MANS: VDT da preispita rad tužiteljke Jovićević u slučaju Miomira Mugoše i Carina

Nakon što je Viši sud Crne Gore, odnosno vijeće kojim je predsjedavala sutkinja Vesna Pean, danas donio odluku da Miomir Mugoša nije zloupotrijebio službeni položaj pri prodaji gradskog građevinskog zemljišta kompaniji ''Carine'', očekujemo promptnu reakciju Vrhovnog i Specijalnog državnog tužilaštva, poručili su iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Onu insistiraju da Maja Jovanović, v.d. Vrhovnog državnog tužioca, bez odlaganja utvrdi da li je bilo propusta u radu i istrazi specijalne državne tužiteljke Sanje Jovićević, kao i da Specijalno državno tužilaštvo podnese žalbu na ovakvu presudu.

”Podsjećamo, MANS je još 2007. godine prijavio Mugošu zbog nezakonite prodaje zemljišta „Carinama“, i to nakon što je obustavljena tenderska procedura u okviru koje su „Carine“ nudile preko 13 miliona eura za predmetno zemljište, da bi ga potom ustupili istoj kompaniji za samo 2.5 miliona eura, i to svega par mjeseci nakon prekida tendera zbog odustanka „Carina“. Tu krivičnu prijavu je, 2008. godine, odbacio Saša Čađenović, tada zamjenik tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, a sada specijalni državni tužilac. MANS je potom podnio još dvije krivične prijave zbog ovog slučaja, prvu nakon što je Osnovni sud u Podgorici 2010. godine poništio odluku o ustupanju zemljišta „Carinama, i to po žalbi drugih učesnika u tenderu, a drugu 2012. godine – nakon što je Mugoša potpisao još jednu odluku o ustupanju zemljišta Carinama, i to za identičan, sporan iznos od 2,5 miliona eura, i uprkos izmjenama planske dokumentacije koje su se u međuvremenu desile, čime je vrijednost zemljišta dodatno porasla. Posljednja prijava teretila je i Čedomira Popovića, vlasnika kompanije „Carine“, za koga nikada nije utvrđeno da li je i na koji način uticao na Mugošu, kao i koliki je iznos koristi koju su Popović i njegova kompanija stekli u ovom postupku”, navode iz MANS-a.

Dodaju da je uprkos tome, Mugoša saslušan u SDT-u tek 2017. godine.

”Punih deset godina nakon što se slučaj desio, da bi Viši sud potvrdio optužnicu na proljeće 2018. godine. Docnije, optužnica nije potvrđena za tadašnje najbliže Mugošine saradnike. Posle četiri godine i više odlaganja, specijalna državna tužiteljka Sanja Jovićević ipak nije uspjela da pred sudom dokaže da je Mugoša oštetio budžet Glavnog grada Podgorice u iznosu od 6,7 miliona eura, što je cifra koju su utvrdili vještaci u toku suđenja. Zbog svega navedenog, potrebno je bez odlaganja izvršiti kontrolu radaspecijalne tužiteljke Sanje Jovićević, i utvrditi da li na strani tužilaštva postoji odgovornost za ovakav ishod optužnice koja se navodno temeljila na dugogodišnjoj istrazi”, navode iz MANS-a.

Dodaju i da svi dokazi koji su, kako kažu, i danas na raspolaganju javnosti jasno ukazuju na ozbiljne sumnje da je Mugoša najgrublje prekršio zakon insistirajući na prodaji zemljišta „Carinama“ po višestruko nižoj cijeni od tržišne, a kasnije i uprkos izmjenama planske dokumentacije koja je izazvala dodatan rast vrijednosti gradskih parcela.

”Radi se o predmetu koji je ekstremno važan za integritet novog sastava tužilaštva, iz razloga što se radi o mogućoj korupciji na najvišem nivou. Bilo kakva „korisna greška“ i/ili „nejasnoća“ u vođenju ove istrage morala bi biti ispitana i najstrožije sankcionisana”, zaključeno je u saopštenju MANS-a.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Raspisan javni oglas za izbor četiri kadeta/kinje za školovanje...

''Za Vojnu akademiju kopnene vojske u Atini oglas je...

Adrović se sastao sa predstavnicima Saveza udruženja penzionera Crne...

Ministar je saglasan da su penzioneri zbog svih trenutnih dešavanja najugroženija kategorija društva.

Demokrate: Na Mrvaljevića nožem nasrnuo prijatelj jednog od šefova...

Kako je saopšteno iz te partije, Danila Mrvaljevića nožem je napao prijatelj jednog od šefova balkanskog narko-kartela.

Nakamura: Tokom nastupa u Podgorici osjetio sam koliku moć...

On je održao koncert u Kamernoj sali Muzičkog centra Crne Gore (MCCG), a...

U Podgorici nestao Nikola Nedeljković

O nestanku Nedeljkovića obaviještena je policija. Porodica moli građane ako su vidjeli Nikolu da...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare