Izvor:Pobjeda

“PO DUBINI” – U Opštoj bolnici Nikšić dan poslije izbora biće zapošljeno više od 30 ljudi

Javna zdravstvena ustanova (JZU) Opšta bolnica (OB) Nikšić, na čijem čelu je, od prije mjesec, dr Marko Mitrović, inače član Predsjedništva i Glavnog odbora Demokratske Crne Gore, raspisala je devet dana uoči izbora u toj opštini konkurs o zapošljavanju za 34 radna mjesta.

Konkurs je oglašen prošlog petka preko Zavoda za zapošljavanje za 20 medicinskih sestara/tehničara, a za ostalih 14 radnih mjesta se potražuje nemedicinski kadar: od kuvara, pomoćnih radnika u kuhinji, higijeničara, preko sekretara/ice direktora, referenata u kadrovskoj i tehničkoj službi, vozača, pa do „rukovodioca parnog kotla“.

Što kaže zakon 

Prema Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, od dana raspisivanja do dana održavanja izbora mogu se u javnim ustanovama zaposliti lica na određeno vrijeme radi obezbjeđivanja neometanog i redovnog funkcionisanja procesa rada tih organa, na osnovu odluke nadležnog organa ovih subjekata, ali samo ako je to predviđeno aktom o sistematizaciji radnih mjesta.

Organi i pravna lica dužni su da sve odluke o zapošljavanju sa kompletnom pratećom dokumentacijom, dostave Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK), u roku od tri dana od dana donošenja odluke.

U slučaju da se dokumentacija ne dostavi na vrijeme, ASK bi nakon saznanja, po službenoj dužnosti, morao otići u kontrolu OB Nikšić, i tu je situacija prilično prosta.

Međutim, ono što komplikuje ovu situaciju je što je OB Nikšić, iako se vodilo računa da svaki od 34 oglasa za radna mjesta bude raspisan na određeno vrijeme, konkurs raspisala sa rokom zaključenja na 15. mart, dan nakon završetka izbora u Nikšiću, što ASK-u veže ruke jer do konkretnog zapošljavanja nije došlo u toku predizbornog procesa.

Iz ASK-a je Pobjedi objašnjeno da ta agencija ne može reagovati u konkretnom slučaju i sprovesti kontrolu po službenoj dužnosti, jer se sami čin zapošljavanja nije desio u periodu između raspisivanja i održavanja izbora.

Uz pretpostavku da su pripremljene odluke i akt o sistematizaciji mjesta, iako nije dostupan na zvaničnom sajtu OB Nikšić, sve će biti „papirološki“ urađeno besprijekorno.

Zloupotreba pozicija 

Bivša šefica pregovaračkog tima za poglavlja 23 i 24 i članica Komiteta za evropske integracije, Marijana Laković-Drašković, kaže za Pobjedu da je apsurdno da oni koji sebe predstavljaju kao velike legaliste i nekada najoštriji kritičari takozvanog partijskog zapošljavanja flagrantno sprovode zloupotrebe i raspisuju devet dana pred lokalne izbore oglase za radna mjesta na određeno vrijeme u Opštoj bolnici u Nikšicu za tehnički i nemedicinski kadar.

– Za opravdati je prijem medicinskog kadra koji je nesporno potreban u vrijeme pandemije i uvjerena sam koliki god da je broj izvršpilaca da nije dovoljan. Međutim, treba napomenuti da se oglas završava dan nakon izbora što jasno ukazuje da direktor bolnice, koji je i predsjednik Opštinskog odbora Demokrata, zloupotrebljava svoju poziciju da bi pridobio biračko tijelo – rekla je Laković-Drašković.

Sa druge strane, kaže ona, imamo pojavu da u ovako složenoj epidemiološkoj situaciji nema mjesta za najiskusnije stručnjake koji su dali nemjerljiv doprinos borbi protiv ove pošasti, kao što je dr Nebojša Kavarić, pa i mnogi drugi kojih više nema na prvoj liniji, a zahvaljujući kojima je Crna Gora imala mnogo bolje rezultate u suzbijanju epidemije, pa je za očekivati bilo da se možda za neka od tih radnih mjesta raspišu oglasi.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Medvedev posjetio separatistički region na istoku Ukrajine

To je jedna od najvećih ruskih delegacija koja je posjetila istočnu Ukrajinu od...

Estonija će zabraniti ulazak Rusima sa turističkim vizama

Estonski ministar vanjskih poslova Urmas Reinsalu rekao je nakon sjednice vlade 11. avgusta...

Vremenska prognoza za petak – 12. avgust

Više padavina u drugom dijelu dana. Vjetar slab do umjeren...

U Portugalu izgorjelo 10.000 hektara šume

Prema privremenoj procjeni Evropskog informacionog sistema o šumskim požarima, izgorjela je desetina od...

SAD pozvale na stvaranje demilitarizovane zone oko elektrane u...

„Borbe u blizini nuklearne elektrane su opasne i neodgovorne“, izjavio je neimenovani portparol...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest
1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Kosmopolita
Kosmopolita
11/03/2021•09:24 09:24

Isti taj zakon propisuje da se ne može vršiti zapošljavanje dva mjeseca prije izbora i mjesec dana nakon održanih izbora! Tako da ASK ima šta da radi, a ne da se kukavički povuče iz straha da ih ne rasformiraju, što će im se u svakom slučaju i desiti!