PKS: Privođenje Čirgića pokušaj gašenja slobodne riječi i misli

Privođenje uglednog crnogorskog filologa, autora 18 knjiga i ključne ličnosti u standardizaciji crnogorskog jezika Adnana Čirgića je pokušaj brutalnog gašenja slobodne riječi i misli, ocijenili su u Patriotsko-komitskom savezu PKS.

Oni navode da je privođenje Čirgića pokušaj zastrašivanja istaknutih intelektualaca društva i, kako ističu, nešto što Crna Gora ne smije da odćuti. Patriote su saopštile i da pozivaju građanske i suverenističke partije, pojedince i grupe da prekinu bitku po društvenim mrežama i shvate da je Crna Gora pred potpunim uništenjem.

“Ne upućujemo poziv kako bi se u moru pokreta, grupa i partija nešto istakli, nego zato što smo ogorčeni na učahurenost crnogorskog mislećeg i građanskog bića koji, kao u šoku, samo gledaju
šta nam se po državi radi”, poručili su u Savezu.

Pozivaju i na hitan zajednički dogovor i objedinjavanje svih progresivnih snaga u, kako navode, demokratski , crnogorski blok. U Savezu ukazuju da je to neophodno kako bi se organizovano suprostavili svakodnevnim nasrtajima na teško osvojene građanske slobode, na multietničnost države, na demokratsku odbranu crnogorskog nacionalnog bića.

“Svi vi, koji imate društveni, politički, umjetnički ugled, ne možete ostati po strain-ovo društvo vam je omogućilo da budete to što jeste i morate imati sada odgovornosti! Skrivanje iza zvanja i
titula, u vremenu opšte ofanzive na crnogorski identiotet, na biološki opstanak njenih građana, na postepeno svođenje države na ekonomski zavisnu, progon intelektualaca-zar to nije alarm za
uzbunu? Puštite epiku i liriku,od nje nam nikakve koristi nema, pružimo ruku jedni drugima i, po drugi put u našem životnom vijeku, odbranimo Crnu Goru”, rekli su u Savezu.

Ističu i da njihovi članovi i simpatizeri stoje na raspolaganju državi.

“I zaboravite floskule: krenuli su na vrh Fakulteta za crnogorski jezik. Naše mjesto je uz profesore i studente tog fakulteta. Nema opravdanaj”, zaključile su Patriote.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Dalibor Ćetković dobitnik počasnog priznanja na izložbi u Los...

Ćetković je za Pobjedu kazao da je od 426 pristiglih radova žiri selektovao 114 umjetnika iz 28...

Čestitka povodom Dana Evrope: Zajedničkim snagama preuzimamo odgovornost jedni...

Zajedno sa književnicima, umjetnicima i sportistima, povodom Dana Evrope, poručili su da se danas, kada se svijet...

Japanska metoda štednje novca koja i te kako DJELUJE

Kako prenosi Bright Side, prvi korak je zapisivanje u svesku - ne u mobilni ili kompjuter! Uzmite...

Makron optužio Vašington i London da blokiraju izvoz vakcina

Makron kaže da je spreman da razmotri poziv američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da se proizvođači...

U EGIPTU I TUNISU sve više zaraženih, zabranjeni izleti...

Takođe, biće zatvorene i sve velike javne plaže, a neće biti ni večernjih izlazaka, sjedenja u barovima, šopinga s...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare