Novoizabrani Patrijarh SPC Porfirije podržavao litije: Narod se bori za pravoslavni i srpski identitet

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran je za novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve na izbornom Saboru koji je danas održan u kripti hrama Sv Save na Vračaru.

Inače, Sabor SPC na kojem je mitropolit Porfirije danas izabran za patrijarha, obilježile su kontraverze jer je, po prvi put, održan izvan zgrade Patrijaršije. Zvanični razlog za ovakvu odluku je epidemija korona virusa, ali i pored toga, nekoliko vladika i episkopa su negodovali zbog ovoga jer su smatrali da će time biti narušena tajnost glasanja.

Novoizabrani Patrijarh SPC je podržavao i učestvovao u litijama koje je Mitropolija crnogorsko-primorska rganizovala nakon što je Skupština Crne Gore krajem 2019. usvojila Zakon o slobodi vjeroispovjesti. Patrijarh Porfirije je tada izjavio da Zakon o slobodi vjeroispovjesti ima za cilj “da podijeli i razori Svetosavsku Crkvu”.

Zakon o slobodi vjeroispovjesti želi da podijeli Svetosavsku crkvu: Porfirije

Porfirije o litijama: Narod se bori za pravoslavni i srpski identitet

“Zna narod da nije jedini cilj oteti crkvenu imovinu. Pravi cilj je podeliti i razoriti Svetosavsku Crkvu. Zato se nad licima ljudi, žena, dece, staraca ponosno viore stotine i stotine trobojki. Neke su vezane sa krstaš barjacima simvolizujući večno narodno, duhovno i crkveno jedinstvo Zete i Raške, Boke i Šumadije, Hercegovine i Srema, svih naših zemalja i krajeva. Maliciozni i zlonamerni kažu da taj naš narod nije crkven, da je masovnošću iznenadio i sveštenstvo u Crnoj Gori i političke glavare, a ja baš mislim da su tamošnji pravoslavni Srbi izrazili suštinsku crkvenost, hrišćansku ljubav, požrtvovanje i ozbiljnost. Čini mi se najvažnija je ozbiljnost našeg naroda u Republici Crnoj Gori. Oni znaju ko su, šta hoće, a šta neće ni po koju cenu i pripremili su se da tu cenu, ako treba i plate. Stoga ni neprijatelju ne bih preporučio da ih zavodi za Goleš planinu i da pokuša da ih prevari. Njihova vera, odlučnost i ljubav nadahnjuju i ohrabruju i mene kao čoveka, hrišćanina i episkopa”, rekao je tada mitropolit Porfirije nakon učešća na litiji u Podgorici.

On je dodao da se na litijama narod bori ne samo za svetinje već i za svoj pravoslavni i srpski identitet

“Bio sam u Podgorici na Svetosimeonovskoj litiji. Utisak je jedinstven i neponovljiv. Zajedno sa desetinama hiljada ljudi, iz jedne duše i jednog glasa smo Boga molili – Svetog Savu, Svetog Simeona Mirotočivog i sve svete Nemanjiće prizivali, hodali ponosno ulicama Podgorice, pevali o našoj majci Crnoj Gori, Boki, Svetom Vasiliju Ostroškom, Karađorđevićima i Petrovićima, Oplencu i Lovćenu, Dečanima i Žiči. Pevali smo o svetom Knezu Lazaru i Kosovskim mučenicima, ali i o besmrtnicima za Košara i Mojkovca. Bori se narod za svoje svetinje, ne da ih. Bori se za svoj identitet pravoslavni i srpski, za svoje ćirilično pismo, za svog Njegoša, Marka Miljanova, za Crnjanskog i Andrića. Bori se za egzistenciju sopstvene dece”, govorio je Porfirije.

Biografija

Novi Patrijarh SPC, Porfirije Perić rođen je 22. jula 1961. godine u Bečeju. Prvo je od troje djece Radivoja i Radojke Perić, koji su se, posle Drugog svjetskog rata, iz sela Osinje kraj Dervente u Bosni i Hercegovini doselili u Vojvodinu. Na krštenju je dobio ime Prvoslav. Osnovnoškolsko obrazovanje stekao je u Čurugu, a gimnaziju “Jovan Jovanović Zmaj” završio je u Novom Sadu 1980. godine.

Pohađao je studije arheologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Ubrzo je počeo da studira i na Bogoslovskom fakultetu Srpske Pravoslavne Crkve, na kojem je i diplomirao 1987. godine.

Vučiću potreban odan patrijarh

U čin male shime zamonašio ga je, na Tominu nedjelju, 11. aprila 1986. godine, njegov duhovni otac, tada jeromonah dr Irinej (Bulović), sadašnji Episkop bački. Iste godine, episkop raško-prizrenski Pavle (Stojčević), potonji patrijarh srpski, rukopoložio je monaha Porfirija u čin jerođakona u manastiru Svete Trojice u Mušutištu 23. juna 1986. godine.

Poslediplomske studije pohađao je na Bogoslovskom fakultetu Nacionalnog i Kapodistrijskog univerziteta u Atini (1987-1990.). Na istom učilištu stekao je zvanje doktora nauka (2004.).

U čin jeromonaha rukopoložen je na Aranđelovdan, 21. novembra 1990. godine, u manastiru Svetih Arhangela u Kovilju. Tada je postavljen za igumana te svete obitelji. Za Episkopa jegarskog, vikara Eparhije bačke, izabran je na zasijedanju Svetog Arhijerejskog Sabora 14. maja 1999. godine.

Hirotonisao ga je Patrijarh Pavle u novosadskoj Sabornoj crkvi 13. juna 1999. godine. Za Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog izabran je na sjednici Svetog Arhijerejskog Sabora 26. maja 2014. godine. Patrijarh Irinej ga je, 13. juna iste godine, uveo u mitropolitski tron u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, na kojem je mitropolit Porfirije naslijedio mitropolita Jovana Pavlovića.

Vanredni je profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Govori grčki i engleski, a služi se i ruskim jezikom. V.K.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

SD-LP: Suverenističke partije da formiraju vlast koja će raditi...

"Svojim glasom, pokazali ste da vrednujete ne samo naš doprinosdosadašnjim rezultatima u lokalnoj vlasti, već ste i...

Bošković o izborima u tri opštine: Uzeli smo 37...

"U tri opštine koje predstavljaju Crnu Goru u malom, uzeli smo 43% glasova ili 37 mandata više...

Smolović: Pokušaćemo da povećamo koalicioni kapacitet i formiramo buduću...

"Naša ambicija je bila da samostalno vršimo vlast, međutim okolnosti su bile druge. Ne možemo reći da...

Eraković: Otvoreni smo za formiranje vlasti u sve tri...

DPS je još jednom potvrdila dominaciju. " Osvojili smo između 40 do 50 glasova...

SD: Državotvorne partije da formiraju vlast u sve tri...

“Nastavićemo da pružamo važan doprinos očuvanju državnog dostojanstva koje odlazeća vlast već punu godinu vrlo svjesno na...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare