Plaćena praksa u Njemačkoj za studente i mlade profesionalce iz Crne Gore

Program stipendija njemačke privrede za zemlje Zapadnog Balkana, mladim ljudima iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije do 30 godina, koji posjeduju diplomu, ili će je uskoro dobiti, nudi plaćeno stručno usavršavanje u najpoznatijim njemačkim kompanijama, u trajanju od tri do šest mjeseci.

Na konkurs se do 16. novembra mogu prijaviti studenti završnih godina osnovnih, master i doktorskih studija, kao i mladi profesionalci do 30 godina, popunjavanjem aplikacije na sajtu www.stipendienprogramm.org.

Prakse se nude studentima ekonomije, menadžmenta, prava, novinarstva i poljoprivrede, kao i kandidatima različitih tehničkih i tehnoloških akademskih usmjerenja.

Neophodno je da kandidat dobro poznaje engleski jezik, dok je poznavanje njemačkog jezika prednost.

Ovaj program, koji postoji već 18 godina, realizuje i finansira Odbor njemačke privrede za Istočnu Evropu, u saradnji sa Ministarstvom za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), Društvom za međunarodnu saradnju (GIZ) i Fondacijom Zoran Ðinđić.

”Kroz program je do sada prošlo blizu 900 mladih ljudi iz regiona, koji su stekli nova neprocjenjiva profesionalna i lična iskustva, počev od prilike da rade za svjetski prepoznate kompanije, u multinacionalnom okruženju, uče jezik, upoznaju nove kulture, stiču samostalnost i šire krug prijatelja i poslovnih saradnika. To su samo neke od povoljnosti programa, koji sada već ima dugu tradiciju”, navode oni.

Praksa počinje 1. jula 2022. godine, a pored mjesečne stipendije, Program pokriva troškove smještaja, putovanja i kursa njemačkog jezika.

Važno je naglasiti da svi stipendisti dobijaju i zdravstveno osiguranje, koje obuhvata i liječe usljed infekcije koronavirusom, kao i da pored finansijske podrške, Program pruža i podršku u svim administrativnim i organizacionim obavezama tokom boravka u Njemačkoj.

Među mladima iz Crne Gore koji su bili na praksi u Njemačkoj, bio je i  Luka Petrić, koji je šestomjesečnu praksu obavio u kompaniji Uniper SE u Dizeldorfu.

sdr

”Praksa mi je mnogo značila, jer sam upoznao potpuno drugčiji koncept rada nego u Crnoj Gori. U pitanju je velika korporacija, koja djeluje interkontinentalno. Naučio sam mnogo novih stavri, pogotoov kako su organizovane te velike firme, kakva je hijerrhija, šta je inženjering. Kada je u pitanju prviatni život, praksa je jedno nevnjerovatno i jedinstveno iskusvto, jer imate priliku da upoznate mlade ljude iz Zapadnog Balkana i uvidite koliko smo zapravo povezani. Tokom prakse se stvaraju doživotna prijateljstva, nezavisno odakle dolazite”, poručuje ovaj mladi inženjer.

Luka je sada dio Alumni kluba, koji čine bivši stipendisti Programa njemačke privrede za zemlje Zapadnog Balkana. Pored druženja i putovanja, Alumni klub organizuje različite konferencije i seminarima širom regiona i pruža mogućnosti za profesionalno umrežavanje.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Eskobar poručio Kurtiju: SAD posvećene napretku u dijalogu Prištine...

Kako je saopštila Vlada Kosova, premijer Aljbin Kurti je sinoć telefonom razgovarao sa...

KCCG: Životno ugroženo 30 COVID pacijenata

“Na liječenju se trenutno nalazi 87 pacijenata sa COVID-19 infekcijom”, saopšteno je iz...

Treću dozu primile 52.574 osobe

Prvu dozu vakcine primila je 276.861 osoba ili 44,7 odsto, a drugu 258.896...

EUSAIR Grupa za kvalitet okoline primjećuje: Jadransko-jonska regija s...

Tokom 15. sastanka tematske upravljačke grupe stuba „Kvalitet životne sredine“ u okviru Strategije...

Episkop Boris: Društveno politička kriza jasno pokazala put kojim...

"Poštujući lokalne zdravstvene mjere ovom važnom skupu prisustvovali su zvaničnici: Marie-Christine Ries -...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare