Nastavlja se projekat „Čini dobro, zasadi drvo“

Fondacija 'Čini dobro' povodom Dana ekološke države, koji se obilježava 20. septembra, nastavlja realizaciju projekta 'Čini dobro, zasadi drvo'.

Ovim projektom dvorišta 14 obrazovno-vaspitnih ustanova iz Podgorice, Cetinja, Nikšića, Danilovgrada, Tuzi, Berana i Dnevnog centra za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju Berane biće bogatija za 70 sadnica Paulovnije.

Sadnice su proizvedene u plasteniku Srednje stručne škole “Spasoje Raspopović” u Podgorici.

”Doniranjem ovih sadnica, Fondacija želi motivisati i podržati obrazovno-vaspitne ustanove u stvaranju zelenih oaza u svojim dvorištima, pružajući priliku djeci i đacima da se direktno uključe u proces očuvanja prirode, steknu ekološka znanja i navike koje će uticati na očuvanje životne sredine.

Važno je naglasiti da je značaj drveća za planetu i čovječanstvo višestruk, a Paulonija, poznata i kao “drvo života”, donosi brojne ekološke koristi. Osim što je atraktivna i dekorativna vrsta, izuzetno je otporna na sušu, brzo raste i pozitivno utiče na kvalitet vazduha, apsorbujući visoke količine ugljen-dioksida iz vazduha. Sve ovo je čini idealnom biljkom za sadnju u dvorištima obrazovno-vaspitnih ustanova i ustanova socijalne i dječije zaštite. Zato nas posebno raduje što su sve sadnice proizveli đaci i nastavnici/e Srednje stručne škole “Spasoje Raspopović”, čime su doprinijeli poboljšanju zelene infrastrukture”, navodi se u saopštenju Fondacije. 

Podsjećaju da je Fondacija “Čini dobro” povodom Dana planete zemlje, 22. aprila, pokrenula projekat “Čini dobro, zasadi drvo”, te da je u prvoj fazi projekta u 18 ustanova iz Podgorice, Danilovgrada, Zete, Tuzi, Bara, Kotora i Herceg Novog zasađeno 90 sadnica Melije, Skadarskog hrasta i Čempresa.

Fondacija “Čini dobro” će, dodaju, nastaviti sa realizacijom ovog projekta s ciljem stvaranja zdravijeg i ekološki osvješćenijeg okruženja za sve građane Crne Gore.

”Naša posvećenost činjenju dobra je temelj na kojem gradimo bolju i zeleniju budućnost”, naveli su u saopštenju. 

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Promjenljivo vrijeme, na primorju moguća kiša

Na sjeveru biće promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i uglavnom suvo vrijeme. Ujutru...

Udes u Bijelom Polju, nema povrijeđenih

Do udesa je došlo oko 20.30 časova, kada su se sudarila dva vozila bjelopoljskih registarskih oznaka.

Terzić o sukobu Adžića i Rmandića: Svi koji su...

Apsolutno me ne zanima. Neka komentarišu i nevladine organizacije i mediji nakon ovoga šta god hoće. Mene...

Ženu 17 godina držali u zatočeništvu, ljekari UKC-a RS...

Žena, koju su navodno članovi njene porodice godinama držali u zatočeništvu, primljena je u UKC 12. septembra...

Gazdić: Poglavlje 27 zatvaramo u 2025. godini

Naš najveći izazov u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom je usvajanje briselskih standarda iz oblasti zaštite životne...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare