Izvor:Pobjeda

PEN Centar o presudi Čirgiću i Radomanu: Odluke se ne donose po zakonima, već u kelijama manastira

Crnoj Gori već duže je vrijeme na sceni brutalni obračun sa svim pojedincima i organizacijama koji pružaju otpor klerikalizaciji i fašizaciji društva, upozorava crnogorski PEN centar.

  • Učestalim sudskim presudama protiv novinara, književnika i medija koji se usuđuju kritički sagledavati aktuelni društveni i politički trenutak potvrđuje se da su se na poslu diskreditacije i odmazde prema neistomišljenicima danas udružile sve grane vlasti. Posebno je zabrinjavajuće što je sve očiglednija činjenica da se važne odluke ne donose onđe đe bi to trebalo po Ustavu i zakonima, već u kelijama crnogorskih manastira – kazali su iz PEN centra.

Kako navode, rješenjem Višega suda u Podgorici kojom je kao izvršna potvrđena presuda Osnovnog suda da se u sudskome sporu koji traje punih 12 godina, iz navodno proceduralnih razloga, Adnan Čirgić, Aleksandar Radoman i Matica crnogorska obavezuju na isplatu 42.500 eura svešteniku Predragu Šćepanoviću i s crkvenim krugovima “povezanom tajkunu Radomiru Uljareviću tipični je primjer političke odmazde koji od aktuelne vlasti kontrolisani sudovi sprovode protiv pojedinaca čiji je društveni angažman usmjeren na očuvanje građanskog, sekularnog i multikulturnog koncepta savremene Crne Gore”.

  • Očiglednom zloupotrebom pri tumačenju procedura, a s ciljem da se izbjegne odlučivanje o meritumu, sudije Osnovnoga i Višega suda oglušile su se o temeljni princip pravičnosti suđenja i time ne samo pokazale da je sudstvo pod kontrolom jednog po svemu autokratskog režima koji koristi putinovske metode obračuna s neistomišljenicima već i da su spremni na kršenje svih pravnih i moralnih normi kad je po srijedi antiustavno povlađivanje jednoj vjerskoj organizaciji, u ovom slučaju Crkvi Srbije.

Pozivajući se na očigledno tendenciozno tumačene proceduralne razloge, crnogorski su sudovi presudili u korist osoba koje su prekršile Zakon o autorskim i srodnim pravima publikovanjem mimo odobrenja prvoga izdavača roman kralja Nikole „Despa“, pri čemu su to djelo kao segment crnogorske kulturnoistorijske baštine oskrnavile dopisivanjem segmenata kojih nema u jedinome sačuvanom rukopisu koji se čuva u Narodnome muzeju na Cetinju – kazai su iz PEN Centra.

Smatraju da se ovim “sramnim presudama” Osnovni i Viši sud u Podgorici legitimisali su se ne kao nezavisni sudski organi čija je obaveza da štite ustavnost i zakonitost, već kao “izvršioci političkih naloga aktuelnog režima i njemu nadređene Crkve Srbije s ciljem progona i kažnjavanja političkih neistomišljenika, a prije svega kulturnih i javnih djelatnika čiji je doprinos i proučavanju crnogorskoga kulturnoistorijskoga nasljeđa i odbrani temeljnih civilizacijskih vrijednosti društva u javnosti prepoznatljiv”.

  • Crnogorski PEN centar, u skladu sa svojom misijom zaštite kulturnoga nasljeđa i odbrane autora koji su izloženi političkome progonu, o ovom, kao i o drugim brojnim primjerima zloupotrebe sudova s ciljem kažnjavanja pisaca, novinara i medija koji afirmišu profesionalne i civilizacijske standarde, obavijestiće međunarodnu javnost. Sve češći primjeri represivnoga ponašanja aktuelne vlasti kroz zloupotrebu mehanizama moći prema kritičarima režima, nažalost, mogu Crnu Goru dovesti u nezavidan međunarodni položaj, kroz preispitivanja njenoga statusa u međunarodnim organizacijama, na što nas uporno upozoravaju naši inostrani partneri. – zaključuju iz PEN centra.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Rakočević o radu policije na Cetinju: Preventivne mjere potpuno...

Očekuje da se nadležni organi što prije izjasne po pitanju eventualnih propusta u radu policije.

Kisindžer: SAD su na ivici rata sa Rusijom i...

“Na ivici smo rata sa Rusijom i Kinom zbog pitanja, čiji smo dijelomični tvorci bez ikakvog koncepta...

Đurašković posjetio povrijeđene u KCCG i OB Cetinje

“Gradonačelnik se informisao o stanju pacijenata, koje je ozbiljno, i iskazao spremnost Prijestonice da na svaki način...

Napadač na Ruždija optužen za pokušaj ubistva

"Hadi Matar, osoba odgovorna za jučerašnji napad, sada je službeno optužen za pokušaj ubistva", objavio je okružni tužitelj...

GP Nova ljevica: Da li to Abazović, Adžić i...

Iz tog pokreta pitaju, da li se to priprema “kazna i robija za Nena Kaluđerovića”?

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare