Popović: Mladi odlaze iz Crne Gore a društvo to ne brine

Asocijacija mladih Crne Gore, prema podacima raznih istraživanja, smatra da društvo ne pokazuje preveliku brigu o mladima. Broj mladih koji napušte Crnu Goru iz godine u godinu raste i to je jedan od pokazatelja koji govori o tome da mladi smatraju da će bolju budućnost naći u nekoj drugoj, a ne u svojoj zemlji.

„Više od polovine mladih i dalje živi u svojim porodičnim domaćinstvima sa svojim roditeljima, veliki broj njih i dalje nema svoje prihode, a postoje i oni mladi koji nikada nijesu putovali van Crne Gore. U posebno teškom položaju su mlade osobe sa invaliditetom kojima mogućnost za zaposlenje gotovo da ne postoji. Mladi u Crnoj Gori se nalaze na margini društva, umjesto da budu pokretač razvoja društva. Život mladih u Crnoj Gori generalno nije lak. Jedni nemaju svoj posao, drugi imaju platu ispod prosječne, dok je veoma mali broj onih koji mogu reći da su zadovoljni sa svojim položajem. Prema podacima sa kojima mi raspolažemo najveći problemi sa kojima se mladi suočavaju su nezaposlenost i siromaštvo”, poručio je predsjednik Asocijacije mladih Marko Popović.

On je podsjetio da takođe imamo i mlade sa smetnjama u razvoju i psihičkim oboljenjima koji su često diskriminisani, a zbog straha da će biti ignorisani ili odbačeni većina se i ustručava da zatraži pomoć nadležnih institucija.

“Mladi odlaze, a nas kao društvo to ne brine. Dok se mi kao zajednica brinemo o tome ko je koje vjere, ko je koje nacije i ko je kojeg političkom opredjeljenja, naši mladi odlaze sa našeg i svoj život grade na neko drugo tlo. U drugim društvima pokazuju svoja znanja i vještine i pomažu u građenju nekih drugih zajednica, dok se naša polako urušava. Ovim putem pozivam sve nadležne institucije da se uključe u problem odlaska mladih iz zemlje. Na mladima treba da je budućnost. Sve dok bude po starom, mladi će bez dileme pakovati kofere, jer… Ko brine o mladima?“, upitao je Popović.

On je dodao da Asocijacija mladih Crne Gore priprema određene panel diskusije kao i aktivnosti koje za cilj imaju dolazak do zajedničkog rješenja kako mlade zadržati u Crnoj Gori i dati im mogućnost da žive i napreduju u svojoj domovini.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U izraelskim napadima za pet dana ubijeno 145 Palestinaca,...

Prema podacima Palestinskog društva Crvenog polumjeseca, 17 povrijeđenih ljudi ustrijeljeno je bojevom municijom, a osam gumenim mecima....

CNP: Komemoracija povodom smrti Zefa Bata Dedivanovića u utorak

Dedivanović je rođen 1939. godine u Zatrjepču kod Podgorice. Osnovnu školu završio je u Zmajevu (Vojvodina), a...

Ministarstvo zdravlja: Dato preko 140 hiljada doza vakcina

Tokom 15. maja dato je 2.889 doza, od kojih je 2.668 prvih i 211 drugih doza.

UP: Identifkovane osobe koje su uništavale sadnice u parku

"Uvidom u video snimak i preduzetim aktivnostima na terenu policija je došla do sumnje da su osobe...

DPS: Krivokapić da prestane da se ponaša u maniru...

U suprotnom, kako navode pozivaju ga da već jednom prestane da iznosi neistine, što već dugo radi...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare