Pljevlja i dalje među najzagađenijim u regionu

Tokom decembra, prema podacima iz mjernih stanica, vazduh u Pljevljima bio je veoma lošeg kvaliteta, najčešće sa nekoliko puta većom koncentracijom zagađujućih materija od dozvoljene. Situacija se nije mnogo promijenila ni ovog mjeseca.

Rezultati koje redovno objavljuje Agencija za zaštitu životne sredine pokazuju da su u decembru registrovana 22 dana kada je koncentracija praškastih, takozvanih PM 10 čestica, povremeno čak 10 ili 12 puta bila iznad dozvoljene vrijednosto od 50 mikrograma po kubnom metru pljevaljskog vazduha.

Po evropskim standardima ta prekoračenja ne bi smjela da se dese više od 35 puta godišnje. Stoga i ne čudi što su Pljevlja prošlog, kao i prvih dana ovog mjeseca, često bila u žiži crnogorske ali i šire javnosti zbog enormnog zagađenja.

Satna koncentracija PM 10 čestica i proteklih nekoliko dana varirala je od zadovoljavajućih 26 mikrograma, do veoma zabrinjavajućih 460 mikrograma po kubiku vazduha, što najsjeverniju crnogorsku opštinu, povremeno, opet svrstava među najzagađenije u regionu.

Očajno stanje životne sredine iniciralo je u međuvremenu i neke vrste jednokratne i kratkoročne pomoći sa državnog nivoa, poput umanjenja računa za struju i podjele prečišćivača vazduha za pojedine institucije. Takođe je najavljeno i da će Vlada toplifikaciju grada, kao najvažniji projekat za čistiji vazduh, proglasiti javnim interesom čime bi se ubrzala realizacija, a građani u dogledno vrijeme dobili mogućnost o kojoj “sanjaju” 40 godina, da svoje domove griju toplotnom energijom iz termoelektrane “Pljevlja”

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Joković: SNP uskoro donosi odluku o predsjedničkim izborima

Iz GP URA nam je nezvanično saopšteno da neće imati kandidata i da će na izborima podržati...

Ustavni odbor danas predlaže sudije: Prije odbora kolegijum predsjednice...

Prije odbora će biti održan kolegijum predsjednice Skupštine Crne Gore Danijele Đurović. Predstavnici vlasti...

ZEMLJOTRES U TURSKOJ I SIRIJI: Broj stradalih dostigao 4.300,...

Preko 50 crnogorskih spasilaca nije sinoć otišlo u Tursku, radi traganja i spašavanja stanovništva iz ruševina, na...

Radulović o Spajićevoj izjavi: Predsjednik države ne može mandatara...

To nijesu nadležnosti predsjednika države. Predsjednik države predlaže mandatara kako to definiše Ustav - na osnovu razgovora...

UTICAJ SA STRANE: Najveći suparnik SPC je Đukanović, „igraće“...

Gotovo je svima jasno šta je cilj ponovnog uplitanja SPC u politiku i predsjedničke izbore, gdje imaju...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare