Od danas u Crnoj Gori nova Fejsbuk pravila za političko oglašavanje

Fejsbuk je najavio proširenje novih pravila koja se odnose na političke oglase u 32 zemlje svijeta, među kojima je i Crna Gora. Počevši od danas, svi politički oglasi u Crnoj Gori moraju proći autorizaciju oglašivača i moraju da sadrže informacije ko je platio oglas (“Paid for by” disclaimer).

– Fejsbuk je u junu 2019. godine učinio globalno dostupnim svoje alate za transparentnost oglasa, što je oglašivačima omogućilo da dobiju ovlašćenje za postavljanje političkih oglasa, da mogu postave informaciju ko je platio oglas (“Paid for by” disclaimer) i da unose svoje oglase u biblioteku oglasa (Ad Library) narednih sedam godina. Od danas, ovaj proces političkog oglašavanja postaje obavezan i u Crnoj Gori – saopšteno je iz kompanije.

Koga se tiču nova pravila političkog oglašavanja?

Bilo ko kô oglašava političke oglase namijenjene građanima Crne Gore mora biti ovlašćen u ovoj zemlji kao oglašivač.

Ovo se odnosi na bilo koji oglas koji je kreiran od strane, u ime ili o bilo kom trenutnom ili nekadašnjem kandidatu za političku funkciju, političaru, političkoj partiji, odboru za političke aktivnosti ili nekome ko zagovara ishod političkih izbora ili se tiče bilo kakvih izbora, referenduma ili glasačkih inicijativa, uključujući „izađite na glasanje“ ili izborne informativne kampanje

Dobijanje ovlašćenja

Objašnjavaju da svako ko želi da se u Crnoj Gori oglašava na temu izbora ili politike uopšte, moraće da potvrdi svoj identitet ličnom kratom izdatom u Crnoj Gori i obezbijedi informaciju ko je odgovoran za neki oglas.

– Za informaciju ko plaća oglasa (“Paid for by” disclaimer) oglašivač ima opciju da odabere sebe, stranicu koju vodi ili svoju organizaciju. Nova pravila zahtijevaju da ako oglašivač odabere svoju organizaciju ili stranicu, neophodno je da obezbijedi dodatne informacije poput adrese, broja telefona, imejl adresu i veb-sajt adresu. Na ovaj način oglašivač postaje odgovoran za oglas koji postavi na Fejsbuku i Instagramu – objašnjeno je u saopštenju.

Autorizacija može da potraje nekoliko dana, zato je potrebno da oglašivači proces dobijanja ovlašćenja za postavljanje političkih oglasa treba da počnu odmah kako bi izbjegli odlaganje oglašavanja koje treba da realizuju.

Biblioteka oglasa

– Ovlašćeni oglašivači imaće svoje oglase i informacije koje se koriste za potvrđivanje njihovog disclaimer-a smještene u Biblioteci oglasa (Ad Library) sedam godina. Tamo će bilo ko je zainteresovan moći da ima uvid u sve informacije koje se tiču oglasa ovlašćenih oglašivača – opseg pojavljivanja i potrošnje, kao i demografske informacije (starost, pol i lokacija) o osobama koje su vidjele oglas – stoji u saopštenju.

Kako bi zaštitio političke izbore širom svijeta, Fejsbuk sarađuje se istraživačima, naučnicima i novinarima i pruža mogućnosti široj javnosti da Ad Library API kako bi proučavali i analizirali političko oglašavanje. Dodatno, Fejsbuk najavljuje da će uvesti Izvještaj iz biblioteke oglasa (Ad Library Report), koji će pružiti zbirni uvid u oglase o izborima i politici, kao što je ukupan broj oglasa i potrošnje u Biblioteci oglasa. Izvještaj će takođe biti dostupan u obliku fajla za preuzimanje.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Novinari francuskog magazina Le Figaro u posjeti Crnoj Gori

Kako je saopšteno iz NTO, sa crnogorskom turističkom ponudom, kroz članak koji će biti objavljen na deset...

Konjević: Vlada traži odobrenje za zaduženje, a juče izgubila...

''Hitna sjednica Odbora za ekonomiju u 12 sati. Vlada bez ozbiljne rasprave u Parlamentu, na dan glasanja,...

Veselin Drljević predsjednik Savjeta RTCG-a

Predsjedavajući sjednicom Žarko Mirković kazao je da neće predlagati i glasati za predsjednika...

Čađenović: SPC da ne učestvuje u propagandi koja provocira...

''Zaista je skandalozno da se SPC, ispostavlja kao promoter osobe koja je pokazala...

Cetinjska URA: Ukoliko DPS danas ne glasa za amandmane...

Ističu da je DPS ona partija koja svoja trodecenijska nepočinstva sakriva iza zastave...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare