Obilježen Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa

Povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, Ministarstvo unutrašnjih poslova – Direktorat za zaštitu i spašavanje je 13. i 14. oktobra 2021. godine organizovalo je predavanja djeci u osnovnim i srednjim školama u: Podgorici, Danilovgradu, Nikšiću, Baru, Žabljaku, Pljevljima, Beranama, Andrijevici, Rožajama, Mojkovcu, Bijelom Polju i Tivtu, saopšteno je iz MUP-a.

Djeca su od službenika Direktorata za zaštitu i spašavanje imala priliku da čuju nešto više o smanjenju rizika od katastrofa, sa posebnim osvrtom na poplave, požare i zemljotrese, te kako prevencijom mogu i sami uticati na smanjenje rizika od katastrofa. Ovim povodom učenici petog razreda OŠ “Sutjeska” posjetili su Operativno komunikacioni centar 112.

“Crna Gora je u prethodnom periodu postigla značajne rezultate u oblasti smanjenja rizika od katastrofa, počev od izrade Strategije za smanjenje rizika od katastrofa sa Dinamičkim planom aktivnosti za period 2018-2023. godina; sprovođenja Međupredmetnog programa u oblasti smanjenja rizika od katastrofa u osnovnim i srednjim školama; uspostavljanja baze podataka o štetama od prirodnih nepogoda, kao i sprovođenje mnogobrojnih programa i projekata u ovoj oblasti u saradnji sa međunarodnim organizacijama. Takođe, u završnoj fazi je i izrada Nacionalne procjene rizika, veoma važnog dokumenta kojim će se identifikovati rizici koji ugrožavaju ljude, materijalna i kulturna dobra i životnu sredinu u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno, shodno Sendai smjernicama, Direktorat za zaštitu i spašavanje će i u narednom periodu nastaviti sa aktivnostima koje imaju za cilj smanjenje rizika od katastrofa.

“Podsjećamo, Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1989. godine proglasila je 13. oktobar Međunarodnim danom za smanjenje rizika od katastrofa u cilju “promovisanja globalne kulture razumijevanja rizika i smanjenja katastrofa”. Decenija od 1990. godine proglašena je decenijom smanjenja rizika od katastrofa, nakon čega slijedi Hiogo okvir 2005-2015. Na trećoj svetskoj konferenciji Ujedinjenih nacija o smanjenju rizika od katastrofa, koja je održana u martu 2015. godine u Japanu, usvojen je Sendai okvir za smanjenje rizika od katastrofa za period 2015-2030. Zemlje učesnice, stručnjaci i organizacije civilnog društva usaglasili su se sa sedam globalnih ciljeva, među kojima su: značajno smanjenje mortaliteta usljed katastrofa; smanjenje broja pogođenih osoba; smanjenje štete od katastrofa na kritičnoj infrastrukturi itd, te definisali obaveze država u realizaciji Sendai okvira”,zaključuje se u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra pretežno sunčano, do 22 stepena

Na sjeveru umjereno do potpuno oblačno a u popodnevnim satima razvedravanje. Foto: ZHMS

Damjanović: Kvazi eksperti tjeraju naše najveće blago, srećom, neće...

Kako je navela, ključni ekonomski gubitak Crne Gore i regiona je odliv talenata. “Ova...

Orban na masovnom skupu u Budimpešti optužio SAD i...

Orban je desetinama hiljada pristalica u centru Budimpešte rekao da Vašington i milijarder Džordž Soroš, koristeći svoj...

Dodik: Nisam spreman da za RS žrtvujem mir, ali...

Nemamo namjeru za ratom, nikakvim sukobom, ali želimo da se ustavno borimo za svoja prava“, naglasio je...

Spajić odgovorio Markoviću: Hvala što podsjećate građane na sve...

“Evo ga i bivši premijer koji je, po sopstvenom priznanju, zakazao u povećanju standarda i kvaliteta života...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare