Izvor:Antena M

Marković: U slučaju pojave koronavirusa biće zabranjena sva javna okupljanja

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković kazao je da je situacija veoma ozbiljna, ali da na sreću, u Crnoj Gori još nije zabilježen nijedan slučaj koronavirusa. Ukoliko se koronavirus pojavi u Crnoj Gori, dodao je on, javna okupljanja će biti zabranjena.

“Nadamo se da će tako ostati. Bojim se da su male šanse, zbog toga što se ta zaraza primakla našim granicama“, rekao je premijer Marković novinarima nakon konferencije o autoputu.

On je ukazao na ozbiljnu situaciju u regionu, činjenicu da je cijela Italija u karantinu kao i da su registrovani novi slučajevi u Sloveniji, Hvatskoj, BiH, Makedoniji, Srbiji i Albaniji.

Marković je kazao da je juče održao sastanak sa nadležnim službama gdje su dogovorene nove mjere o kojima je javnost obaviještena – mjere zabrane putovanja u države koje su pod snažnim uticajem virusa, kao i druge mjere preporuka i upozorenja. On je pozvao građane da ozbiljno shvate situaciju, da izbjegavaju rukovanja i grljenja, da vode računa te da svi zajedno se sačuvamo od ove opasnosti.

“Zabranićemo službena putovanja državne administracije van zemlje osim u izuzetnim slučajevima kada to nalažu opravdani državni interesi i uticati na promjenu navika i ponašanja građana u ovoj situaciji. Ozbiljna je situacije, zabrinut sam, u stalnom smo kontaktu sa nacionalnim timom koji je formiran po tom pitanju i pokušaćemo da uradimo sve da zaštitimo našu zemlju i naše građane“, rekao je premijer Marković.

Na pitanje novinara da li je dovoljno osloniti se na preporuke građanima da izbjegavaju javna okupljanja, premijer je kazao da su već zabranjena javna okupljanja na sportskim događajima. Rekao je i da će on otkazati svoja službena putovanja kao i druge događaje na kojima se predviđa veliki broj učesnika.

“Tamo gdje imamo direktan uticaj nastojaćemo da se smanje javna okupljanja, da se izbjegnu takve aktivnosti, da sugerišemo i upozoravamo građane da i oni promijene način ponašanja i vode računa o tome. Ako se pojavi virus u Crnoj Gori onda ćemo zabraniti svako javno okupljanje i procjenjivaćemo kojeg nivoa i karaktera će biti – da li će se to odnositi na škole i na neke druge funkcije u zemlji. Nadamo se da do toga neće doći“, kazao je predsjednik Vlade.

On je ukazao i na to da opasnost od koronavirusa nije samo samo opasnost po javno zdravlje, iako je ono najvažnije, nego i po cijelu ekonomiju, standard i kvalitet života. Vlada i medicinske vlasti će uraditi sve da Crna Gora ne bude pogođena virusom korona, a da ako bude pogođena, to bude u najmanjoj mjeri.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Gegaj: Crna Gora bila i ostala primjer da na...

Kome je u interesu da dovodi u pitanje tradicionalno dobre odnose Albanaca i Crnogoraca, piše Gradski portal....

Marija Vuković zlatna u Oranu, bronza za Danijela Furtulu

Preskočila je 192 centimetra, što je bilo dovoljno za najsjajnije odličje u Alžiru. Za...

U Italiji četvoro mrtvih pošto se komad alpskog glečera...

Nacionalni spasilački korpus za Alpe napisao je na Tviteru da je u potrazi za povrijeđenima u području...

Đurović sa Hojlom: Određeni nivo liberalizacije viznog režima bi...

Kako je saopšteno iz Skupštine, Hojl je iskazao zadovoljstvo povodom susreta i prilike da novoizabranoj predsjednici Skupštine...

Pucnjava u tržnom centru u Kopenhagenu, više povrijeđenih

Kako javlja tamošnja policija, više osoba je povrijeđeno, dok se na terenu nalazi veliki broj policajaca.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare