Nastavljeno arheološko istraživanje Crvene Stijene u saradnji sa Univerzitetom iz Minesote

Narodni muzej Crne Gore sproveo je i ove godine arheološka istraživanja na lokalitetu Crvena Stijena, koja se realizuju u saradnji sa Univerzitetom iz Minesote (SAD), u okviru Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2020. godinu.

Pored otežanih uslova prouzrokovanih pandemijom korona virusa, zbog koje partneri iz SAD nijesu mogli učestvovati u punom sastavu, Narodni muzej je nastavio kontinuitet istraživanja jednog od najznačajnijih staništa praistorijskog čovjeka u svijetu koje doprinosi cjelovitijem razumijevanju načina života i običaja praistorijskih zajednica koje su živjele na ovom prostoru.

Ovogodišnje istraživanje većim dijelom je bilo usmjereno na laboratorijsku analizu kremenih artefakata i botaničkih i sedimentoloških uzoraka, koji su pronađeni u prethodnim arheološkim kampanjama. Određeni broj kremenih alatki detaljno je analiziran dok je za paleobotaničke uzorke urađena prva faza, čime su pripremljeni za dalju obradu.

Preliminarni rezultati izdvajaju nekoliko kremenih alatki iz kulturnih slojeva koji se dovode u vezu sa lovačko-sakupljačkim zajednicama neandertalske populacije. Dalja i detaljnija obrada ovih artefakata obećava da će donijeti važne informacije za period srednjeg paleolita Crne Gore i Balkana. Stručni tim u saradnji sa prof Gilliane Monnier, napravio je detaljnu strategiju u pogledu sprovođenja inovativne metode geofizčkog istraživanja električnim rezistivitetom mapiranja dna unutar potkapine Crvena Stijena, koje bi za cij imalo da testira rasprostiranje najdubljih poznatih slojeva. Takva vrsta metode mogla bi da pomogne u raznim budućim sedimentološkim, geološkim i arheološkim istraživanjima lokaliteta Crvena Stijena.

Dugogodišnja sistematska istraživanja lokaliteta Crvena Stijena, okupljaju veliki broj međunarodnih, usko specijalizovanih stručnjaka koji se bave raznim oblastime paleolitske arheologije (arheozoologija, paleobotanika, mikromorfologija, arheomagnetizam itd.) iz Sjedinjenih Američkih Država, Izraela, Njemačke, Španije, Kanade, Hrvatske. Uprkos otežanim uslovima globalnog putovanja Narodni Muzej Crne Gore je uspio da u saradnji sa jednim od partnera na projektu, prof. Gilliane Monnier, nastavi dugogodišnja arheološka istraživanja na lokalitetu Crvena Stijena i time održi kontinuitet istraživanja jednog od važnijih paleolitskih nalazišta u Evropi.

Rezultati dosadašnjih multidisciplinarnih istraživanja pružaju cjelovitu rekonstrukciju života paleolitskog čovjeka srednjopaleolitskog perioda – Musterijena – vrijeme kulture Neandertalca od 150 000 godina do 40 000 godina p.n.e. U budućim istraživanjima očekuje se da će se doći do paleolitskih kultura starosti 200 000 godina p.n.e.

Praistorijsko nalazište Crvena stijena otkriveno je 1954. godine, kada su započeta prva sistematska arheološka iskopavanja. Kasnija reviziona istraživanja počeo je 2004. godine Centar za arheološka istraživanja Crne Gore u saradnji sa Univerzitetom iz Mičigena, a od pretprošle godine, Narodni muzej Crne Gore nastavio je sa multidisciplinarnim pristupom.

Narodni muzej i Ministarstvo kulture su od 2012. godine za potrebe arheoloških istraživanja lokaliteta Crvena stijena i adaptacije objekata u selu Petrovići uložili oko 300 hiljada eura.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Armani više neće koristiti vunu od angore u kolekcijama

Mekana i svilenkasta angora vuna je vlakno napravljeno od angora zečeva, ali Armani...

Optužnica pa potjera za roditeljima tinejdžera optuženog za ubistva...

Džejms i Dženifer Krambli su oboje optuženi po četiri tačke, tri dana nakon...

Belgija: Dva nilska konja zaražena koronavirusom

Belgijska nacionalna veterinarska laboratorija potvrdila je da su u zoološkom vrtu u Antverpenu...

Katolički biskupi i sveštenici neće tražiti kovid potvrde kao...

Kako navode, Katolička crkva u Crnoj Gori je od samih početaka pandemije, da...

Kluni odbio 35 miliona, supruga ga podržala

Oskarom nagrađeni glumac i producent ispričao je anegdotu nakon što ga je novinar tokom intervjua za Gardijan...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare