Izvor:RTNK

Metodije: Ne možemo govoriti o Hercegovini, a da ne govorimo o cijelome srpstvu

U Nikšićkom pozorištu večeras je upriličena veličanstvena Svetosavka akademija kojoj je prisustvovalo sveštenstvo eparhije budimljansko-nikšićke crkve Srbije, predstavnici Opštine i SO Nikšić i veliki broj građana, prenio je portal RTNK.

„Bratski odnos Crne Gore i Hercegovine sveta je ikona sabornosti i jednoobraznosti na kojoj smo mi danas zbratimljeni u radost upisani. Ne može se govoriti o Crnoj Gori a da ne govorimo o Hercegovini, i obrnuto. Ne možemo govoriti o Crnoj Gori i Hercegovini a da ne govorimo o ljudima koji su ispisali svijetle stranice srpske i svjetske, zemaljske i duhovne istorije. Ne možemo govoriti o Hercegovini, a da ne govorimo o cijelome srpstvu, istoriji, tragediji, vaskrsenju i jeziku. Ne možemo govoriti o Crnoj Gori, a da ne pjevamo najljepše o slobodi“, rekao je između ostalog Metodije.

Kako je kazao, i večeras u sjenci i zaštiti Božijeg i blagodatnog prisustva kosovskih junaka, “dok surovo nasilje vlada svijetom, nasilje započeto ovdje na Kosovu i prosuto širom vaseljene, mi ovdje sabrani u Gospodu pozvani smo da proslavimo najsnažniji i najmoćniji putokaz svim evropskim, nekad hrišćanskim, narodima – Gospoda u svetima svojim.”

Svetosavsku besjedu izgovarao je episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare