Ljekarska komora odbila diplome pet doktora iz Tirane

Sekretar Ministarstva prosvjete Aleksandar Mitrović je odgovarajući na pitanje koja je sudbina petoro mladih diplomaca sa Medicinskog fakulteta u Tirani smjer javno zdravlje, kazao u Skupštini da je Ljekarska komora dala negativno mišljenje na izjednačavanje njihovih kvalifikacija za rad u našim ustanovama.

Poslanik Genci Nimanbegu je kazao da visokoškolci nikako ne mogu da izjednače kvalifikacije jer ne postoji isti program u Crnoj Gori.

Neki od njih su završili pripravnički staž u zdravstvenim ustanovama, ali ne mogu položiti državni ispit što ih sputava da ne ostvare pravo na zapošljavanje. Obaviješten sam da ne mogu da se izjednače kvalifikacije, njihov zahtjev za izjednačavanje se već dvije godine u ministarstvu ne realizuje”, pojasnio je Nimanbegu.

 

Mitrović je kazao da se kada u Crnoj Gori ne postoji isti studijski program ili škola, nadležno stručno tijelo bavi izjednačavanjem kvalifikacija.

Ljekarska komora je kao stručno tijelo formirala komisiju koja je ispitivala da li su visokoškolci koji su završili školovanje u Albaniji ispunili kriterijume za izjednačavanje kvalifikacija i izrekla negativno mišljenje. Da bi lica obavljala poslove u oblasti zdravstva neophodno je da ispune uslove i propise iz Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Tim propisom je regulisano da lica sa visokom školom mogu da obavljaju poslove u zdravstvu ako su izjednačene kvalifikacije”, kazao je Mitrović.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović je odgovarajući na poslanička pitanja rekao da se od početka mandata Vlade zalaže za povećanje plata medicinskim radnicima.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Jedan problem u Italiji dovodi u pitanje otvaranje granica

To bi moglo da dovede u pitanje planirano otvaranje granica sljedeće nedjelje za putovanja iz jednog regiona...

Ove loše navike morate hitno da promijenite na poslu

Evo koje loše navike morate hitno da mijenjate: Tračevi Imajte na...

Više od 52 miliona Amerikanaca nema posao, niti mogu...

Prema najnovijoj anketi o potrošnji domaćinstava američkog zavoda za statistiku, 40 miliona odraslih Amerikanaca koji imaju djecu u...

Jelušić: DPS će podnijeti krivične prijave protiv organizatora današnje...

"Današnja situacija sasvim je zahtijevala da se nakon ovakvih danas ružnih scena moramo obratiti ispred OO DPS....

Uhapšen policajac koji je klečao na vratu Džordža Flojda

Prije objave te informacije guverner države Minesota Tim Volc obratio se javnosti - zatraživši uspostavljanje reda u...

NAJČITANIJE

Detektiv – info: Tamara Zvicer pucala na napadače i...

Tamara Zvicer (35), supruga Radivoja Zvicera (37), navodnog vođe "kavačkog klana" koji je prije nekoliko dana izrešetan dok je džogirao...

IZVIĐAJ zbog skupa u Kučima i hramu: Na spisku...

Protiv mitropolita Amfilohija Radovića, vladike Joanikija Mićovića, kao i sveštenih lica Mirčete Sljivančanina, Velibora Džomića, Predraga Šćepanovića,...

Standard u Fundini o inicijativi da ta MZ bude...

Iako je napunio 96 godina, Ljubo priča tihim, ali...

Šaković i Laković pod obradom zbog Granda i Golubovića:...

U okviru policijskih aktivnosti u rasvjetljavanju bombaškog napada na nekadašnji ugostiteljski objekat „Grand“ i kuću policijskog funkcionera...

Policajac svjedočio o vezama inspektora sa klanovima

U iskazu koji je ovaj svjedok dao tužilaštvu, a u koji je Dan imao uvid, navodi se...

Komentari

avatar