Izvor:tvcg

PREVOZNICI SA SJEVERA: Još vagaju da li će autobusom kroz Platije ili auto-putem

Veći broj autobuskih prevoznika sa sjevera Crne Gore još nije donio konačnu odluku da li će prema Podgorici i obratno koristiti novi autoput, ili će ići starom dionicom, kroz kanjon Platije.

Vlasnik beranskog “Veljić prevoza”, Slobodan Veljić, rekao je Portalu RTCG da za to postoji više razloga, od nepovoljnih tehničkih karakteristika autoputa, do visoke cijene putarine i neizvjesnoti i nepoznanice kako će taj put biti održavan tokom zime.

Prema njegovim riječima, autobusi u ovom trenutku, u dogovoru sa putnicima, voze jednom ili drugom trasom.

“Ako nema gužvi na rampi, idemo autoputem, ali ako su gužve na rampi, onda, da ne bi gubili vrijeme, idemo kroz Platije i na Crkvine”, rekao je Veljić.

On objašnjava da je putarina autoputem u jednom pravcu od 10,5 eura za autobuse visoka, a da se pri tome ne štedi mnogo ni goriva, a ni vremena.

“Kada idemo prema Podgorici autoputem, možemo da uštedimo pola sata, ali u povratku ne štedimo više od deset minuta. To je sada u ljetnjoj sezoni, ali mi ne znamo kako će autoput biti održavan i da li ćemo bezbjedno silaziti tim putem prema Podgorici kada počnu snijeg i mrazevi”, rekao je Veljić.

Ovaj prevoznik smatra da je uspon prema Veruši mnogo teže savladati nego uspon starim putem, do Crkvina.

“Taj uspon ide od šezdeset metara nadmorske visine, do 1260, koliko ja na najvisočijoj koti autoputa. Naš utisak je da je lakše savladati uspon do Crkvina, a razlika u uštedi vremana i goriva je zanemarljiva. Pri tome, čitavo vrijeme moramo držati isključenu klimu, da ne bi dodatno opterećivali motor”, tvrdi Veljić.

Iz beranskog „Otrtak prevoza“ su objasnili da su od resornog ministarstva dobili dozvolu da idu autoputem, ali da će zatražiti, ako im se dopusti, da, zbog velike pedencije, u povratku idu starim putem.

“Pedencija od Podgorice prema Veruši je duga i stvarno treba veoma sporo da vozimo da ne bi prokuvali, a ne dobijamo mnogo”, kazali su iz ovog autoprevoznog preduzeća.

Da ne misle baš svi prevoznici sa sjevera tako, trdi vlasnik preduzeća „Eurošuntić“ iz Berana, Fako Šuntić, koji se pribojava da bi oni koji ne voze autoputem mogli izgubiti putnike.

“Mi imamo međunarodne linije po Evropi. I tamo ima mnogo autoputeva sa velikim usponima, i za nas to nije problem. Ljudi više vole da se voze autoputem, i mene je strah da bi, ako se vratimo na staru trasu, mogli izgubiti putnike”, kaže Šuntić.

Autoprevoznici sa sjevera bi, kako su kazali Portalu RTCG, trebalo za nekoliko dana da se sastanu sa predstavnicima Ministarstva kapitalnih investicija i Privredne komore, kada bi mogla biti donesena i konačna odluka kojom će trasom voziti autobusi sa sjevera države prema Podgorici i nazad.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Kineska policija pretukla i uhapsila novinara BBC-a

"BBC je izuzetno zabrinut zbog tretmana našeg novinara Eda Lorensa koji je uhapšen i vezan lisicama dok...

Alarmantna situacija u seoskim obrazovnim ustanovama na sjeveru: Škole...

Obećanja da će se preko razvojnih projekata, valorizacije prirodnih resursa i modernizacije sela zaustaviti migracija stanovništva na...

PROTEST ZBOG MJERA PROTIV KOVIDA – U Šangaju uhapšena...

Na pitanje novinara Frans presa o razlogu hapšenja, jedan policajac je rekao da privedeni nijesu poštovali naredbe...

Ukrajinci zakoračili u zimu uz restrikcije struje i grijanja

Restrikcije struje i dalje su na snazi širom Ukrajini. Više od hiljadu stručnjaka svakodnevno radi na popravci...

Vuković: Nastavljamo borbu protiv destrukcije onih koji služe tuđim...

Nastavljamo borbu za pristojnu i građansku Crnu Goru, za odbranu institucija i ustavnog poretka, za državno dostojanstvo...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare