Popa: EU podržava projekte zaštite životne sredine i održivog razvoja širom Crne Gore

Evropska unija (EU) će nastaviti da podržava lokalne zajednice širom Crne Gore kako bi pomogla da se turizam i ukupna ekonomija zemlje što prije oporave, saopštila je danas šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa prilikom prve radne posjete Prijestonici Cetinje i Opštini Budva.

Ambasadorka Popa je podsjetila na značajna ulaganja Evropske unije u zaštitu životne sredine u Crnoj Gori, kao ključne vrijednosti za bolji kvalitet života današnjih i budućih generacija.

“EU je obezbijedila tri miliona eura za podršku razvoju i izgradnji kanalizacionog sistema na Cetinju. Takođe, uložili smo preko 1,5 miliona eura za sanaciju nekadašnje nelegalne deponije Vrtijeljka. Danas sam imala zadovoljstvo da se uvjerim da je ova nekadašnja crna ekološka tačka pretvorena u obnovljenu zelenu oblast,” naglasila je ambasadorka.

Kako se navodi u saopštenju šefica Delegacije EU je takođe ocijenila da je Lipska pećina dobar primjer održivog korišćenja prirodnog nasljeđa za razvoj turizma, izrazivši zadovoljstvo da je Evropska unija podržala ovaj projekat.

“U Budvi, sarađujemo sa državnim i lokalnim vlastima dajući podršku u pripremi infrastrukturnih projekata, a takođe pomažemo i cilju efikasnijeg upravljanja priobalnim područjem,” navela je ambasadorka.

Ocijenila je da je crnogorska obala izuzetno dragocjen resurs, koji je potrebno zaštititi i razvijati na održiv način.

Ambasadorka Popa je podsjetila da je Evropska unija obezbijedila 115 miliona eura za podršku u borbi protiv pandemije korona virusa u Crnoj Gori, naglašavajući da je ovaj novac već pomogao u zaštiti zdravlja građana i očuvanju hiljada radnih mjesta.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

SD: Kukavički pokušaji zastrašivanja i napada na Crnogorce neće...

Pod parolom pomirenja, oni koji su, umjesto Crne Gore, vjerni nekoj drugoj državi, u panici od sasvim...

(VIDEO) Četvorica maskiranih muškaraca palicama napali mladića sa crnogorskom...

Kako se na videu zabilježenom u Urgentnom centru čuje, očevidac napada je policiji ispričao da su mladića,...

Sjutra oblačno, povremeno kiša

Vjetar mjestimično umjeren do jak, uglavnom jugozapadni, u popodnevnim satima će oslabiti. Jutarnja temperatura...

Sekulić: Milatović pokazao elementarno nepoznavanje ekonomije, ne zna da...

Tako se, po njegovim riječima, minimalna potrošačka korpa od decembra 2020. povećala sa 641euro na 800 eura...

Bošković: U nedjelju svi za broj 1, zbog Crne...

“Čast i zadovoljstvo je biti dio ove veličanstvene i posebno emotivne, građanske, evropske i pobjedničke konvencije. U...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare