Na Adi se hitno mora krenuti sa zaštitom, u zimskim mjesecima će biti kasno

Turisti na Adi ovog ljeta nijesu se mogli kupati na samom ušću, jer plaže nema, a nedavno je nestala i plaža ispred plažnog bara.

U NVO sektoru, ali i “Ulcinjskoj rivijeri” strahuju da se kasni sa konkretnim mjerama na zaštiti ostrva od erozije, te da bi zimski period mogao nanijeti nepopravljivu štetu, ukoliko se hitno ne krene u rješavanje problema.

Prije nešto manje od dva mjeseca ispred plažnog bara bili su postavljeni suncobrani i ležaljke, danas je tu voda i plaža je nestala.

Direktor HTP Ulcinjska rivijera Bojan Đakonović navodi da je ispred plažnog bara bilo nekih 15 do 20 metara pijeska.

”Mi smo imali jedan broj suncobrana ispred, bila je i plaža. Čak smo i jedan dio plažnog bara uklonili zbog bezbijednosti, tako da je pred nama ponovo neizvjestan period”, kazao je Đakonović.

On podsjeća da postavljanjem napera nije bila ni predviđena zaštita plaže kod ušća, već samo ispred objekata, ali ukazuje da je krajnje vrijeme da se ovom problemu pristupi na pravi način, kako se ne bi na Adi ponovile scene od zimus kada su nestajali objekti.

”Još jedna takva zima ne bi dozvolila da sledeće godine uopšte razmišljamo o turizmu ovdje. Moramo misliti o kompletnom područiju, tako da se mora uraditi nešto da se zaštiti cijelo ostrvo”, poručio je Đakonović.

Iz NVO sektora ocjenjuju da resorne institucije problemu erozije na Adi nijesu ni pristupile ozbiljno, te da konkretnih mjera na zaštiti ostrva još uvijek nema, a vremena ponestaje.

”Treba angažovati ronioce iz Bijele, našu ekipu, da se dogovore crnogorska i albanska strana da se snimi dno Bojane, od Skadra pa nadolje. Imam informacije da je na pojedinim mjestima Bojana zatrpana raznim aparatima, šutom, koji ometa protok rijeke. Ometanjem protoka Bojane ometa se I priliv sedimenata”, istakao je direktor NVO Zeleni korak Dželjalj Hodžić.

On je skeptičan da će se nešto ozbiljno uraditi, jer kako navodi Ulcinj, Ulcinjani i opština Ulcinj je zadnja rupa na svirali za državu i Vladu Crne Gore.

”Ujedno bih zamolio sadašnju vlast, koja se hvalila da će postaviti eksperte na pojedinim mjestima, da se oglase i kažu koji su to eksperti- imenom i prezimenom, koji znaju da štite i cijene vrijednosti obale Ulcinja, koja svakim danom sve više nestaje”, poručio je Hodžić.

Hodžić je uputio i dopise čelnicima Ministarstva ekologije, Morskog dobra i Opštine da pod hitno počnu sa zaštitom Ade, jer kako navodi, kasno će biti u zimskim mjesecima.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare