test

Podgoričanin tuži KCCG zbog nesavjesnog liječenja i smrti majke

Standard

03/10/2023

16:31

Podgoričanin Miloš Radetić najavio je da će tužiti Klinički centar Crne Gore zbog nesavjesnog liječenja njegove majke Nade (69) na Odjeljenju intenzivne njege, što je, kako tvrdi, dovelo do smrtnog ishoda 14. septembra u toj ustanovi.

Kako je kazao, nakon što su je otpustili sa Odjeljenja intenzivne njege, njegovu majku su sedmi dan ponovo primili u KCCG, ali ovog puta na Odjeljenje neurologije, sa tri različite bakterijske infekcije, kao i dekubitom velike površine i dubine u predjelu donjeg dijela leđa.

Sumnja kako je smrt uslijedila usljed sepse
Radetić ističe da su se na Odjeljenju neurologije trudili da pomognu njegovoj majci, ali da nijesu uspjeli da saniraju posljedice nemara u jedinici intenzivne njege.

U izvještaju nakon smrti, kako je kazao, piše samo da je preminula od bolesti od koje je liječena.

“Angažovao sam advokata, sada čekam dokumentaciju za posljednjih sedam dana liječenja moje majke, koju mi još nijesu dostavili, nakon čega ćemo podnijeti tužbu. Na osnovu nalaza i svega što sam vidio, opravdano sumnjam da je majka preminula od sepse na Odjeljenju neurologije, čemu je prethodili nesavjesno liječenje na Odjeljenju intenzivne njege”, rekao je on.

.Njegova majka je operisana 28. maja zbog izliva krvi na mozu, nakon čega je prebačena na intenzivnu njegu, gdje je bila do druge polovine avgusta.

Povezani članci

Kaže kako su je nezakonito otpustili sa intenzivne njege
Po njegovim riječima, ugradili su joj kanilu za hranjenje, nije govorila, dok je ekstremitete pomjerala, osim desne noge. On je istakao da je dan nakon operacije njegove majke kupio i u bolnicu odnio dekubit dušek. Na Odjeljenju intenzivne njege, kako nam je ispričao, preležala je i koronavirus.

“Kao prvo, nezakonito su je otpustili sa Odjeljenja intenzivne njege, jer je trebalo da bude premještena na drugo odjeljenje. Rečeno mi je da je njoj sada potrebna palijativna njega, što oni nemaju. U otpusnoj liti je jedino pisalo da ima “dekubit”. Kada sam ih pitao šta to znači, rekli su mi da ima dvije male poderotine na donjem dijelu leđa. Kada smo je prebacili kući, vidjeli smo ogromnu ranu, vidjela se kost. Prosto je nevjerovatno da su je s tim otpustili. Medicinski tehničari koje sam privatno angažovao bili su nemoćni da joj pomognu zbog veličine rane i uznapredovale infekcije. Dekubit je bio ogromne površine, okolo je koža bila odrana, unutra crno i inficirano… Kada smo počeli to da čistimo, ispod se nalazio užasan gnoj. Padao joj je pritisak, bilo joj je veoma loše. Šesti dan smo je odveli u Urgentni centar, nakon čega je primljena na Odjeljenje neurologije. Primljena je sa tri bolničke bakterije i sa teškom infekcijom od dekubita, stanje sepse. Da je nisam odveo kući i vidio dekubit, bilo bi da je ko zna od čega umrla, možda od tromba”, ističe Radetić.

Na neurohirurgiji bili korektni
On napominje da nema primjedbi na liječenje njegove majke na Odjeljenju neurologije, gdje su uspjeli da je izliječe od jedne bakterijske infekcije, ali je bilo prekasno. Radetić tvrdi da je njegova majka zbog više infekcija primala 24 antibiotika.

“Takođe, kada sam je doveo u Urgentni centar, rekli su mi da nije za bolničko liječenje, a pošto sam insistirao da mi to i potpišu, rekli su da će sačekati hirurga do ujutru. U sobi za opservacije čekali smo do 11.30 narednog dana. Po prijemu na odjeljenje, osoblje mi je reklo da je moja majka u veoma lošem stanju”, kaže Radetić.

Tokom liječenja njegove majke na neurologiji, mejlom se obratio medicinskom direktoru KCCG, koji ga je primio na razgovor i obećao da će učiniti sve što mogu.

“Bili su izuzetno korektni i na neurologiji. Smatram da su uradili sve što su mogli, s obzirom na stanje u kojem je primljena zbog nesavjesnog liječenja na intenzivnoj”, ističe Radetić.

U KCCG upoznati sa svim
Menadžment KCCG upoznat je sa bolešću i tokom liječenja preminule pacijentkinje, kao i na kojim je odjeljenjima i klinikama liječenje vođeno.

“O svemu postoji medicinska dokumentacija u istoriji bolesti vezano za osnovnu bolest, tok liječenja, konsultativne preglede, dijagnostiku, kao i terapiju koja je sprovedena za liječenje pacijentkinje. Obavljeni su razgovori sa porodicom preminule od strane medicinskog direktora doc. dr Zorana Terzića, direktora Klinike za anesteziju i reanimaciju dr Gorana Marjanovića, i direktora Klinike za neurologiju dr Slaviše Peruničića, kada je detaljno objašnjeno zdravstveno stanje pacijentkinje, kao i sve ono što je u tim periodima bilo preduzeto za njeno liječenje. Za dodatne informacije koje su potrebne, a koje zbog Zakona o zaštiti prava pacijenata ne možemo javno iznositi, stojimo na raspolaganju”, odgovorili su iz KCCG.

Izvor: Dan
Izvor (naslovna fotografija):

KCCG

Ostavite komentar

Komentari (0)