare