Prostorna instalacija problematizuje jubilej 30 godina CG kao ekološke države: „Burning EASA” u Kolektoru kao rezultat međunarodne radionice

Nacionalni tim radionice ''EASA Montenegro'' i Crnogorska asocijacija studenata arhitekture – CASA, u saradnji sa centrom za kreativni otpad ''O5LAB'', osmislili su koncept na temu ''Burning EASA'', koji je u vidu izložbe predstavljen sinoć u specijalno za ovaj povod osmišljenom paviljonu u objektu ''Kolektor'' u bivšoj fabrici Titex u Podgorici.

Paviljon će biti dostupan javnosti do 15. oktobra u periodu od 19 do 21 sat, dok će „topljenje” i transformacija paviljona, kao i produkcija novog proizvoda biti realizovani u subotu, 16. oktobra.

Kako pojašnjavaju organizatori događaja, EASA Montenegro 2021. problematizuje jubilej – trodecenijski status ekološke države Crne Gore, čime je kritičko promišljanje učesnika prikazano kroz kreativan pristup koji je rezultirao prostornom instalacijom na brownfield lokaciji bivše fabrike Titex.

Izbor lokacije, kako navode, takođe je dio konceptualnog pristupa koji opominje na kapacitet brownfield nasljeđa u Crnoj Gori, generisan kroz metode urbane regeneracije koji može postati jedan od važnih aspekata održivog razvoja.

Foto: Damjan Spasojević

„Ovogodišnja tema nastoji da angažuje i osvijetli sve nivoe problema na kojima se zasniva koncept ekološke države i prikazana je kao stav kroz javno dostupnu prostornu instalaciju. Argument da je Crna Gora najveći zagađivač Sredozemnog mora po glavi stanovnika, vodeći je motiv u izboru materijala kojim će participanti reagovati“, saopštili su organizatori izložbe.

Foto: Damjan Spasojević

Tutorski tim ispred “O5LAB”, u sastavu Ema Alihodžić-Jašarević i Nemanja Milićević, sagledavajući otpad kao kreativni potencijal, a akcentujući aktuelnu temu obilježavanja pomenutog jubileja, kao centralni motiv i oblikovno sredstvo paviljona uzeli su crnu PVC foliju koja je u građevinarstvu, ali i poljoprivredi jedan od najvećih zagađivača životne sredine.

Foto: Damjan Spasojević

„Nekontrolisani požari u ljetnjem periodu godine, zagađenje hrane nadomak Glavnog grada, povećan stepen betonizacije gradova i smanjenje zelenih površina, istraživanje nafte u Jadranskom moru itd. samo su neke od sedam identifikovanih ekoloških crnih tačaka sa kojima se moramo suočiti, a koje su pretočene u instalacije kao dodatni paviljonski sadržaj“, navode iz nacionalnog tima EASA.

Dodaju da će EASA Montenegro ujedno biti i prvi paviljon koji će nakon nekoliko dana dostupnosti na uvid javnosti, biti zapaljen.

Tako će, kako je obrazloženo, participanti promijeniti agregatno stanje paviljona kao preduslov održivog korišćenja materijala, njegove reciklaže i pretvaranje u nove, upotrebne proizvode.

Foto: Damjan Spasojević

U sklopu događaja biće organizovana i serija predavanja u večernjim časovima, kojima će prisustvovali učesnici EASA-e, kao i studenti Arhitektonskog fakulteta u Podgorici.

Pokrovitelji događaja su Arhitektonski fakultet Univerziteta Crne Gore, Kolektor i kompanija ENTEXT.

Podsjetimo, EASA Montenegro je dio Evropske asocijacije studenata Arhitekture, platforme oformljene 1981. u Liverpulu, koja okuplja studente iz 49 zemalja. Studenti se povezuju tokom ljetnjih radionica, u različitim zemljama Evrope. Ove godine, zbog pandemije, EASA je poprimila novu formu – glavni EASA događaj je održan u Kragujevcu, dok nacionalni koordinatori ostalih zemalja imaju zadatak da održe radionice prilagođene svojim sredinama.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Bečić: Crnogorce ništa ne može preusmjeriti s evropskog puta

Veliki um je jednom rekao da su male države krvavi sitniš u obračunu velikih sila. Smatram da...

Uhapšena osoba koja je prefarbala ploču Ratka Mladića kod...

Lice S.M. uhapšeno je zbog osnovane sumnje da je 17. novembra počinilo krivično djelo oštećenje i oduzimanje...

Mogući džokeri opozicije za smjenu crnogorske Vlade

Politički analitičar Zlatko Vujović smatra kako je moguće da inicijativa za smjenu Vlade Crne Gore dobije podršku dijela vladajuće...

Šarić predao transkript razgovora sa svjedokom i sudijom: Biće...

“Za to vam treba 20 minuta, poslušajte, biće vam jasno da čovjek laže, biće vam potpuno jasno...

Horor u Hrvatskoj: U Lidlu ubijena prodavačica, napadnuta nožem...

Kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija napadač je bivši partner, uhapšen je i zaplijenjen je nož kojim joj je nanio...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare