Od side u Crnoj Gori umrlo 48 građana, oboljelo 228

Institut za javno zdravlje saopštio je da je u Crnoj Gori od side oboljelo ukupno 228 osoba, dok je 48 lica zaraženih tim virusom umrlo. Povodom Svjetskog dana borbe proiv side (AIDS), iz Instituta ističu da se taj dan obilježava širom svijeta kako bi se podigla svijest javnosti o toj bolesti, kako bi se iskazala solidarnosti sa oboljelima i kako bi se uticalo na smanjenje stigme i diskriminacije tih osoba.

 

“Od početka epidemije 1989. godine do kraja 2016. godine, u Crnoj Gori je registrovano ukupno 228 osoba inficiranih HIV-om, od kojih je 106 (46,5 odsto) u momentu otkrivanja infekcije bilo u stadijumu razvijene bolesti (AIDS-a), a njih 122 je registrovano u asimptomatskoj fazi bolesti. U istom periodu je 48 osoba umrlo od AIDS-a. Najveći broj HIV infekcija (77,6 odsto) dijagnostikuje se u uzrastu od 20 do 39 godina, a znatno veći broj inficiranih su muškog pola. Najčešći način prenošenja infekcije (85 odsto slučajeva)je seksualni odnos bez zaštite (dominira homoseksualni ili biseksualni kontakt). U 2016. godini, u Crnoj Gori su registrovana 34 nova HIV/AIDS slučaja, od čega je sedam bilo u stadijumu AIDS-a. U istom periodu, jedna osoba je umrla od side”, saopšteno je iz Instituta.

Objašnjavaju da je HIV (virus humane imunodeficijencije) virus koji se vezuje i uništava imune ćelije organizma.

“Ulazak virusa u organizam najčešće ne izaziva nikakve vidljive promjene. Nakon dvije do tri nedjelje od infekcije, inficirana osoba je sposobna da prenese virus drugoj osobi. Period bez simptoma može da traje mjesecima ili godinama. Osoba se osjeća zdravo i najčešće nije svjesna da je inficirana. Taj period je najpogodniji za prenošenje infekcije. Uništavajući imunološku odbranu organizma, virus omogućava raznim mikroorganizmima da dovedu do ozbiljnih infekcija, tumora, a na kraju i do smrtnog ishoda. HIV se može prenijeti sa jedne osobe na drugu seksualnim kontaktom (analnim, vaginalnim i oralnim), preko zaražene krvi i krvnih derivata (upotrebom korišćenih igala i špriceva, akcidenti)”, navode iz IZJ.

Infekcija se takođe može prenijeti sa HIV pozitivne majke na dijete tokom trudnoće, porođaja i dojenja novorođenčeta.

“Prisustvo neke druge seksualne infekcije može znatno olakšati prenošenje HIV-a. HIV se ne prenosi uobičajenim socijalnim kontaktom (ljubljenjem, grljenjem, rukovanjem); upotrebom javnih kupatila, bazena, tuševa, sauna; kašljanjem, kijanjem; liječenjem u bolnicama, ambulantama i kod stomatologa ukoliko se primjenjuju uobičajene higijenske mjere; davanjem krvi i drugih organa pojašnjavaju iz Instituta”, navode iz te institucije.

U saradnji sa Crvenim krstom i studentskom organizacijom MoMSIC, Institut će u u tržnom centru Delta siti obilježiti 1. decembar.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra povremeno kiša, do 22 stepena

U večernjim satima padavine će u većem dijelu države oslabiti, a u planinama na sjeveru moguća je...

Brkovići i Popović pušteni na slobodu nakon što je...

Oni se terete za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i pranje novca.  HTP „Boku“ je...

Gutereš ugostio Abazovića i Radulovića: Podrška svim aktivnostima UN...

Crna Gora kao ekološka država predstavlja odličan koncept. Radimo na daljem snaženju ekološke svijesti kako bi doprinijeli...

Muratović: Bošnjak pokušala da politički profitira na jednom tragičnom...

S obzirom na modele funkcionisanja Demokratskog fronta, kako je ocijenio, to ne bi bilo čudno, da Bošnjak,...

Medvedev: Dopala mi se Novakova izjava, vakcinacija privatna stvar

Đoković je rekao da ne zna da li će igrati na Australijan openu u januaru zbog striktnih...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare