Monsinjor Ivan Štironja novi kotorski biskup

Monsinjor Ivan Štironja, dosadašnji župnik u Studencima i rektor svetišta Presvetog Srca Isusova u Bosni i Hercegovini, zaređen je juče za novog kotorskog biskupa u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru.

Papa Franjo imenovao je don Ivana Štironju kotorskim biskupom još 22. decembra prošle godine, a zbog postojeće epidemiološke situacije čin zaređenja biskupa nije obavljen u Kotoru, kako je bilo planirano.

Novog biskupa zaredio je hrvatski rimokatolički nadbiskup i metropolit splitko-makarski monsinjor Marin Barišić, a suposvetitelji bili su nadbiskup barski monsinjor Rok Đonlešaj i biskup mostarsko-duvanjski Petar Palić.

Ustoličenje je planirano u Kotoru 27. aprila na dan Blažene Ozane Kotorske.

Monsinjor Ivan Štironja rođen je 10. maja 1960. u Pješivcu, u porodici od desetoro djece. Osnovnu školu polazio je na Pileti, u Crnićima, gimnaziju u Biskupskom sjemeništu u Dubrovniku, a bogoslovni studij pohađao je na Visokoj filozofsko-teološkoj školi u Sarajevu. Biskup Pavao Žanić zaredio ga je za sveštenika Trebinjsko-mrkanske biskupije u mostarskoj katedrali 29. juna 1986.

Kao župni vikar u Dračevu službovao je od 1986. do 1987. Od 1988. do 1992. kao misionar službovao je u župi Kaning’ombe u biskupiji Iringi u Tanzaniji. Na poziv biskupa Žanića vratio se iz misija i otišao na službu u hrvatsku župu u Oakvil u Kanadi od 1993. do 1996. Biskup Ratko Perić poslao ga je na dvogodišnje studije liturgije „Istituto di liturgia pastorale“ u Padovi. Nakon povratka od 1998. do 2002. službovao je kao župnik mostarske Katedrale, a nakon toga od 2002. do 2011. obavljao je službu biskupskog vikara za pastoral.

Dužnost vodećeg Papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine obavljao je od 2011. do 2016. kada je preuzeo dužnost župnika i upravitelja Svetišta Presvetog Srca Isusova u Studencima. Učestvovao je u radu raznih savjeta i povjerenstava Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Bilčik: Promjena granica i razmjena teritorija je opasan put...

Promjena granica i razmjena teritorija je opasan put u eksplozvnu prošlost, ocijenio je Bilčik povodom navodnog non...

Šef kalabrijske mafije, koja je pretekla sicilijansku “Cosa Nostru”...

Izvor je potvrdio da Nikolino Grande Aracri, koji služi kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva u zatvoru u...

OVA EVROPSKA država plaća 200 EURA PO OSOBI ako...

Oni koji odaberu smeštaj u hotelu s pet zvjezdica dobiće 100 eura po osobi za rezervaciju. Gosti u hotelima...

Adžić: Pad Vlade ako Krivokapić povuče predlog o smjeni...

On je u emisiji Argumenti, na Televiziji Crne Gore, kazao da bi, u ovom momentu, to bilo...

“DOBIĆEŠ SVE ŠTO POŽELIŠ: Kurc u centru skandala, pronađeno...

Nova afera trese austrijsku vladu, na čijem čelu je kancelar Sebastijan Kurc, nakon što su mediji došli do...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare