Neophodan mutisektorski pristup djeci sa smetnjama u razvoju i autizmom

Izazove sa kojima se suočavaju djeca i roditelji djece koja imaju poteškoće u razvoju i autizam potrebno je rješavati multidisciplinarnim pristupom i međuresornom saradnjom svih institucija, koje su dužne da svaka iz svoje oblasti djelovanja pruži maksimum kako bi ova kategorija ranjivog stanovništva imala neophodne preduslove za život i razvoj. To je saopšteno na sastanku koji je na inicijativu ministra Dragoslava Šćekića održan u Ministarstvu zdravlja.

“Pored ministra Šćekića sa saradnicima, sastanku su prisustvovali ministar prosvjete Miomir Vojinović, državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Darko Stojanović, savjetnik predsjednika Vlade za pravna pitanja Ivo Šoć, Tijana Ivančević, savjetnica u Kabinetu premijera i sekretarka Savjeta za prava djeteta, kao i direktorica Kliničkog centra Crne Gore dr Ljiljana Radulović”, kazali su iz ministarstva.

Tokom sastanka je postignuta saglasnost da u prethodnom periodu nije bilo u potpunosti adekvatnog pristupa licima koja se suočavaju sa poteškoćama u razvoju, uključujući rani period detekcije bolesti, liječenja, ali i inkluzije u društvene okvire koje su obaveza svakog društva i zajednice.

“Sagovornici su se saglasili i da određene normativne forme i zakonska rješenja ukazuju na hitnost izmjena i prilagođavanje upravo ovim licima , njihovim i potrebama njihovih porodica koje se suočavaju sa različitim izazovima na svakom koraku”, navodi se u saopštenju.

Takioođe, dogovoreno je da se u što kraćem roku formira zajednička Radna grupa koja će najhitnije pripremiti predloge i pristupiti izmjeni zakonskih rješenja, ali i rješavanaju drugih prepreka koje dovode do preklapanja nadležnosti, što u krajnjem dovodi do neadekvatnih prilika sa kojima se suočavaju lica iz ove kategorije stanovništva.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

DPS Nikšić: Izborni dan u Nikšiću protiče sa dozom...

“U dopisu DPS Nikšić stoji da izborni dan u ovom gradu protiče sa dozom povećanih tenzija, kako...

MUP: Video nadzor graničnih prelaza nije bio dostupan zbog...

"Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije imaju dva nezavisna sistema video nadzora. Jedan sistem je interni -...

Uprava policije: Sa aspekta bezbjednosti, izborni dan protiče mirno

Policija će, kako su kazali, će nastaviti da preduzima aktivnosti iz svoje nadležnosti, kako bi izborni dan...

Drugi april, dan provjere činjenica: Dezinformacija sve više, a...

On je istakao da, Raskrinkavanje.me i druge slične platforme i portali širom svijeta obilježavaju 2. april kao...

(VIDEO) Glasao Đukanović

Đukanović je svoje biračko pravo iskoristio na biračkom mjestu u OŠ “Savo Pejanović”.

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare