Nastavljena vanredna vakcinacija djece

Pedijatrijska služba Doma zdravlja Podgorica nastavila je vanrednu vakcinaciju djece, u cilju pravovremenog primanja vakcina i poboljšanja procenta vakcinisane djece, saopšteno je iz Domova zdravlja Crne Gore.

 

Vakcinacija je, kako se navodi, sprovedena proteklog vikenda (03. i 04. februara) u zdravstvenom objektu Doma zdravlja Podgorica u Bloku pet. Poziv za vakcinaciju upućen je za 74 djece, odazvalo se 59 roditelja, a vakcinisano je 52 mališana.

“Pedijatrijski timovi obavili su sistematske preglede i vakcinisali djecu, prema redovnom kalendaru vakcinacije. Od početka 2018. godine broj djece vakcinisane MMR vakcinom u Domu zdravlja Podgorica je u stalnom porastu i u odnosu na kraj 2017. godine se utrostručio, sa tendencijom daljeg rasta. S obzirom na intenzivnu kampanju koja traje od avgusta prošle godine, očekujemo dalji rast procenta vakcinisane djece MMR vakcinom, što će uticati na poboljšanje kolektivnog imuniteta kako u Podgorici tako i u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Dom zdravlja Podgorica, ulaže velike napore i u kontinuitetu radi na unapredjenju zdravstvene zaštite i vulnerabilnih grupa u Glavnom gradu, pa će  pedijatrijski tim Doma zdravlja Podgorica, u sklopu redovnih  preventivnih aktivnosti, narednog vikenda sprovesti   kampanjsku  vakcinaciju   predškolske   djece  izbjeglih i raseljenih lica naselja u  Izbjegličkom naselju  „Vrela  Ribnička“.

“Nakon obavljenog sistematskog pregleda, djeca će se vakcinisati vakcinama  po obaveznom kalendaru vakcinacije  –  vakcinom  protiv dječije paralize , difterije,  tetanusa, velikog  kašlja,  hepatitisa B, morbila, rubeole, zauški,   Haemophilusa infuenzae, kao i vakcinom protiv Hepatitisa A”, stoji u saopštenju.

Vakcinacija djece Izbjegličkog naselja obavlja se putem kampanjskih vakcinacija, pet do devet puta tokom godine u Pedijatrijskoj ambulanti u samom naselju, a obavljaju je pedijatrijski timovi Doma zdravlja Podgorica. Zahvaljujući ovako čestim kampanjskim vakcinacijama i velikim naporima pedijatrijskih ekipa Doma zdravlja Podgorica, ova djeca su vakcinisana svim vakcinama po obaveznom kalendaru vakcinacije u visokom procentu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Pomoćnica ministra odbrane SAD dolazi u Crnu Goru, objavljeno...

„U Crnoj Gori, dr Valander će učestvovati na godišnjem sastanku ministara odbrane Američko-Jadranske povelje (A5) sa predstavnicima...

Kineska policija pretukla i uhapsila novinara BBC-a

"BBC je izuzetno zabrinut zbog tretmana našeg novinara Eda Lorensa koji je uhapšen i vezan lisicama dok...

Alarmantna situacija u seoskim obrazovnim ustanovama na sjeveru: Škole...

Obećanja da će se preko razvojnih projekata, valorizacije prirodnih resursa i modernizacije sela zaustaviti migracija stanovništva na...

PROTEST ZBOG MJERA PROTIV KOVIDA – U Šangaju uhapšena...

Na pitanje novinara Frans presa o razlogu hapšenja, jedan policajac je rekao da privedeni nijesu poštovali naredbe...

Ukrajinci zakoračili u zimu uz restrikcije struje i grijanja

Restrikcije struje i dalje su na snazi širom Ukrajini. Više od hiljadu stručnjaka svakodnevno radi na popravci...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare