Od sledeće godine prati se kompletan razvoj djece: U dnevniku zapis i o karakternim osobinama đaka

Za đake osnovne škole od sljedeće školske godine uvodi se rubrika zapažanja o razvoju učenika i učenica gdje će se bilježiti njihove opisne karakteristike u smislu koliko su socijalizovani, za što su talentovani, da li imaju određene averzije prema nečemu, a pratiće se i njihov fizički razvoj, saznaje Pobjeda.

 

Ovo je osmislila radna grupa Ministarstva prosvjete koja ima 19 članova čine je i predstavnici Zavoda za školstvo, Zavoda za udžbenike, a tu su i pojedini profesori. Propisano je da u prvom ciklusu školovanja, od prvog do trećeg razreda, učitelji bilježe karakteristike razvoja djeteta u dnevniku i svjedočanstvu, ali je to pitanje drugačije regulisano za starije đake.

Za ostale učenike razredni starješina će unijeti zapis o njihovoj posebnosti, ali se to neće naći u svjedočanstvu, već će se za njih dodatno štampati obrazac koji će dobijati svi roditelji. Ova novina je, prema našim saznanjima, uvedena po uzoru na zapadne zemlje.

Napredak

Informaciju o uvođenju nove rubrike za osnovce za Pobjedu je potvrdio direktor Zavoda za školstvo Rešad Sijarić. Pojasnio je da je stavka o razvoju djece propisana u sklopu izrade pedagoške dokumentacije. Sijarić je istakao da se u ovaj posao ušlo iz razloga što se pedagoška dokumentacija (koja podrazumijeva uređivanje dnevnika, đačkih knjižica, svjedočanstava) mora prilagoditi novim predmetnim programima koji su uvedeni od ove školske godine.

“Zapažanja o razvoju učenika je novina. Učitelj je dužan da zapaža ne samo je li dijete naučilo tablicu množenja, zna li da čita, već treba da se kompletno prati razvoj učenika. Učenik je odlično naučio gradivo, ali da vidimo je li socijalizovana ličnost, kakve karakterne osobine pokazuje. Tu se, prije svega, misli i na kognitivni, socijalni, emocionalni i fizički razvoj djeteta. Ovo je kompletno posmatranje i usmjeravanje učenika. Tamo gdje dijete zaostaje učitelj, koji ima pedagoške kompetencije, može da mu pruži podršku i usmjeri ga gdje treba”, istakao je on.

Preporuka

Radna grupa, kako je ispričao Sijarić, sačinila je 11 pokazatelja o razvoju učenika i učenica, ali ta lista nije konačna, te učitelji mogi da registruju i neka druga zapažanja. Kako su preporučili, učitelji treba da vode računa koliko su đaci zainteresovani za učenje, koliko poštuju školska pravila, jesu li odgovorni prema obavezama, na koji način izražavaju i da li kontrolišu svoja osjećanja. Provjeravaće, takođe, koliko mališani uvažavaju i razumiju osjećanja drugih, da li primjereno reaguju na različitost među djecom, da li su spremni na saradnju i pomaganje drugima, kao i da li nenasilno rješavaju sukobe sa vršnjacima i odraslima. Bilježiće se, kako je precizirano, i njihova inicijativnost, odnosno imaju li originalne prijedloge za učenje, druženje.

Prema riječima Sijarića, na ovaj način će svaki roditelj dobiti povratnu informaciju o osobinama djeteta, odnosno na koji način se razvijaju, te kakvu mu podrška treba od škole i roditelja.

“To je nešto što je jako unaprijeđeno da, ipak, roditelj dobije od učitelja, koji je stručan, sve te opisne karakterne osobine, pa i fizičkog razvoja djeteta iako roditelji danas, normalno, provjeravaju i prate to. Ali, u školi postoji mogućnost upoređivanja kroz koje se prati napredak đaka i provjerava se da li zaostaju u razvoju određenih vještina. Često roditelji kažu: ,,Moje dijete sve zna“. Nije, međutim, u situaciji da ga uporedi sa drugom djecom, a onda se pokaže da baš to nije tako. Roditelji to ne mogu objektivno da sagledaju”, istakao je Sijarić.

Direktor Zavoda za školstvo je ispričao i da je radna grupa Ministarstva prosvjete procijenila da opisno ocjenjivanje, odnosno nivo usvojenosti znanja za prvi ciklus (od prvog do trećeg razreda) treba da se procjenjuje kroz tri stavke: djelimično postignut, uglavnom postignut i postignut u cjelosti. Podsjetio je da su sada aktuelne ,,ocjene“ zadovoljava, ne zadovoljava, ističe se i naročito se ističe. Novi koncept, prema riječima Sijarića, je bolji, jer procjena je da je prvi ciklus na četiri nivoa previše usitnjen.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

SD: Kukavički pokušaji zastrašivanja i napada na Crnogorce neće...

Pod parolom pomirenja, oni koji su, umjesto Crne Gore, vjerni nekoj drugoj državi, u panici od sasvim...

(VIDEO) Četvorica maskiranih muškaraca palicama napali mladića sa crnogorskom...

Kako se na videu zabilježenom u Urgentnom centru čuje, očevidac napada je policiji ispričao da su mladića,...

Sjutra oblačno, povremeno kiša

Vjetar mjestimično umjeren do jak, uglavnom jugozapadni, u popodnevnim satima će oslabiti. Jutarnja temperatura...

Sekulić: Milatović pokazao elementarno nepoznavanje ekonomije, ne zna da...

Tako se, po njegovim riječima, minimalna potrošačka korpa od decembra 2020. povećala sa 641euro na 800 eura...

Bošković: U nedjelju svi za broj 1, zbog Crne...

“Čast i zadovoljstvo je biti dio ove veličanstvene i posebno emotivne, građanske, evropske i pobjedničke konvencije. U...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare