Ministar moli roditelje da vakcinišu djecu

Ministar zdravlja Kenan Hrapović pozvao je roditelje da vakcinišu svoju djecu i da im na taj način stvore preduslove za njihovu zdravu i srećnu budućnost. On je to saopštio otvarajući Regionalni sastanak rukovodilaca imunizacijskih programa evropskog regiona koji se održava u Budvi.

“S obzirom na to da se region suočava sa epidemijom zaraznih bolesti, koje su praktično decenijama bile iskorijenjene, važno je da se sa ovog mjesta pošalju jasne poruke o našoj riješenosti da se poveća obuhvat vakcinisane djece i vrati na period od prije nekoliko godina”, kazao je Hrapović, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

On je kazao da se, u trenutku kada se malo ko sjeća razarajuće moći zaraznih bolesti, zbog neodgovornosti i nedovoljne upućenosti roditelja, može dogoditi epidemija malih boginja, s obzirom na činjenicu da je procenat vakcinisane, a samim tim i zaštićene djece najniži ikada.

Hrapović je kazao da je to u najvećoj mjeri zato što mnogi roditelji, zahvaljujući visokim procentima vakcinacija u ranijim godinama, nijesu imali priliku da se lično uvjere u pogubnost zaraznih bolesti.

“Čim obolijevanja nema, razvilo se pogrešno uvjerenje da su uzročnici zaraznih bolesti iščezli, te da nam vakcine, kao najbolja prevencija u istoriji čovječanstva, više nisu potrebne”, rekao je Hrapović.

On je kazao da je crnogorsko društvo imalo izuzetno visok obuhvat vakcinacijama, sve do 2014. godine, kada se u cijelom regionu intenzivirala kampanja protiv zaštite zdravlja djece.

Prema njegovim riječima, od tada antivakcinalne poruke, koje se nerijetko služe emocionalnim manipulacijama, počinju da utiču i na roditelje.

Hrapović je ocijenio da mladi roditelji, isključivo iz straha, a želeći samo dobro svom djetetu, često donose pogrešnu odluku i najčešće bezrazložno odlažu i izbjegavaju vakcinaciju, nesvjesni da će, kako je rekao, na taj način biti oni ti koji će ugroziti zdravlje svoje, ali i druge djece.

“Pad obuhvata MMR vakcinom u Crnoj Gori je 2016.godine bio najniži u istoriji imunizacije i iznosio je 46,58 procenata. Suočeni sa ovako zabrinjavajućom statistikom preduzeli smo niz konkretnih koraka kako bismo preduprijedili fatalne posledice sa kojim se susreće region, prije svega Makedonija, Kosovo i Rumunija”, kazao je Hrapović.

On je kazao da je organizovana medijska kampanja, intezivirani razgovori sa roditeljima, organizovane vanredne vakcinacije, pa je od avgusta na teritoriji Podgorice vakcinisano gotovo hiljadu mališana MMR vakcinom.

“Sprovodimo dodatnu imunizaciju u rizičnim, teško dostupnim i mobilnim populacijama, a posebno među romima i raseljenim licima, tražiocima azila”, kazao je Hrapović.

On je rekao da je Ministarstvo zdravlja, suočivši se sa padom procenta vaknisane djece, ohrabrilo pedijatre i podržalo ih u njihovim naporima da podignu svijest o značaju vakcina, imajući na umu da se svakodnevno suočavaju sa raznim pritiscima.

“Naši pedijatri ne smiju biti kolebljivi, neodlučni i podržavati odlaganje vakcine na predlog roditelja”, kazao je Hrapović.

On smatra da je obaveza predijatara da plasiraju objektivne i naučno provjerene benefite vakcinacije. “Nije nam cilj da represivnim mjerama i zaprijećenim kaznama utičemo na odluku rodiltelja, već da ih na naučno zasnovanim dokazima, dovedemo do prave odluke”.

“U borbi za zdravlje naše nacije, pozivamo da nam partneri budu svi koji utiču na formiranje javnog mnjenja- medije, nevladine organizacije, javne ličnosti, kao i sve institucije koje svojim primjerom i ličnim stavom mogu dati jaču i otvorenu podršku imunizaciji”, kazao je Hrapović.

On je rekao da je cilj da se poveća obuhvat vakcinacije na minimum 95 procenata, kako bi zaštitili djecu od obolijevanja, izbjegli rizik od epidemija, a samim tim i stekli uslove za eliminaciju morbila i rubele, što je ujedno i plan SZO.

Hrapović je kazao da zbog toga smatra jako značajnim što se baš sada jedan od najvećih sastanaka vodećih svjetskih zdravstvenih stručnjaka u oblasti imunizacijskih programa, održava u Crnoj Gori”

“Osim prilike za razmjenu iskustava, znanja i prakse, mi, kao država, kao zdravstveni sistem, vaš boravak iskoristićemo kako bi dodatno probudili svijest naših građana, prije svega roditelja, o značaju imunizacije i mogućih kobnih posledica odlaganja”, kazao je Hrapović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Vukčević: Biću blokator svakog kriminalnog plana i protivpravnog ponašanja

Predsjednik Izborne komisije Glavnog grada Veselin Vukčević, odgovorio je na zahtjev za ponovno zakazivanje sjednice komisije, te...

Žuta traka na bulevaru Svetog Petra Cetinjskog potreba ili...

Podgorica je dobila prvu žutu traku za kretanje autobusa i taksi prevoza i tona Bulevaru Svetog Petra...

Zeleni smoothie: Napitak sa kivijem, jabukom i spanaćem

Sastojci: – banana -tri kivija -zelena jabuka

HOROSKOP ZA 28. NOVEMBAR

Ovan Posao: Dosta obaveza najrazličitijih je pred Ovnovima, pa će biti neophodno da se...

Abazović čestitao Rami Dan nezavisnosti Albanije

Predsjednik Vlade Dritan Abazović čestitao je albanskom premijeru Ediju Rami 28. novembar, Dan nezavisnosti Republike Albanije.

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare