Narednih dana veoma hladno, jutarnje temperature i do -15 stepeni

Tokom novembra i decembra na području Cetinja palo je ukupno 1.420 litara kiše, a na području Podgorice 620 po metru kvadratnom i to je za nekih 36 odsto više od odgovarajuće klimatske normale, kazao je Dnevnim novinama meteorolog Branko Micev.

 

“Što se tiče padavina u proteklom periodu, područje Crne Gore je bilo pod uticajem snažnih ciklonskih aktivnosti koje su uslovile seriju kišnih talasa. Realizovana je obimna količina kiše, na području Crne Gore, u pojedinim mjestima. Nijesu oboreni rekordi, ali bila je značajna situacija. Najviše kiše je palo na teritoriji Cetinja. U decembru je palo 816 litara kiše po kvadratnom metru, a na području glavnog grada, palo je 254 litara kiše po kvadratnom metru”, kazao je Micev.

On napominje da se do kraja mjeseca ne može pričati o većim padavinama, ali nas u narednom periodu očekuje veoma hladno vrijeme.

“Hladno vrijeme će se nastaviti zbog uticaja hladne vazdušne mase, koja dolazi sa sjeveroistoka Evrope u pravcu Balkanskog poluostrva, on uslovljava ovako hladno vrijeme i to su uobičajne situacije za ovo doba godine, za naše područje”, objašnjava Micev.

Prema njegovim riječima, narednih dana, u centralnim i južnim oblastima Crne Gore, očekuje se nešto više sunčanog vremena, biće prohladno, sa umjerenim, do povremeno pojačanim sjeveroistočnim vjetrom.

“Tokom noći i jutra biće hladno, temperatura vazduha biće 0 stepeni, a na sjeveru Crne Gore, jutra će biti oblačna, hladna. U planinskim turističkim centrima će biti ledeno hladno, sa provejavanjem snijega, uglavnom u prijepodnevnim satima. Ipak, to vrijeme nije ekstremno, radi se o uobičajenim temperaturama za ovo doba godine”, napominje Micev. Na sjeveru će, kako kaže, u četvrtak i petak, biti nešto više sunca, biće hladno i uglavnom bez padavina.

“U petak, na sjeveru će doći do postepenog naoblačenja i za dane vikenda, na sjeveru, u pravcu centralnih oblasti očekuje se prolazno naoblačenje koje će usloviti slab snijeg, uglavnom na sjeveru Crne Gore. Na jugu i u centralnim oblastima, biće uglavnom suvo vrijeme, uz prolazno naoblačenje tokom subote. Temperatura vazduha od petka će biti u blagom porastu. Promjena temperature će biti osjetnija na sjeveru jer će u tom dijelu zemlje biti veoma hladno. Na sjeveru će, u pravcu centralnih oblasti, narednih dana, jutra će biti veoma hladna, sa umjerenim do jakim mrazem, temperatura vazduha u jutranjim satima, na sjeveru Crne Gore biće i do -15 stepeni, sa uslovima za jaku poledicu”, dodaje Micev.   

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Rakočević: Napad na načelnika Istražnog zatvora nije upozorenje, već...

“Ne zna se šta je gore, da li mogućnost novog napada nakon eksplozije prve bombe što je...

Petrović za STANDARD: Svako od nas može postati žrtva...

Petrović kaže da se kod trafikinga uvjek mora računati da osobe koje se javljaju iz tzv. rizičnih...

Milatović poručio Vukoviću: Sastaćemo se na dan primopredaje dužnosti

Nosilac liste Evropa sad Jakov Milatović poručio je gradonačelniku Podgorice Ivanu Vukoviću da će se sa njim sastati na...

UBISTVO NIKOLE BOJOVIĆA: Utvrđeno da je Cvetanović na snimku,...

U podgoričkom Višem sudu danas je nastavljeno suđenje za ubistvo Nikole Bojovića a koje se vodi protiv...

Dok se Crna Gora i komšije bore za tržište,...

U Crnoj Gori je tokom ljetnje turističke sezone boravilo najmanje deset puta manje turista iz Ukrajine i...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare