Preko polovine građana Crne Gore nije fizički aktivno

Preko polovine građana Crne Gore u posljednjih godinu nije se bavilo nikakvom fizičkom aktivnošću, a ohrabruje podatak da 59 odsto ispitanika želi da se sportom bavi više nego što je to trenutno slučaj.

To je saopšteno na pres konferenciji “Učešće građana u organizovanim fizičkim aktivnostima”, koju je organizovala Uprava za sport i mlade.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za sport i mlade, dr Marko Begović, rekao je da se u Crnoj Gori prvi put sprovodi nacionalni upitnik za sport.

Begović je pojasnio da dobijene podatke treba posmatrati zajedno sa podacima Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) koji govore da je svako drugo muško i svako treće žensko dijete gojazno.

“Skoro 50 odsto stanovništva, prema istraživanju IJZCG iz 2018. godine pati od jednog vida nezaraznih bolesti, a to su gojaznost, osteoporoza, kardiovaskularni problemi. To je crveni alarm za državu i upućuje da buduća strategija sporta mora da riješi ove izazove”, rekao je Begović.

Predstavnik Agencije DAMAR, Vuk Čađenović, naveo je da je istraživanje sprovela ta agencija, a podaci su prikupljani od 11. do 19. februara ove godine, na uzorku od 1198 ispitanika.

Istakao je da podaci nisu ohrabrujući jer pokazuju da 52 odsto građana uopšte nije bilo fizički aktivno u toku prethodne godine.

“Muškarci su bili nešto aktivniji nego žene i to je 51:46 odsto. Od onih koji su bili aktivni u toku prethodne godine, 13 odsto je bilo aktivno kao član nekog sportskog kluba ili udruženja, rekreativno je bilo aktivno 71 odsto, a u kontinuitetu nije bilo aktivno 16 odsto”, rekao je Čađenović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Šef Vagnera priznao da je bitka za Bahmut naštetila...

Bahmut, gradić na istoku Ukrajine koji je mjesecima meta ruske ofanzive, poprište je intenzivnih sukoba i uništenja...

Portugal na šest mjeseci obustavlja naplatu PDV-a na osnovne...

Obustava naplate sastavni je dio sporazuma koji je Vlada potpisala s proizvođačima i trgovcima, a cilj mu...

Poginuo dječak: Četrnaestogodišnji učenik skočio kroz prozor osnovne škole

Naime, tijelo dječaka pronađeno je na betonu u dvorištu Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ u Kačarevu, saznaju „Novosti“.

I ako je Skupština raspuštena zakazana sjednica Odbora: Saslušanja...

"Parlamentarno saslušanje ima za cilj razjašnjenje uloge državnih organa u pogledu bezakonja u vezi skidanja zabrane ulaska...

Murić: RTS se potrudio – u izbornoj kampanji dobili...

Iz Srbije ka Crnoj Gori, odavno su skoro sve oči uprte u crnogorske izbore. Naročito oči političara,...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare