MiF: Cilj je obezbijediti djeci i osobama sa invaliditetom podršku za samostalan život u zajednici

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja posvećeno i odgovorno radi na unapređenju kvaliteta života osoba sa invaliditetom. Osobe sa invaliditetom moraju imati kvalitetan pristup zadovoljavanju zdravstvenih, edukativnih, socijalnih i ostalih potreba, to je obaveza i cijelog društva i Vlade, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Nažalost, kako dodaju, osobe sa invaliditetom se još suočavaju sa nekim oblikom diskriminacije u državi.

“U narednom periodu cilj nam je da obezbijedimo djeci i osobama sa invaliditetom podršku za samostalan život u zajednici, odnosno pristup svim uslugama socijalne i dječje zaštite, kako bi osobe sa invaliditetom ostale u svojoj porodici i zajednici, a ne segrerirane od društva. Svjesni tih činjenica Ministarstvo finansija i socijalnog staranja planira usvajanje Strategije za deinstitucionalizaciju u Crnoj Gori. U Crnoj Gori, od ukupnog broja stanovnika, 11 odsto (68.064) osoba ima smetnje pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti zbog dugotrajne bolesti, invaliditeta ili starosti, pokazali su podaci sa Popisa 2011. godine”, navode u saopštenju.

U narednom periodu, najavljuju iz MFSS, akitvno će raditi da omoguće osobama sa invaliditetom i fizičku pristupačnost centrima za socijalni rad i drugim javnim ustanovama socijalne i dječje zaštite za šta je opredijeljeno 650.000 eura od strane Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori.

“U prvom, drugom i trećem kvartalu ove godine, projektant je izvršio prva snimanja na terenu, dao procjenu troškova za adaptaciju i završio izradu glavnog projekta. U ovom kvartalu je završena revizija glavnog projekta za svih 19 objekata i trenutno smo u fazi pokretanja tendera za izvođenje radova. Ovim projektom će se u značajnoj mjeri poboljšati pristup javnim ustanovama socijalne i dječje zaštite za osobe sa invaliditetom”, dodaju u saopštenju.

Kao jedan od najznačajnijih projekata u cilju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom je, kako ističu, i projekat “Jedinstveno tijelo vještačenja” koje sprovodi Ministarstvo finansija i socijalnog staranja u saradnji sa UNDP-em.

“Cilj reforme je uspostavljanje jedinstvenog tijela za utvrđivanje invaliditeta i jedinstvenih nacionalnih kriterijuma/metodologije za utvrđivanje invaliditeta. Radi se o kompleksnom reformskom poduhvatu koji uključuje pet resora (socijalna zaštita, zapošljavanje, penzijsko invalidska i boračka zaštita i prosvjeta), bez čije realizacije nije moguće zaokružiti reformu sistema socijalnog staranja. Od sistema utvrđivanja invaliditeta direktno zavisi korišćenje raznih prava za oko 50.000 građana i njihovih porodica. Ova lica će uspostavljanjem novog sistema pravednije i lakše ostvarivati prava. Reformom treba da se suspenduje oko 30 postojećih komisija i uspostavi jedinstveno tijelo (Zavod) koje bi vještačilo po novoj, jedinstvenoj, nacionalnoj metodologiji za sve resore”, navode iz resora na čijem je čelu Milojko Spajić.

Planirano je, kako kažu, da 2023. bude uspostavljen Zavod za jedinstveno vještačenje invaliditeta, nakon čega osobe sa invaliditetom neće morati da se suočavaju sa procjenom njihove invalidnosti kroz 30 različitih komisija za iste dijagnoze, a da pri tome dobiju različite stavove.

“Takođe na kraju ovog projekta biće uspostavljena Jedinstvena baza podataka osoba sa invaliditetom. Ovim putem javnost pozivamo da zajedničkim snagama obezbijedimo da osobe sa invaliditetom budu punopravni građani našeg društva”, zaključuju u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

April u Zetskom domu – pogledajte repertoar

Kako je saopšteno iz Kraljevskog pozorišta "Zetski dom", riječ je o jednoj od naših najizvođenijih predstava, nastaloj...

Papa Franjo izašao iz bolnice gdje se liječio od...

Osamdesetšetogodišnji papa Franja primljen je u rimsku bolnicu Đemeli u srijedu zbog teškoća s disanjem a kasnije...

Crna Gora na 12. mjestu po količini popijenog alkohola...

Iz Institituta su to saopštili povodom 1. aprila, Svjetskog dana borbe protiv alkoholizma. "Prema...

Makron: Rusija je dozvolila i podstakla ratne zločine u...

„Ruska agresija dovela je do sistematizacije ratnih zločina protiv Ukrajine i njenog naroda“, rekao je Makron u...

UP: Radi se na identifikaciji osoba koje su sinoć...

“Sinoć je oko 22.20 časova policiji u Podgorici podnio prijavu N.D. (22) u kojoj je naveo da...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare