MKM: Durmitoru i Kotoru ne prijeti brisanje sa Liste svjetske baštine UNESCO-a

Nijedno od crnogorskih zaštićenih područja nije na tzv. crvenim listama, niti im prijeti brisanje sa Liste svjetske baštine UNESCO-a, saopšteno je iz Ministarstva kulture i medija.

“Saradnja sa UNESCO-m se odvija u skladu sa procedurom i kvalitetnom dinamikom, intenzivnom razmjenom po svim segmentima nadležnosti te organizacije.

Kada je riječ i o Kotoru i o Durmitoru, dostavljaju se redovni i periodični izvještaji, te se radi na osiguravanju zaštite u skladu sa konvencijama, standardima UNESCO i nacionalnim zakonodavstvom.

Zbog decenija zapostavljanja i loših praksi Crna Gora ima dosta toga da uradi i pruži sistemski odgovor da bi na kvalitetan način osigurala zaštitu Kotora i Durmitora, a odgovornost za taj proces moraju dijeliti vlade, lokalne samouprave i političke partije koje aktivno učestvuju u kreiranju lokalnih i nacionalnih politika”, navode u saopštenju.

Kako dodaju, ambasador Ivan Ivanišević, stalni delegat Crne Gore pri UNESCO, učestvuje na 45. zasijedanju Komiteta svjetske baštine u Rijadu.

“Crna Gora nije članica Komiteta u ovom mandatu, pa je shodno proceduri zatvorena i mogućnost za obraćanje naših predstavnika, iz tog razloga učešće crnogorskog predstavnika prevashodno je iskorišćeno za komunikaciju sa sekretarijatom Komiteta i drugim ekspertima.

Zasebno, Crna Gora je, osim saradnje po pitanju zaštićenih područja i elemenata nematerijalne baštine, posebno aktivna na promociji standarda i vrijednosti UNESCO i ostvaruje adekvatnu vidljivost i uticaj na svim poljima djelovanja. Članica smo više grupa prijateljstva u okviru UNESCO, a posebno aktivni u onoj za Ukrajinu, pa smo u više navrata imali proaktivnu ulogu i obraćanja u ime saveznika kako bi se afirmisala potreba zaštite kulturno-istorijskog nasljeđa u Ukrajini, nakon agresije od strane Ruske Federacije”, navodi se u saopštenju.

Da je, kako kažu, saradnja između Crne Gore i UNESCO kvalitetna govori i činjenica da je Crnoj Gori ukazana čast da bude domaćin važne radionice o očuvanju kulturne baštine, a ovaj skup će biti održan u Kotoru krajem oktobra, a razmatra se i učešće direktora Centra svjetske baštine.

“Podsjetimo i da je Prijestonica Cetinje je, uz podršku Ministarstva kulture i medija, predala aplikaciju za članstvo u Mreži kreativnih gradova UNESCO, u oblasti dizajna i – ukoliko aplikacija bude uspješna – to bi bilo prvo članstvo neke lokalne samouprave sa Zapadnog Balkana u ovoj prestižnoj mreži”, zaključuju iz MKM.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Abazović u Njujorku: Ženama dati više prostora, muškarci se...

On je ocijenio da svijet ne bi trebal da ponavlja iste greške iz...

Promjenljivo vrijeme, na primorju moguća kiša

Na sjeveru biće promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i uglavnom suvo vrijeme. Ujutru...

Udes u Bijelom Polju, nema povrijeđenih

Do udesa je došlo oko 20.30 časova, kada su se sudarila dva vozila bjelopoljskih registarskih oznaka.

Terzić o sukobu Adžića i Rmandića: Svi koji su...

Apsolutno me ne zanima. Neka komentarišu i nevladine organizacije i mediji nakon ovoga šta god hoće. Mene...

Ženu 17 godina držali u zatočeništvu, ljekari UKC-a RS...

Žena, koju su navodno članovi njene porodice godinama držali u zatočeništvu, primljena je u UKC 12. septembra...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare