Izvor:Dan

Ministarstvo finansija: Značajan udio Rusa i Ukrajinaca u povećanju prihoda Crne Gore

Ministarstvo finansija saopštilo je da su rast privatne potrošnje i ostvareni rezultati u turizmu rezultirali značajnim povećanjem prihoda koje država naplaćuje po osnovu PDV-a, koji je za period januar–septembar veći za 171,6 miliona eura, ili 34,8 odsto, u odnosu na devet mjeseci 2021. godine, odnosno 127,7 miliona eura, ili 23,8 odsto, u odnosu na planirane prihode.

U odgovoru na pitanje “Dana” o finansijskim efektima značajanog povećanja broja Rusa i Ukrajinaca koji su dobili boravište u našoj zemlji iz tog resora kažu da je precizan, kvantifikovan iskaz po ovom osnovu teško dati, s obzirom na to da sam sistem ne prepoznaje specifične kategorije koje smo naveli.

” Međutim, ukoliko imamo u vidu da je ukupni ekonomski rast, između ostalog, uslovljen domaćom potražnjom, privatnom potrošnjom i investicijama, jasno je da je povećano prisustvo stranih državljana pozitivan signal za snaženje prihoda budžeta”, ističu iz ministarstva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nedavno je saopštilo da nešto više od 13.500 hiljada ruskih državljana ima odobren privremeni ili stalni boravak u Crnoj Gori, a u zemlji je i gotovo 11.100 Ukrajinaca po osnovu privremene zaštite ili odobrenog boravka.

Do juna osnovano preko 1.200 preduzeća

Uprava prihoda i carina saopštila je da je u Crnoj Gori od 1. februara do 9. juna registrovano osnivanje 1.100 preduzeća čiji su osnivači fizička lica iz Rusije.

” Od toga se 229 kompanija bavi računarskim programiranjem, 81 kompanija obradom podataka, hostovanjem aplikacija i pružanjem aplikativnih usluga. Na trećem mjestu su konsultantske djelatnosti u vezi sa poslovnim i drugim upravljanjem (65 preduzeća) i konsultantske djelatnosti iz oblasti informacionih tehnologija (63 preduzeća)”, pokazuju podaci Uprave prihoda i carina Crne Gore.

U istom periodu registrovane su i osnovane 104 firme od strane fizičkih lica iz Ukrajine, a najzastupljenija djelatnost je računarsko programiranje, čime se bavi 13 tih preduzeća.

Prema ovim podacima, za građane obje zemlje pogođene ratnim strahotama Crna Gora prednjači u čitavom regionu zapadnog Balkana.

Od početka rata u Ukrajini, krajem februara, za boravak do 90 dana u Crnoj Gori prijavilo se 112.755 državljana Rusije i 50.614 Ukrajinaca.

” Od početka rata u Ukrajini, 24. februara, do 10. oktobra ove godine, u Crnoj Gori je registrovan ulazak 119.619 državljana Ruske Federacije, dok je na izlazu registrovano njih 103.406″, saopšteno je iz MUP-a.

Iz Ministarstva finansija naglašavaju da smo svjedoci da se crnogorska ekonomija, uprkos krizi izazvanoj ratom u Ukrajini, snažno oporavlja u odnosu na pretpandemijske nivoe i bilježi dinamičan rast, koji je u drugom kvartalu godine iznosio 12,7 odsto, što ga čini i zvanično najvećim u Evropi. Kako su dodali, rast iznad očekivanja, uz povoljne makroekonomske indikatore, pozitivno ocjenjuju i relevantne međunarodne organizacije, koje su za Crnu Goru revidirale svoje prognoze rasta naviše za tekuću godinu.

Pored značajnog rasta uvoza, zabilježene inflacije u ovom periodu, nesumnjivo je da je većim prihodima, po ovom osnovu, doprinio i značajan rast broja stranih državljana koji su dobili boravište u Crnoj Gori usljed rata u Ukrajini, kroz povećanje privatne potrošnje. Dakle, evidentno je da je povećani priliv stranih državljana, uzrokovan ratom u Ukrajini, doprinio pozitivnim trendovima, a, prema procjenama Vlade, u prvom redu se odrazio na snažniju privatnu potrošnju i pozitivne rezultate u turizmu, trgovini i povezanim djelatnostima, budući da su pomenuta lica u našu zemlju prenijela i svoj kapital i da postupno pokreću privatne biznise i iskazuju interesovanja za dalje investiranje. Dodatne benefite opravdano je očekivati i u narednom period, u pogledu otvaranja novih radnih mjesta i povećanja prihoda po osnovu svih kategorija poreza – naveli su iz ministarstva u odgovorima našem listu.

Kako su istakli, cijeneći veliko interesovanje i ozbiljnost u radu novoformiranih kompanija, Vlada i Ministarstvo finansija kreiraju niz mjera kojima, u okviru različitih oblasti, stvaraju uslove za olakšavanje građanskog i radnopravnog statusa nerezidentnih lica, kako bi im omogućili optimalne uslove za život i rad, čime bi se istovremeno stvorile nove vrijednosti, kako za njihove biznise, tako i za ukupnu privrednu sliku Crne Gore.

” Potvrda da takve mjere daju rezultate upravo je sve veći broj stranih državljana koji započinju i uspješno razvijaju svoje poslovanje u okviru crnogorskog biznis ambijenta. Dakle, snažan priliv nerezidenata efektuira se i snažnim porastom novoosnovanih kompanija, koji je, prema nezvaničnim podacima, veći za više od 40 odsto u odnosu na prošlu godinu, uz veliki procenat kompanija koje su osnovali upravo strani državljani”, kažu iz ministarstva.

Naglašavaju da je dobra vijest da se osnivaju upravo firme koje nedostaju na crnogorskom tržištu.

” Ohrabruje i vrsta djelatnosti novoosnovanih firmi, od kojih veliki broj pripada IT sektoru, što potencijalno može uticati na prestrukturiranje crnogorske privrede i bržu tranziciju ka visoko konkurentnoj ekonomiji i podstaći trendove digitalizacije u privatnom sektoru. Dodatno, finansijski uticaj priliva nerezidenata ogleda se u povećanoj aktivnosti na tržištu nekretnina, jakom prilivu stranih direktnih investicija i povećanoj ekspanziji bankarskog sektora, usljed snažnije domaće tražnje. Dosadašnji trendovi u 2022. godini pokazuju da su rizici uticaja rata u Ukrajini na Crnu Goru u kratkom roku ublaženi, dok izgledi za naredni period ostaju izuzetno neizvjesni usljed daljih izazova geopolitičke situacije, koji, u kombinaciji sa domaćim faktorima, mogu usporiti planirani ekonomski rast”, ističu iz Ministarstva finansija.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Na Aerodromu Podgorica uhapšen Bjelorus po međunarodnoj potjernici

"On se se potražuje od strane NCB Interpol Minsk radi vođenja krivičnog postupka pred nadležnim tužilaštvom u...

U Podgorici uhapšene tri osobe: Krali satove, obijali vitrine...

Podgorička policija uhapsila je B.V. (40) i V.J. (39) zbog sumnje da su izvršili dva krivična djela...

Makron povlači ambasadora i vojne trupe iz Nigera

Francuska je zadržala oko 1.500 vojnika u Nigeru od julskog puča i više...

Uhapšen Podgoričanin, pijan vrijeđao policajce

Pripadnici saobraćajne policije su u okviru represivnih aktivnosti podnijeli 159 prekršajnih prijava, izdali 1.059 prekršajnih naloga, oduzeli 15...

Nakon više godina, mještani naselja Beri dobiće novi asfalt

Ekipe Gradskog preduzeća Putevi d.o.o. sjutra će početi sanaciju glavne saobraćajnice kroz selo, kao...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare