Ministarstvo odbrane će graditi operativni centar i poligon za sajber odbranu

Ministarstvo odbrane Crne Gore započeće ove godine izgradnju operativnog centra za nadzor i zaštitu informacija Ministarstva i Vojske, kako bi se sajber bezbjednost podigla na veći nivo. Uz to, Ministarstvo planira i izgradnju poligona za sajber odbranu, koji bi bio završen do 2028. godine, piše Pobjeda.

U dugoročnom planu odbrane navedeno je da značajan izazov u razvoju sposobnosti Ministarstva i Vojske predstavlja razvoj kapaciteta za sajber odbranu i unapređenje mjera zaštite informacija, kroz primjenu standarda informacione bezbjednosti.

“U narednom periodu težište će biti na izgradnji sopstvenih sposobnosti za sajber odbranu, primarno kroz izgradnju operativnog centra za nadzor i zaštitu informacija (“Security Operation Center” SOC). Centar će biti centralna tačka za monitoring, a u skladu sa NATO inicijativom o “Budućim informacionim mrežama u misiji” (Future Mission NetworkFMN)”, navodi se u dokumentima.

Plan Ministarstva je i da, formiranjem tima za odgovor na računarske incidente (CIRT) Ministarstva i Vojske, omogući preventivni i proaktivni odgovor na sajber incidente.

Na taj način stvoriće se preduslovi za aktivni doprinos u sajber odbrani na nacionalnom nivou, a time i u okviru sistema kolektivne bezbjednosti NATO-a”, dodaje se u planu odbrane. 

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da, kada je u pitanju Crna Gora, potrebno je kupiti sredstva veze koja su zaštićena.

“NATO je definisao šta mora da ima članica, to je uslov da bi se mogla uspostaviti veza i primati informacija od Alijanse. To je ono što je prije bio problem. Ne možete biti dio mreže povjerljivih podataka NATO ako nemate sredstva veze koja su zaštićena po određenim propisima. Na tome se radi, to je proces koji je u toku. Kupovina veze i uređenja prostora su osnovi, jer u centralni registar mora da bude upisan svaki povjerljivi podatak, to su pravila”, rekao je Radić za Pobjedu.

Objašnjava i da je u periodu kada su definisani prioriteti odbrane, sajber odbrana naknadno dodata kao jedan od prioriteta.

“I naravno, to je jedna od postavki šta zapravo znači vojna intregracija u NATO. U praksi je to stvaranje “Sistema veze” koji će biti kompatibilan sa NATO i koji će biti bezbjednosno zaštićen po NATO pravilima igre”, zaključio je Radić.

I ministar odbrane Predrag Bošković nedavno se osvrnuo na pitanje sajber prijetnji, istakavši da su eksperti iz SAD obučavali naše stručnjake kako bi podigli kapacitet sajber odbrane.

“Činjenica da se načini ratovanja, ako tu riječ mogu da upotrijebim u ovom slučaju, značajno mijenjaju, da geografska distanca nije više prepreka da budete napadnuti od nekoga, već je to mnogo više u virtuelnom prostoru. To je pravac u kome se može najviše napredovati i gdje su neke zemlje daleko otišle, s obzirom na to da imaju značajno veće resurse od Crne Gore. Zato su nam iskustva tih zemalja bitna i radimo upravo sada na podizanju kapaciteta Ministarstva odbrane kada je u pitanju sajber odbrana”, rekao je nedavno Bošković

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Institut: Građani Sjeverne Makedonije i Irske moraće u karantin

Kako navode iz Instituta ažurirana je lista država stope aktivnih slučajeva Covid-19 koje imaju manje od 25...

Zvanično: Bakić pojačao Nekse

Aleksandar Bakić, reprezentativac Crne Gore i sada već bivši igrač Komova iz Andrijevice, zvanično je postao novi...

Davidović: Pokazati da je Crna Gora bezbjedna turistička destinacija

Podsjetimo, Crna Gora od ponoći otvara granice. Prema posljednjim informacijama NKT-a u Crnu Goru će, bez karantina...

(VIDEO) Nove tenzije između Kine i Indije: Čarke na...

U sukobu vojski Indije i Kine ranjeno je nekoliko vojnika sa obije strane granične linije na Himalajima....

(VIDEO) Napad na Trifunovića: Atmosfera nasilja i mržnje koju...

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović napisao je na Tviteru da događaj pokazuje da nema uslova za...

NAJČITANIJE

Sve žene pripadnika kriminalnih klanova

Koliko su one bitne, govori i činjenica da nerijetko policija u trag kriminalcima uđe upravo pomoću praćenja...

Crna Gora otvara u ponoć sve putne granične prelaze

U ponoć se otvaraju do sada zatvoreni granični prelazi: https://twitter.com/VladaCG/status/1267138362521124864?s=20

(Foto i video) Prevrnuo se autobus kod Bogetića: Poginule...

Prema nezvaničnim informacijama Standarda, ženska osoba koja je upravljala automobilom Tiguan budvanski registarski tablica preticala je na...

Džaković za Standard: Carević mi je rekao da ne...

"I ovdje se ne radi ko je u kojoj partiji, već ko radi...

(VIDEO) Supruga policajca koji je ubio Afro-Amerikanca podnijela zahtjev...

U izjavi koju je prenio njen advokat, Keli kaže da je šokirana ubistvom 46-godišnjeg Flojda, koji je...

Komentari

avatar