Izvor:Pobjeda

Najviše pacijenata ispred vrata hirurške ambulante

Ispred gotovo svake ambulante na Poliklinici Kliničkog centra juče su bile velike gužve, pacijenti nijesu poštovali mjere distance i stoje uglavnom zbjeni oko ulaznih vrata ambulanti.

Najviše pacijenata je stajalo ispred hirurške ambulante. Neko je došao na kontrolu, neko na prvi pregled.

Stariji sugrađanin je kazao Pobjedi da je morao da dođe na konsultacije, zbog mladeža, te da čeka više od sat da ga pogleda hirurg.

Uprkos velikoj gužvi u čekaonici se sa strane naziru slobodne stolice, ali nestrpljivi pacijenti su od straha da im neko ,,ne zauzme red“ stali tik uz vrata.

Jedna pacijentikinja nam je kazala da nije problem što se čeka, ali ,,ne može da podnese guranje i ulazak preko reda“.

Juče je bilo i onih kojima su izabrani doktori dali pogrešan uput, pa su ih vraćali sa šaltera.

Iz Kliničkog centra su Pobjedi kazali da je srijedom najveća frekvencija pacijenata jer se, pored zakazanih pregleda, toga dana obavljaju i konzilijumi u svim ambulantama.

” Zaštitari i medicinsko osoblje brinu o poštovanju preporučenih osnovnih preventivnih epidemioloških mjera, i pored velikog broja pacijenata koji se svakodnevno pregledaju na Poliklinici. Međutim, važno je naglasiti da smo svi obavezni da poštujemo mjere, posebno u zdravstvenim ustanovama”, kazali su iz KCCG, koji je najveća zdravstvena ustanova u zemlji.

Teško kod specijaliste

Pobjeda je prošle sedmice objavila da pacijenti više od sedmicu ne mogu da zakažu kod velikog broja specijalista. Pregled nije bilo moguće zakazati kod kardiologa (ultrazvuk srca, dopler krvih sudova), kod oftalmologa, vaskularnog i estetskog hirurga, kao ni za magnet dojke niti digitalni mamograf. Pacijenti već mjesecima nisu mogli da zakažu ni kod neurologa.

U međuvremenu, nakon pisanja Pobjede je oslobođen veliki broj termina. Na sajtu Kliničkog centra juče je stajalo da sada ima otvorenih termina kod oftalmologa. Tako je laser za glaukom moguće zakazati 1. novembra, a za ultrazvuk oka 8. novembra. Otvoreni su termini i za neurologiju kao i za dispanzer za epilepsiju.

Otvoreni su termini i za digitalnu mamografiju i magnet dojke koje je moguće zakazati tek za 7. decembar. Sa druge strane pacijenti se sada žale da ne mogu zakazati kod ortopeda.

Pacijenti ne dolaze na zakazane preglede?

Na pitanje Pobjede zašto se ne može doći do velikog broja specijalističkih pregleda iz Kliničkog centra objašnjavaju da im veliki problem stvara nedolazak pacijenata na zakazani pregled.

” Primjera radi, u minuloj nedjelji nije došlo 5.538 pacijenata na zakazani pregled a samo su dva otkazana, dok u periodu od 27. septembra do 3. oktobra nije došlo njih čak 6.321, skoro 50 odsto. Takođe, za mjesec dana, tj. u periodu od 30. avgusta do 3. oktobra, nije došlo na zakazani termin ukupno 22.517 pacijenata. Ako znamo da je medicinsko osoblje angažovano u punom kapacitetu i u radu sa ,,kovid“ i ,,nekovid“ pacijentima, navedeni podaci u konačnom potvrđuju naš predani rad na svim nivoima”, kazali su iz Kliničkog centra.

Oni su naglasili da za prioritetne pacijente Konzilijum za magnet KCCG odmah daje termine.

Iz Kliničkog centra su podsjetili da se početkom svakog mjeseca otvaraju dodatni termini u dopunskom radu za sve ambulante i apelovali na pacijente da se pregled može otkazati na broj: 020 412 495 ili putem mejl adrese: [email protected]. Sl.R.

Za sedam dana obavljeno 6.455 pregleda

Iz Kliničkog centra su naveli da je prošle sedmice u Poliklinici KCCG obavljeno 6.455 ambulantnih pregleda, od toga 1.301 u Institutu za bolesti djece. U dnevnim bolnicama zbrinuto je 1.177 pacijenata. U Urgentnom centru zbrinuta su 1.322 pacijenta.

” U Centru za radiološku dijagnostiku odrađeno je 2.777 dijagnostičkih procedura, od čega 559 CT i 340 MR pregleda, dok je u Odjeljenju za radiološku dijagnostiku IBD-a odrađeno 757 dijagnostičkih procedura, od toga 24 CT i 79 MR pregleda”, kazali su iz Kliničkog centra.

U Centru za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku uzorkovana su 6.593 pacijenta i odrađeno je 192.401 analiza.

U Domu zdravlja na Zlatici za recept čekao više od četiri sata 

Redakciji Pobjede požalio se mještanin Zagoriča da su ispred Doma zdravlja na Zlatici svakodnevne gužve jer su oni zbog zatvaranja Doma zdravlja u njihovom naselju prinuđeni da idu na Zlaticu.

” Zagorič je naselje koje ima 25.000 stanovnika, a zatvorili su nam Dom zdravlja. Sada smo na Zlatici i mi i mještani Doljana i Kuča i Murtovine. Svakodnevno su ogromni redovi. Za toliko naroda u smjeni često radi samo jedan doktor. Za recept (majki) čekao sam više od četiri sata”, ispričao je ovaj mještanin.

On kaže da nije moguće ni zakazati putem telefona, tako da se čeka i za zakazivanje pregleda.

” Nisu smjeli da zatvore Dom zdravlja, a novi nećemo dobiti ni za godinu”, ogorčen je ovaj Zagoričanin.

A gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković početkom mjeseca objavio je da je Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice započela pripremu projektnog zadatka za izgradnju novog višenamjenskog objekta u Zagoriču. U objektu će, po uzoru na nedavno izgrađeni na Zlatici, biti dom zdravlja, apoteka, pošta i prostorije za rad Mjesne zajednice, Udruženja penzionera i Omladinskog centra.

Tender za izvođenje radova biće raspisan u decembru, najkasnije u januaru 2022. godine. Procijenjena vrijednost iznosi 500. 000 eura – objavio je Vuković. Novi višenamjenski objekat nalaziće se u Ulici Devete crnogorske brigade, na parceli od 3.500 kvadrata.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra povremeno kiša, do 22 stepena

U večernjim satima padavine će u većem dijelu države oslabiti, a u planinama na sjeveru moguća je...

Brkovići i Popović pušteni na slobodu nakon što je...

Oni se terete za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i pranje novca.  HTP „Boku“ je...

Gutereš ugostio Abazovića i Radulovića: Podrška svim aktivnostima UN...

Crna Gora kao ekološka država predstavlja odličan koncept. Radimo na daljem snaženju ekološke svijesti kako bi doprinijeli...

Muratović: Bošnjak pokušala da politički profitira na jednom tragičnom...

S obzirom na modele funkcionisanja Demokratskog fronta, kako je ocijenio, to ne bi bilo čudno, da Bošnjak,...

Medvedev: Dopala mi se Novakova izjava, vakcinacija privatna stvar

Đoković je rekao da ne zna da li će igrati na Australijan openu u januaru zbog striktnih...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare