Novi socijalni servis Glavnog grada: Podrška rješavanju problema neplodnosti u Crnoj Gori

Problem neplodnosti u Crnoj Gori treba sistemski i postepeno rješavati,nte je Glavni grad za potrebe fondacije “I ja imam pravo da budem mama” u 2021. godini opredijelio 10.000 eura, a namjera je da u godinama koje dolaze budžet za tu svrhu bude još veći, saopšteno je danas iz Glavnog grada, nakon sastanka gradonačelnika Ivana Vukovića sa jednom od osnivača fondacije I ja imam pravo da budem mama Žanom Mihaljević i odbornicom u Skupštini Glavnog grada Radmilom Čagorović.

“Gradska uprava u kontinuitetu nastoji da jača socijalne servise u okviru kojih možemo da pomognemo sistemu javnog zdravlja, tako da smo za ovu godinu planirali osnivanje dva nova servisa od kojih se jedan odnosi na podršku organizacijama koje se bave rješavanjem problema neplodnosti, a drugi se tiče projekta organizacije svratišta za djecu koja žive u lošim uslovima”, naglasio je Vuković, dodajući da je situacija zabrinjavajuća uzimajući u obzir činjenicu da je Crna Gora društvo na ivici pozitivnog nataliteta.

Mihaljević je istakla da je fondacija I ja imam pravo da budem mama osnovana upravo sa ciljem da se podstakne rađanje djece i formiranje srećne porodice.

“Ona je saopštila da se Fondacija zalaže da se omogući besplatna vantjelesna oplodnja i da se napravi registar podataka o vantjelesnim oplodnjama, kao i Centralni nacionalni registar podataka na osnovu kojeg bi se mogle sačiniti smjernice djelovanja, a koji bi takođe mogao pomoći u borbi protiv neplodnosti”, navode u Glavnom gradu.

Sagovrnici su tokom sastanka razmatrali mogućnosti osnivanja Centra podrške koji postoji u razvijenim zemljama Evrope, koji bi služio kao psiho-socijalna podrška svima koji se suočavaju sa ovim problemom kako bi se lakše nosili sa njim, kao i da dodatno ohrabri ljude da potraže pomoć i što prije krenu sa adekvatnim tretmanima ili liječenjem.

“Sagovornici su zaključili da je u narednom periodu neophodno intenzivnije raditi na edukaciji, promociji i destigmatizaciji kako bi u što većoj mjeri podigli svijest o važnosti ove teme”, zaključuju u Glavnom gradu.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare