Izvor:Dan

Najavljena kontrola ambulanata: Pacijentima račune pišu na paragon blokovima

Iz Uprave prihoda i carina za Dan je saopšteno da će inspekcijskim nadzorom biti obuhvaćena lica iz djelatnosti privatnih zdravstvenih ustanova koja su dužna da promet evidentiraju vršenjem fiskalnog servisa propisanim zakonom, a ne paragon blokovima. Iz Ministarstva zdravlja za Dan su kazali da pozivaju nadležne da budu dosljedni i istrajni kako bi se eliminisala nelojalna konkurencija i kako bi se napravila razlika između onih koji plaćaju porez državi i onih koji nastoje da izigraju pravila i procedure.

Paragon blok, umjesto fiskalnog računa, pojedine privatne zdravstvene ustanove izdaju za razne usluge. Nekoliko građana koji su se obratili Danu tvrde da su im se nakon pregleda, testiranja, čak i operativnih zahvata, izdavali paragon blokovi umjesto fiskalnog računa.

“Jedan takav nam je dostavio Podgoričanin, koji kaže da je bio iznenađen kada su mu dali račun na paragon bloku, koji je izdat za ljekarski pregled za produžetak vozačke dozvole. Radi se o privatnoj zdravstvenoj ustanovi iz Podgorice. Blok je ispisan hemijskom olovkom, a cijena ove usluge bila je 25 eura. Mjesto potpisa osobe koja ga je izdala je jedna linija. Naravno, podatak o naplaćenom porezune postoji”, piše Dan.

Na pitanje da li se krši zakon izdavanjem paragon blokova, iz Uprave prihoda i carina ističu da lica koja se bave djelatnošću privatnih zdravstvenih ustanova predstavljaju obveznike fiskalizacije shodno članu 4 Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, te su dužna da promet evidentiraju vršenjem fiskalnog servisa i u formatu propisanom predmetnim zakonom.

“Nadzor nad primjenom Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga vrše inspektori Uprave prihoda i carina, a inspekcijskim nadzorom biće obuhvaćena i lica iz djelatnosti privatnih zdravstvenih ustanova. U slučaju da se prilikom nadzora utvrde nepravilnosti, inspektori će preduzimati mjere shodno zakonu, kako kod lica koja obavljaju predmetnu djelatnost, tako i kod svih ostalih obveznika fiskalizacije. Treba naglasiti da je jedan broj obveznika iz djelatnosti privatnih zdravstvenih ustanova već prešao na sistem elektronske fiskalizacije, te se očekuje da će u najkraćem roku i svi ostali ispuniti zakonsku obavezu, odnosno obezbijediti preduslove za evidentiranje prometa putem elektronske fiskalizacije”, ističu iz Uprave prihoda.

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da na osnovu Zakona o zdravstvenoj zaštiti Ministarstvo zdravlja utvrđuje uslove za obavljanje zdravstvene djelatnosti zdravstvenih ustanova u pogledu prostora, kadra i opreme, o čemu donosi posebno rješenje.

“Što se tiče finansijskog poslovanja i utvrđivanja, obračunavanja i plaćanja poreskih obaveza, izdavanja računa i slično privatnih zdravstvenih ustanova, za njih se primjenjuju opšti propisi o radu privrednih subjekata”, naglašavaju iz Ministarstva.

Iz Codre su za Dan saopštili da ta ustanova izdaje fiskalne račune već dugi niz godina, dok još nijesu ni bili obavezni za zdravstvene usluge.

“Nijesmo sigurni da li su paragon blokovi zakoniti. Mislimo da nijesu od kako je uvedena obaveza izdavanja fiskalnih računa. Usluge koje plaća Fond zdravstva evidentiraju se kroz poseban program koji je povezan sa Fondom zdravstva. Naša ustanova je završila postupak elektronske fiskalizacije u zakonski predviđenom roku. Taj sistem ne mijenja ništa u našem radu. Vjerujemo da će u globalnom pogledu unaprijediti kontrolu naplate, ali će se tim analizama baviti druge struke”, navode iz Codre.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Objavljeni konkursi za upis: Za master 1.760, za specijalističke...

“Konkursi su objavljeni u prilogu ove vijesti i u dnevnim novinama koje izlaze...

Orban: Briselski migracioni pakt propao, migranti su prešli rubikon

Orban je na društvenoj mreži "X" naglasio da je vrijeme da se svi...

Ministar Đeka za Standard: Odgovor na teroristički čin pokazao...

"Terorističi čin koji je, uz žaljenje za nevine žrtve, pokazao zrelost države Kosovo i kao bumerang se...

CDT: Monstat da javnosti predstavi metodologiju na osnovu koje...

Oni su pozvali Monstat da učini dostupnim javnosti ovaj važan dokument i da...

Vlahović: Povratak u devedesete kompletiran, slušamo istu naci-šovinističku propagandu

Kazao je da su stasale generacije kojima niko nije - smio ili umio...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare