Narod protiv poskupljenja: Podrška peticiji protiv akcize na bezdimne proizvode širi se društvenim mrežama

Podršku peticiji protiv povećanja akcize i poskupljenja bezdimnih duvanskih proizvoda, koje je najavljeno od 1. jula, svojim potpisom daje veliki broj građana Crne Gore.

Peticiju je pokrenula grupa građana na sajtu peticije.online a inicijatori ističu da su prinuđeni da na ovaj način iskažu neslaganje sa odlukom i istovremeno traže da Ministarstvo i Vlada Crne Gore objasne zašto u nepovoljniji položaj stavljaju korisnike alternativa koje su manje štetne u odnosu na pušenje cigareta. 

Podrška se ubrzano širi na društvenim mrežama, a potpisnici smatraju da su ovim poskupljenjem „kažnjeni oni koju su već napravili bolji izbor i prestali da puše cigarete“.

„S obzirom da živimo u baš lijepom vremenu, te da se sad dodatno oporezuje sve mimo života, neko je neđe u nekoj kancelariji odlučio da oporezuje i nesagorijevajući duvan, vjerovatno vidjevši da pušači manje štete sebi i nimalo drugima“, piše Žarko Vladika Miranović komentarišući najavu pokupljenja.

On poziva građane da podrže grupu potpisnika peticije koja se protivi povećanju akcize na bezdimne proizvode. „Grupa građana je pokrenula online peticiju da nekako privoli Vladu da se ta ideja oporezivanja zaustavi. Pa bačite potpis dolje na ovaj link duše moje nježne“, glasi komentar.

„Da se vratimo životnim temama, neka što su nam zabranili pušenje svuda i što cigarete poskupljuju, nego sad i bezdimne proizvode poskupljuju. Ovdje mi treba liderka bezdimnog tviter pokreta @presnijet, bez nje ništa“, komentariše Danica Nikolić na Tviteru.

Izmjene načina obračuna akcize za bezdimne duvanske proizvode (nesagorijevajući duvan) i uvećanja stope akcize, od 1. jula 2021. bi iznosila 50 odsto minimalne akcize na 1.000 komada cigareta, utvrđene za kategoriju prosječne ponderisane maloprodajne cijene cigareta, dok bi se u 2022. i 2023. godini akciza povećavala postepeno (na 60, odnosno 70 odsto).

Protiveći se ovakvoj odluci, građani od juče potpisuju peticiju „Prešli smo na bolje, ne tjerajte nas nazad cigaretama“.

Inicijator peticije Dražen Radošević rekao je medijima da smatra da takvom odlukom vlasti samo tjeraju korisnike bezdimnih proizvoda da se vrate cigaretama. „Kako su procijenili da je u našem interesu da se snalazimo i nabavljamo nesagorijevajući duvan iz BiH, Albanije i Srbije, da li to znači da i nas tjeraju na šverc i da svi sad treba da pušimo švercovane cigarete i bezdimne proizvode?“, kaže Radošević.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Đukanović: Sve više svjedočimo da se podstiče devijantno ponašanje...

"Očekujem od nadležnih institucija da u najkraćem roku otkriju i procesuiraju počinioce jer su sigurnost i zaštita...

DPS Nikšić: Negiranjem genocida u Srebrenici Kovačević ponovo posramio...

Prema njihovim riječima Kovačević je bez imalo zadrške neosnovano komentarisao kako su Srbi napadnuti i kako treba...

DPS Pljevlja: Revanšizam, nepotizam i partijsko zapošljavanje u Rudniku...

Prema njihovim riječima aktuelni “eksperti“ na čelu Rudnika i TE sposobni su samo da oslabe i unište...

Poruka Kotorana: Dobrodošli Cetinjani

Kotorani su tako odgovorili na poruku mržnje iz Budve, čiji vinovci još nijesu otkriveni.

Građanska inicijativa 21. maj: Politička okupljanja koja organizuje SPC...

Prema njihovim riječima razlog tome je jer su politićki događaji koji oni sponzorišu uvijek sa ekstremno-desnom ideološkom...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare