Izvor:RTCG

Plan da VMC preraste u Vojnu bolnicu

U Vojnomedicinski centar (VMC) posljednjih godina ulagalo se i u kadrovskom i u tehničkom smislu. Za samo godinu zaposleno je 5 ljekara i 10 medicinskih tehničara, a u modernizaciju opreme za kratko vrijeme uloženo je gotovo 400 hiljade eura. Danas je ta zdravstvena ustanova na nivou poliklinike, a pravo da se liječe imaju profesionalni vojnici, službenici Ministarstva odbrane i MUP-a kao i njihove porodice.

Svako daje društvu nešto, a neki daju sv e- kazali bi oni koji imaju čast da služe vojsku svoje države. U dijeljenju istih vrijednosti, iskustava i zajedničkom razvoju i žrtvovanju, vojnici postaju porodica. Zato Ministarstvo odbrane o svojim zaposlenima vodi računa kao o porodici – brine o njihovom socio-ekonomskom statusu, a pružanje zdravstvene zaštite zaposlenima i njihovoj familiji jedno je od najvažnijih pitanja.

“Djelovali smo na podizanju zarada u vosjci, i podigli smo zaradu izmedju 10 i 45 odsto, od subspecijalista i medicinskih tehničara i to je rezultiralo tim da smo konkurentni na tržištu i dosta ljekara je zaistresovano za rad u vojsci. Mogu vam reći da se broj pacijenata povećao za 5 puta tako da pacijenti porodice prepoznaju mogućnost da dobiju dostupnije zdravstevnu zastitu. U VMC smo za prehodnu godinu primili 5 ljekara od čega su 2 specijalista i 10 medicinskih tehničara”, kazao je direktor Direktorata za ljudske resurse u Ministarstvu odbrane Mihailo Volkov.

No, da bi civilni ljekar počeo da radi u Vojnomedicinskom centru, potrebno je da prođe i osnovnu oficirsku obuku. Doktor Bojan Bekan završio je tromjesečnu obuku u kasarni Danilovgrad i stekao zvanje oficira. Služiće vojsci i državi kroz svoj ljekarski poziv.

“Mogu da kažem da sam zadovoljan postignutim, bilo nas je 39, nas 4 iz VMC. Dijelimo iste utiske, znači nam, i na drugi način smo uklopili neke stvari, zamisli, upoznali vojsku i treba da nastavimo dalje tim putem”, kazao je dr Bojan Bekan ljekar u Vojnomedicinskom centru.

Uporedo s kadrovskim jačanjem, u kratkom roku uloženo je 400 hiljada eura u modernizaciju Vojnomedicinskog centra.

“Formacija vojske broji 2.368 profesionalnih vojnih lica i na to možemo dodati 237 državnih službenika u ministarstvu odbrane, svi imaju pravo da dobiju primarnu i sekundarnu zdravstvenu zastitu u VMC zajedno sa članovima uže familije, možemo računati da ćemo imati narednih mjeseci par hiljada pacijenata u VMC”, dodao je Volkov.

Na taj način će Vojska doprinijeti rasterećivanju domova zdravlja u vrijeme koronavirusa. Na VMC-u ljekari imaju manje pacijenata nego civilne medicinske ustanove, što im daje mogućnost da se posvete ličnom usavršavanju i edukaciji. Terenski rad, kaže doktor Bekan, razbija monotoniju rada u ordinaciji.

“Možemo više da se posvetimo preventivnom radu, imamo prostora kroz terenski rad, u opticaju su edukacije, koje nijesu u cuvilnom zdravstvu, obuke, kursevi, trenaze, učešće u misijama, aktuelna je misija atalanta”, dodao je doktor Bekan.

U planu je, kažu u Ministarstvu odbrane, razvoj dodatnih službi sa željom da, za koju godinu, Vojnomedicinski centar preraste u Vojnu bolnicu.

Preuzmite našu aplikaciju

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare

NAJNOVIJE

Daka Davidović nazvao Vučića mučenikom: Nemamo ništa zajedničko, naši...

Biznismen Miodrag Daka Davidović gostujući u emisiji "U žiži" na TV Novi rekao je da je predsjednik...

Bajden prvi u istoriji SAD osvojio više od 80...

S obzirom na to da se glasački listići još prebrojavaju, Bajden će dodatno poboljšati rekord koji je...

Vuković: Žene su dale smisao našoj herojskoj borbi kroz...

On je naglasio da su žene dale smisao našoj herojskoj borbi kroz istoriju. “Činjenica...

Maradona umro na isti dan kad i Kastro, imali...

I imali su posebnu povezanost, pa je slavni Argentinac istetovirao njegov lik na nozi.

Zelena salata čuva zdravlje

Vlakna, takođe, pomažu u uklanjanju soli žučnih kiselina iz organizma. Kad organizam nadomješta ove soli, istovremeno razlaže...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare