Najbolje ocjene za laboratoriju Instituta za javno zdravlje

Ekspertkinja Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Golubinka Boshevska je najvišim ocjenama vrednovala stručnost i rad Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku/Centra za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Iz Instituta su istakli da je ona od strane SZO angažovana da procijeni sveukupne kapacitete i sposobnost crnogorskih laboratorija u borbi protiv novog koronavirusa.

Tokom šestodnevnog boravka u Crnoj Gori Boshevska je, osim laboratorija Instituta za javno zdravlje, posjetila i laboratorije Kliničkog centra, Medicinskog fakulteta, Bolnice Brezovik i specijalizovanu veterinarsku laboratoriju.

“Crna Gora i Institut za javno zdravlje mogu biti ponosni na stručnjake koje imaju i na posao koji je uradio tim na čelu s Danijelom Vujošević, načelnicom Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku. Oni su istinski heroji”, naglasila je
Boshevska tokom prezentacije svojih nalaza, kojoj su prisustvovali šefica

Kancelarije SZO za Crnu Goru Mina Brajović i direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša sa saradnicima.

Ekspertkinja SZO dr Golubina Boshevska je ocijenila da je laboratorija Instituta za javno dobro opremljena, da se poštuju sve procedure i zadovoljavaju svi najstroži standardi kvaliteta, a posebno je istakla stručnost osoblja i kvalitetan i požrtvovan rad, kao i postignute rezultate tokom epidemije COVID-19.

“Na prezentaciji je bilo riječi i o mogućnostima ostalih laboratorija koje posjeduju PCR dijagnostiku da rade testiranja na COVID-19, ako se za tim ukaže potreba. Takođe, razgovarano je i o mogućnostima proširenja kapaciteta i otvaranja laboratorija na sjeveru i na jugu, koje bi, uz već postojeće, doprinijele rasterećenju kapaciteta Instututa za javno zdravlje, koji od početka epidemije COVID-19, po ocjeni Boshevske, uz ogroman i požrtvovan rad, postiže
izvanredne rezultate”, navode iz Instituta.

Ona je, dodaju oni, između ostalog, preporučila da se laboratorija za molekolarnu dijagnostiku IJZ-a i zvanično prepozna kao nacionalna referentna laboratorija za COVID-19, što ona de-facto i jeste.

Boban Mugoša je istakao dobru saradnju koju Institut za javno zdravlje ima sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i zahvalio na podršci, ne samo tokom  COVID-19 epidemije.

“Ovo je samo jedan segment podrške koju SZO pruža Institutu i zdravstvenom sistemu Crne Gore. Bez te podrške, mi se ne bismo ovako uspješno borili protiv novog koronavirusa. Ponosni smo na to što i SZO, ali i građani Crne Gore ne samo da uviđaju da mogu imati povjerenja u stručnost i kapacitete Instituta za javno zdravlje već aktivno doprinose ovoj dugoj borbi protiv epidemije COVID-19”, naglasio je Mugoša.

Šefica Kancelarije SZO za Crnu Goru Mina Brajović je rekla da rad i podrška Svjetske zdravstvene organizacije najviše dolazi do izražaja upravo u ovakvim sutuacijama, ali da je SZO u svim vremenima bila uz Crnu Goru kad je
javno zdravlje u pitanju.

“Nastavićemo aktivno da pomažemo crnogorskom zdravstvenom sistemu u borbi protiv ove pandemije. Ovo je borba cijelog čovječanstva, svake države i svakog pojedinca i mi ćemo zajedno, jer jedino tako i možemo,  u toj borbi pobijediti. Drago mi je što smo i kroz ovu ekspertsku pomoć pružili podršku laboratorijama i što ćemo zajedno nastaviti da unapređujemo dijagnostičke kapacitete zdravstvenog sistema kao okosnice efikasnog odgovora na COVID- 19 tražeći i u vremenu pandemije dugoročno održiva rješenja integrisana u sistem”, ocijenila je Brajović.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Austrija očekuje povratak turista nakon proglašavanja Hrvatske rizičnom

Na ulazu u Austriju kod Šentilja čekalo se u subotu ujutro oko sat vremena. Na ulazu u...

Novih 30 slučajeva koronavirusa, preminule dvije osobe

Novopozitivni su upućeni na testiranje iz sljedećih opština: Bar 9Podgorica 8Rožaje 5Budva 4Pljevlja 3Kotor...

Previše Fotošopa: Kako Kloi zaista izgleda

Fanovi su je odmah prozvali za preterivanje sa fotošopom, a ona je sve vrijeme ćutala i objavljivala...

Pile na lovački način

Sastojci: - pile - 1 crni luk -...

Đukanović: Ne odustajemo od ideje stabilne i razvijene Crne...

„Niti jednog momenta nijesmo odustali od ideje stabilne i razvijene, države socijalne pravde kakva Crna Gora mora...

NAJČITANIJE

DPS Glavnog grada: Smišljena podmetačina, krivična prijava podnijeta i...

“Tako je više naših članova danas dobilo pozive slične sadržine i budući da smo ih sve obavijestili...

KAD SE UDRUŽE ČETNICI I PARTIZANI, Vuković za Standard:...

Izuzetak nije ni ovaj izborni proces pa se u savezu simboličkog imena "Za budućunost Crne Gore", čije...

Raković otkrio planove velikosrpskih krugova iz Beograda: Ako pobijedi...

“Nakon što Đukanovićev režim padne, DPS treba zabraniti kao što su zabranjene mafijaške organizacije Koza nostra ili...

Hip Hop kompilacijom protiv stigme i medijskog mraka

Random, Story, Dobbla, Stato, Bradr Hari, samo su neka od imena u grupi od 12 repera koji su...

Methadžovići će da dostave tužilaštvu još dokaza o prijetnjama

“Odlučio sam da o svemu neposredno upoznam tužioca zbog dodatnih saznanja, ali i uvjerenja da je određene...

Komentari

avatar