Petrović: Na RTCG promocija seksizma i podaničkog odnosa prema ženama

Radio televiza Crne Gore je sinoć u emisiji ''Gledajmo se'' promovisala oblike seksizma sa elementima trgovine ljudima i diskriminacije po osnovu podjele poslova i uloga žena i muškaraca u društvu, zatim segregaciju po osnovu pola, pri čemu je žena javno potcijenjena kao ljudsko biće, kazala je Aida Petrović, građanska i mirovna aktivistkinja NVO Crnogorski ženski lobi.

“Trebalo bi da svi čelnici TV RTCG i svi koji su dobrinjeli stvaranju ovog mediskog sadržaja sa nazadnim patrijarhalnim konceptima i stereotipnim odnosom prema ženi upute javno izvinjenje za sopstveno neznanje i promovisanje vrijednosti koje žene stavljaju u potčinjen i seksistički položaj. Ovakvi sadržaji na Javnom servisu su nedopustivi i doprinose degradaciji žena i nepoštovanju njihovih elementarnih ljudskih prava i sloboda zagarantovanim nacionalnim i međunarodnim aktima koje je Crna Gora potpisala i ratifikovala a TVCG dužna da ih u potpunosti ispoštuje”, navodi Petrović.

Crnogorski ženaki lobi osuđuje emitovanje ovog spornog sadržaja na RTCG, poručujuci čelnicima te medijske kuće da ako ne umiju ili neće da promovišu prave vrijednosti i ženska ljudska prava neka se edukuju i informišu, ali neka žene u svojim medijskim sadržajima ne prikazuju kao “robu” koju kroz ugovoreni brak u 21. vijeku treba zbrinuti.

“Ovakvim medijskim sadržajem TVCG svela je ženski pol na objekat za ispunjavanje namijenjenih patrijarhalnih uloga da postanu žene i majke po dogovoru i naredbama i dogovorima oca i budućeg muža, jer jedino tako one žene će ispuniti svoju osnovnu funkciju i biti društveno prihvatljiva. Nedopustvo, sraman i očajnički potez stavljanja žene u kontekst koji joj ne pripada i koji je čini manje vrijednom od muške populacije”, zaključuje Petrović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Poznati svi parovi osmine finala Svjetskog prvenstva u Kataru

Iz grupe H su ranije danas prošli Portugal i Južna Koreja, dok su plasman u osminu finala...

EU obuku prošlo 1,1 hiljada ukrajinskih vojnika

On je tokom posjete kampu za obuku u Bržegu u Poljskoj kazao da je misija pokazala volju...

Bojović o izjavi Abazovića: Minhauzen i Ostap Bender dobili...

- Dok su ga delegati zblanuto slušali Abazović je na Kongresu "Zelenih Evrope" izjavio da su rezultati...

Skandalozno: Piksi nakon gola Srbije: J…m li im majku...

Dušan Vlahović je postigao pogodak koji im je donio prednost ali društvene mreže odmah je preplavio snimak...

Švajcarska ponovo poslala Srbiju kući, Kamerun na oproštaju pobijedio...

Kao na Mundijalu 2018, u odlučujućem meču za prolaz u osminu finala poraženi su od Švajcarske. ,,Sajdžije“...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare