Izvor:Pobjeda

Otkriće ribara na Adi Bojani: Nije ratni brod već podmornica, za koju se zna

Ekspert za podvodnu arheologiju Darko Kovačević, koji ima bogato internacionalno iskustvo, demantovao je juče za Pobjedu informaciju da je u podmorju Ade Bojane otkriven ratni brod. Očigledno je, kako je rekao Kovačević, da se radi o francuskoj podmornici čiji se lokalitet odlično zna.

Portal RTCG u subotu je objavio da su lokalni ribari Ivo Knežević i Fikret Dermaja, prije nekoliko dana uočili veliki brod u blizini Ade Bojane.

Nakon što su bili sigurni da se na dnu mora nalazi veliki brod, kako piše portal RTCG, ribari su pozvali nadležne institucije i obavijestili ih. Ubrzo zatim stigla je i ekipa ronilaca Regionalnog centra Bijela.

NASUKANA 1915.

Kovačević je objasnio da fotografije pramca, koje je objavio centar iz Bijele, nepogrješivo pokazuju da se radi o plovilu koje ima potpuno drugačije linije od broda.

– Takođe, izmjerena dužina, materijal palube i pozicija torpeda govori da se radi o francuskoj podmornici Fresnel Q65, nasukanoj i napuštenoj 1915. godine – kazao je Kovačević.

Francuska podmornica Fresnel Q65, prema njegovim riječima, pripada Laubeuf tipu I Pluviose klasi podmornica, koje su izgrađene za francusku vojsku prije Prvog svjetskog rata. Nazvana po Augustu Fresnelu, ova podmornica je porinuta 1908. godine, opremljena sa parnim motorima za pogon na površini i električnim motorima za pogon pod vodom. Bila je, priča Kovačević, naoružana sa osam torpeda, dva unutrašnja i šest spoljašnjih, promjera 450 milimetara.

– Jedan par torpeda je bio okrenut ka krmi, drugi ka pramcu, dok je par torpeda montiran na pramcu sa po jedne strane – rekao je Kovačević.

Na početku Prvog svjetskog rata ova podmorinica pripadala je francuskoj Mediteranskoj floti. Bila je na zadataku da u Jadranu blokira austrougarske luke.

– U proljeće 1915. godine Fresnel je imala zadatak da napadne luku u Kotoru, uspjela je da uđe u zaliv bezuspješno pokušavajući da pronađe ciljeve. Kasnije, u decembru iste godine, učestvujući u blokadi Kotora, otkrili su je austrijski brodovi i avioni. Nasukana na ušću Bojane, napuštena je, a posada je zarobljena. U finalnom onesposobljavanju podmornice učestvovao je razarač Warasdiner – objasnio je Kovačević.

DRVENA OPLATA

Kovačević je kazao da je sa fotografija objavljenih u medijima vrlo lako zaključiti da se radi o plovilu koje nije ratni brod. Linija pramca je, kako je rekao, podmornička linija koja se završava vrlo oštrim uglom. Širina plovila i pozicija dva torpeda, okrenuta ka pramcu i dva ka krmi, kao i drvena oplata palube ukazuju da se radi o podmornici tipa Fresnel Q65 – Pluviouse klase. Objavljena dužina od 50 metara, kako je kazao Kovačević, korespondira sa pravom dužinom ove podmornice koja je bila 51 metar. Nalaz na dubini od odprilike 3-5 metara korespondira sa dubinom nasukanja i napustanja podmornice 1915. godine.

– S obzirom na to da je ušće Bojane vrlo dinamično okruženje sa velikim procentom sedimentacije, ovaj plovni objekat je bio prekriven muljem, o čemu svjedoči dobra očuvanost drvene oplate i naoružanja, te ga je vjerovatno more ponovo otkrilo. Nezainteresovanost za lociranje i identifikovanje podvodne kulturne baštine dovela je do toga da se ovaj poznati lokalitet, o čemu svjedoči mapa u prilogu, ponovo „otkrije“ i pogrešno interpretira kao ratni brod – rekao je Kovačević.

Podmornicu štiti konvencija Uneska

Arheolog Darko Kovačević podsjetio je da je riječ o objektu pod vodom starijem od 100 godina, te je stoga striktno zastićen Unesko konvencijom iz 2001. godine, čiji je Crna Gora potpisnik, i koja po Ustavu ima moć zakona.

– Tako da bi svako ulaženje u integritet kulturnog dobra, skidanje razoružanja koje je u medijima predloženo, bilo jednako devastaciji – kazao je Kovačević.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Pompeo: Rusija neće moći da utiče na rezultat izbora...

“Jasno smo stavili do znanja Rusima da su svi takvi pokušaji nedopustivi i siguran sam da ćemo...

SAD pozvale Jerevan i Baku da odmah prekinu neprijateljsva

Stejt department je saopštio da bi obje strane trebalo da trenutno prekinu s nasiljem, kao i s...

Migrant provalio u kuću u Hrvatskoj pa ostavio poruku:...

Na razbijenim staklima pronađeni su tragovi krvi, a na ulaznim vratima je izgrebana poruka: “Oprosti, prijatelju, ali...

Premijer Jermenije: Jedini zadatak naše vojske – da pobijedi

„Naše oružane snage imaju samo jedan zadatak, a to je da pobijede. Cijeli jermenski narod, kao i...

Objektivni su razlozi zbog kojih igra još nije na...

Realno je da Budućnost ima velike probleme u igri poslije duge pauze koju su imale igračice nakon...

NAJČITANIJE

Pojašnjenje mjera NKT-a: Evo koje su nove mjere za...

Portal Standard izdvojiće koje mjere stupaju na snagu od ponedjeljka po opštinama, radi boljeg razumjevanja.

DA SE NE ZABORAVI – HRONOLOGIJA JEDNOG BEŠČAŠĆA –...

Skoro pa izlizana sintagma da se istorija ponavlja dobila je puno značenje u novoj crnogorskoj realnosti. Procesi...

Andrija Ćetković: Jedini razlog ove trodnevne naručene hajke...

Njegovo reagovanje prenosimo u cjelosti: Koristim ovu priliku da vas obavijestim o neprofesionalizmu i...

IJZCG objavio novu listu za mjere u opštinama: Promjene...

Promjena u odnosu na jučerašnju listu je da je i Kotor u grupi KI 400 - 799.

ABAZOVIĆ: Nećemo uslovljavati mandatara, sektore bezbjednosti ne možemo dati...

Lider koalicije Crno na bijelo Dritan Abazović je u skupštinskom holu u toku pauze zasijedanje Parlamenta rekao...

Komentari

avatar