Narednih dana veoma hladno, jutarnje temperature i do -15 stepeni

Tokom novembra i decembra na području Cetinja palo je ukupno 1.420 litara kiše, a na području Podgorice 620 po metru kvadratnom i to je za nekih 36 odsto više od odgovarajuće klimatske normale, kazao je Dnevnim novinama meteorolog Branko Micev.

 

“Što se tiče padavina u proteklom periodu, područje Crne Gore je bilo pod uticajem snažnih ciklonskih aktivnosti koje su uslovile seriju kišnih talasa. Realizovana je obimna količina kiše, na području Crne Gore, u pojedinim mjestima. Nijesu oboreni rekordi, ali bila je značajna situacija. Najviše kiše je palo na teritoriji Cetinja. U decembru je palo 816 litara kiše po kvadratnom metru, a na području glavnog grada, palo je 254 litara kiše po kvadratnom metru”, kazao je Micev.

On napominje da se do kraja mjeseca ne može pričati o većim padavinama, ali nas u narednom periodu očekuje veoma hladno vrijeme.

“Hladno vrijeme će se nastaviti zbog uticaja hladne vazdušne mase, koja dolazi sa sjeveroistoka Evrope u pravcu Balkanskog poluostrva, on uslovljava ovako hladno vrijeme i to su uobičajne situacije za ovo doba godine, za naše područje”, objašnjava Micev.

Prema njegovim riječima, narednih dana, u centralnim i južnim oblastima Crne Gore, očekuje se nešto više sunčanog vremena, biće prohladno, sa umjerenim, do povremeno pojačanim sjeveroistočnim vjetrom.

“Tokom noći i jutra biće hladno, temperatura vazduha biće 0 stepeni, a na sjeveru Crne Gore, jutra će biti oblačna, hladna. U planinskim turističkim centrima će biti ledeno hladno, sa provejavanjem snijega, uglavnom u prijepodnevnim satima. Ipak, to vrijeme nije ekstremno, radi se o uobičajenim temperaturama za ovo doba godine”, napominje Micev. Na sjeveru će, kako kaže, u četvrtak i petak, biti nešto više sunca, biće hladno i uglavnom bez padavina.

“U petak, na sjeveru će doći do postepenog naoblačenja i za dane vikenda, na sjeveru, u pravcu centralnih oblasti očekuje se prolazno naoblačenje koje će usloviti slab snijeg, uglavnom na sjeveru Crne Gore. Na jugu i u centralnim oblastima, biće uglavnom suvo vrijeme, uz prolazno naoblačenje tokom subote. Temperatura vazduha od petka će biti u blagom porastu. Promjena temperature će biti osjetnija na sjeveru jer će u tom dijelu zemlje biti veoma hladno. Na sjeveru će, u pravcu centralnih oblasti, narednih dana, jutra će biti veoma hladna, sa umjerenim do jakim mrazem, temperatura vazduha u jutranjim satima, na sjeveru Crne Gore biće i do -15 stepeni, sa uslovima za jaku poledicu”, dodaje Micev.   

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Medija centar DPS: Obavijestili smo OEBS i ODIHR da...

“Poznato je da uredništvo Vijesti, ne skriva svoj navijački odnos prema jednom kandidatu i da su sve...

DR BRANKA PURLIJA ZA STANDARD: Zavisnici od kocke iracionalno...

Psihijatrica u Dom zdravlja Podgorica Dr Branka Purlija za portal Standard kaže da je kockanje popularna...

Japan otvorio djelove grada blizu nuklearke Fukušima

Svečanom otvaranju oblasti veličine oko četiri kvadratna kilometra je prisustvovao i premijer Japana Fumio Kišida, u jeku...

April u Zetskom domu – pogledajte repertoar

Kako je saopšteno iz Kraljevskog pozorišta "Zetski dom", riječ je o jednoj od naših najizvođenijih predstava, nastaloj...

Papa Franjo izašao iz bolnice gdje se liječio od...

Osamdesetšetogodišnji papa Franja primljen je u rimsku bolnicu Đemeli u srijedu zbog teškoća s disanjem a kasnije...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare