Kolumbijac postao Amfilohije: Rodrigo Juhum zamonašio se u Cetinjskom manastiru

U Cetinjskom manastiru episkop buenosajreski i južnocentralno američki Kirilo juče je zamonašio pravoslavnog Kolumbijca Rodriga Juhuma Truhilja Teofila, dodijelivši mu ime nekadašnjeg mitropolita Amfilohija - saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko primorske.

Nakon monašenja Vladika Kirilo je, kako je napisano u saopštenju, rekao da je novi monah ime dobio po njegovoj sopstvenoj želji u čast Svetoga Amfilohija Ikonijskog.

– A možemo slobodno reći i u čast Svetoga Amfilohija Cetinjskoga, ali nećemo ništa prejudicirati – to će Bog i Crkva sveta otkriti i kazati u svoje vrijeme. U svakom slučaju, to je bila želja našega brata bivšega Teofila, sada Amfilohija zbog toga što je i njemu kao i mnogima od nas naš blaženopočivši Mitropolit Amfilohije bio duhovni otac – rekao je Kirilo.

Podsjetio je da je blaženopočivši Mitropolit Amfilohije brinuo i o crkvama u južnoj hemisferi, pa je otuda i Teofilo i došao na Cetinje da bi se opravoslčavio.

– Interesantno je da se on monaši na novu godinu. Počinje, dakle, novi život. Takođe se monaši na dan obrezanja Gospodnjeg i na taj način pokazuje da i on obrezuje svoj stari život i odbacuje ga, i počinje novi život u monaškom poslušanju – kazao je Kirilo.

Izvor: MCP

Novom monahu Amfilohiju poželio je, kako je napisano, da svoje ime časno pronese do Kolumbije sjećajući se uvijek života Svetoga Amfilohija Ikonijskog i svog duhovnog oca mitropolita Amfilohija.

– Koji nas je sve zaviolio i zato smo sad ovdje zajedno, zbog njegove ljubavi koja je obuhvatala sav svijet. Tako i pravi hrišćani treba da vole sav svijet i sve ljude. To nije prazni kosmopolitizam nego je to jedinstvo u crkvi božjoj – naglasio je Kirilo.

Dodao je da takođe nije slučajno što je monah Amfilohije postrig primio na praznik Svetog Vasilija Velikog.

– Upravo je Sveti Vasilije Veliki pisao Amfilohiju Ikonijskom jedan traktat o duhu svetome. I vama u zapadnim krajevima treba da razmijete malo bolje treće lice Svete Trojice – kazao je Kirilo.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Vlada usvojila novi paket podrške, evo kome će i...

Penzioneri koji imaju primanja manja od 222 eura, dobiće po 50, a nezaposleni s evidencije Zavoda po...

Zeković i Stanić reagovali: Dok policija kod Vučićevih ljudi...

"Ima li države đe premijer poziva ljude da uzmu pare za glasanje? Dok policija kod Vučićevih ljudi...

Duković: Nemate pravo da odbijate donirane vakcine, kad sami...

Eksperti su, kako je rekao, i prije dolaska na vlast, najavljivali novu strategiju...

Krivokapić sa Bjekovićem: Crnoj Gori potrebna vladavina prava i...

Krivokapić  je naglasio da je pomirenje nasušna potreba crnogorskog društva, te da su podjele i svađe manir...

Lazović: Želim da obavijestim takozvane stečajce i samozvane eksperte,...

Lazović se prvo zahvalio svim organizacionim jedinicama Uprave policije na dobro obavljenom poslu u prethodnih godinu i...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare