Petrović: Branitelji ženskih ljudskih prava govoriće još glasnije, protestovati i uzvikivati parole

Međunarodni dan braniteljki i branitelja ženskih ljudskih prava, 29. novembar – proglašen je 2013. godine rezolucijim UN-a kako bi se prepoznali izazovi i napori sa kojima se suočavaju aktivistkinje i aktivisti, feministkinje i feministi koji širom svijeta aktivno rade na poboljšanju položaja žena u porodici i društvu uopšte . Svi aktivisti i aktivistkinje koji/e brane ženska ljudska prava suočavaju sa specifičnim nasiljem koje se vrši zbog njihovih napora i zalaganja , hrabrim aktima otpora negiranju i ne poštovanju ženskih ljudskih prava , saopštila je danas Aida Petrović, feministkinja i aktivistkinja.

“Često se kao aktivistkinje i feministkinje susrijecemo sa ignorisanjem naših prijedloga, inicijativa i poziva od onih kojima ih upućujemo u crnogorskim institucijama sistema, zbog kritičkog osvrta na njihov rad ili ukazivanje na probleme koji se tiču ženskih prava. Mnogi zvaničnici pokušavaju da fingiraju učešće nevladinog sektora preko podobnih organizacija, odnosno takozvanih “vladinih nevladinih” organizacija, vršeći nedopustivu selektivnost i diskriminiaciju ženskih organizacija iza kojih stoje godine, decenije rada i volonterizma na izgradnji pravednijeg društva za sve i održivog mira bez podjela”, ukazala je Petrović.

Prema njenim riječima, kako bi se ženske organizacije oslabile i utihnula kritička misao ne finansiraju se pojedine usluge koje, kaže, pružamju u licenciranim servisima ženama žrtvama rodnog nasilja.

“Ne uvažavaju našu stručnost, znanje i dvodecenijsko iskustvo u radu sa ženama i djevojkama. Verbalno nas stigmatiziraju i optužuju po oprobanoj matrici iz 90-tih nazivajući nas: stranim plaćenicama , ekstremistkinjama , nacionalistkinjama , partijskim poslušnicama bez ijednog j argumenta, zlonamjerno i tendeciozno”, naglasila je Petrović.

Svakodnevno se, ističe, bore sa mizoginijom, rodnim stereotipima, raznim oblicima rodnog nasilja, prijetnjama, neprihvatanjem, nipodaštavanjem i ismijavanjem “naše aktivističke i feminističke uloge u razotkrivanju nametnutih patrijarhalnih obrazaca i marginaliovane uloge žena u njima u javnom životu”.

“Meta napada nismo samo mi, već često i naše porodice, ne bi li nas obeshrabrili od daljeg djelovanja. Uprkos okruženju koje nije otvoreno za kritiku, braniteljke/branitelji ženskih ljudskih prava danas, poručuju da će i dalje govoriti još glasnije, da će protestovati i uzvikivati parole i slogane za ženska prava, mir i toleranciju, boreći se protiv sila: mraka, fašizma, klerikalizma patrijarhata, teokratskih dogma; da će prozivati institucije za nečinjenje i tražiti odgovornost za nepostupanje po zakonu Solidarnost među aktivistkinjama i aktivistima, feministkinjama i feministima je važna!
Podržimo braniteljke/branitelje ženskih ljudskih prava”, poručila je Petrović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

CEDIS: Zbog prekida kabla djelovi Murtovine, Zlatice, Doljana i...

Zbog prekida kabla 10 kV Kom, izazvanog radovima trećeg lica, bez napajanja su: Dio Doljana (Mosorska), Kučki...

Značajan rast investicija u sektoru elektronskih komunikacija

Kako navode iz EKIP, ostvarene investicije su za 33,54 procenta veće u odnosu na 2021. godinu kada...

Ministarstvo prosvjete: Gradiće se novi studentski dom u Nikšiću,...

“Objekat će se graditi neposredno uz postojeći, a Ministarstvo je već preduzelo pripremne aktivnosti za stvaranje uslova...

Air Montenegro uvodi dvije nove linije na ljeto

Na taj način osnažiće se konekcije i olakšati potencijalni dolazak brojnih i najavljenih turista iz Češke i...

Kurti: Implementacija sporazuma trebala da počne u ponedjeljak

Kurti je zatražio od međunarodne zajednice da preduzme mjere. „Sprovođenje ovog sporazuma trebalo je...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare