Ponovo bukte požari u Kaliforniji

Požari na američkom zapadu se ove godine počeli da se ranije brzo šire, od brda u Kaliforniji gde su zapaljene luksuzne kuće vrijedne više miliona dolara do udaljenih planina u Nju Meksiku, sprženih u ogromnom plamenu koji gori već mesec dana.

Dva mjesta su drugačija, ali su uzroci isti: požari, koje rasplamsava vjetar, zahvatili su rastinje isušeno u dugogodišnjoj suši, pogoršanoj klimatskim promenama.

Nezaustavljivi šumski požar u sjevernom dijelu Nju Meksika zahvatio je u četvrtak gustu šumu, dok su vatrogasci u priobalnoj zajednici Laguna Nigel u Kaliforniji gasili ostatke 20 velikih kuća koje su brzo izgorjele, dok su stanovnici bili primorani da se hitno evakuišu.

“Nebo, sve je bilo narandžasto. Izgledalo je kao pakao, zbog čega smo odmah uskočili u automobil. Moja ćerka je rekla: gorimo. Po njoj su bile varnice, morali smo da ih gasimo”, ispričao je Sasan Darijan koji je pobjegao sa ćerkom i ocem, dok je oko njih goreo požar.

Širom zemlje, do sada je ove godine izgorelo više od 5.180 kvadratnih kilometara – najviše u ovom trenutku od 2018. godine, pokazuju podaci Nacionalnog centra za požare. Prognoze za ostatak proljeća za zapadni deo SAD takođe su sumorne, s obzirom na to da suša i toplije vreme, uzrokovani klimatskim promjenama, pogoršavaju opasnost od šumskih požara.

“Svi znamo da je zaista rano za sezonu požara i zaprepašteni smo zbog svega što smo do sada preživjeli”, kaže Dejvid Bejl, koji predvodi napore da se ugasi požar u Nju Meksku, trenutno najveći u SAD.

Vatrogasne službe navode da proteklih dana nisu mogle mnogo da urade da zaustave plamen koji se brzo širio u suvim šumama. Požar sada gori na površini od 1.048 kvadratnih kilometara, što je područje veće od grada Dalasa u Teksasu.

Vatrogasci su u četvrtak uspijevali da kontrolišu požar duž planinskih padina između Santa Fea i Taosa, zahvaljujući pomoći iz vazduha. Međutim, šef vatrogasnih operacija Tod Ejbel rekao je da je na nekim mestima, gde je bio snažan vjetar “izgledalo kao da koristite fen”.

Brajan Fenesi, šef vatrogasne službe okruga Orindž u Kaliforniji, rekao je da čak i mali požari, koji su nekada mogli lako da se suzbiju, sada predstavljaju ekstremnu prijetnju po živote i imovinu zbog klimatskih promjena.

Savršen primjer za to je bio u srijedu popodne kada je snažan vjetar sa mora rasplamsao plamen, možda izazvan elektro opremom, uz jedan kanjon i brzo zapalio velike kuće. Izgorelo je relativno malo područje, 81. hektar – ali je pričinjena ogromna šteta.

Među uništenom imovinom je i imanje koje se prodavalo za gotovo 10 miliona dolara, sa bibliotekom na dva nivoa, saunom i bazenom.

Međutim, na mnogim drugim domovima nije bilo štete. Dva vatrogasca su hospitalizovana. Uzrok požara je pod istragom.

U Nju Meksiku, očekuje se da niska vlažnost vazduha i suvo rastinje nastave da podstiču širenje požara, navode zvaničnici.

Stanovnici u četiri okruga istočno i sjeveroistočno od Santa Fea su pod raznim naredbama za evakuaciju i upozorenjima, a zvaničnici očekuju da požar nastavi da se širi istočno od Taosa, kroz manje naseljena područja, oko 64 kilometra južno od granice sa Koloradom.

Do sada je izgorelo više od 170 domova, ali vlasti ističu da se očekuje da će taj broj znatno da raste.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U SAD-u otkriven veliki narko-tunel iz Meksika

Tajni prolaz od Tihuane do San Dijega sadrži šine, ventilacione sisteme, struju i potporne zidove, tvrde zvaničnici.

(Video)Kad Draginja zaigra šotu

Pored radnih susreta sa iseljenicima bilo je vremena i za veselje i druženje uz muziku, pa je...

KOPOLA SNIMA SVOJ NAJVEĆI FILM IKADA: Želim da “Megalopolis”...

Kultni reditelj Frensis Ford Kopola koji je konačno ove godine dobio svoju zvijezdu na Bulevaru slavnih sprema...

Vlada u duginim bojama povodom Međunarodnog dana borbe protiv...

“Povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, zgrada Vlade Crne Gore osvijetljena...

DANU: Krajnji je trenutak da narod Crne Gore prepozna...

Stav Predsjedništva DANU prenosimo integralno: Hoćemo li se i dalje praviti da ne vidimo...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare