Radi bolje zaštite ličnih podataka neophodna edukacija rukovodilaca i jačanje svijesti građana

Dan zaštite podataka o ličnosti Crna Gora dočekuje sa institucijama koje nijesu u funkciji zaštite građana i njihovog prava na zaštitu podataka o ličnosti. Imamo priliku da svakodnevno gledamo kršenje prava na zaštitu podataka o ličnosti, navodi se u saopštenju Građanske alijanse.

Kako su naveli, Građanska alijansa (GA) duže vrijeme ukazuje na određene nedostatke u radu Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

“Tako smo prilikom objavljivanja podataka o ličnom imenu i mjestu boravka lica koja se nalaze u samoizolacij od strane NKT-a, ukazali na nezakonitost ovakvog postupanja. U konkretnom slučaju Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama je donijela mišljenje u kojem navodi da ovakvo postupanje NKT-a nije u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Na osnovu naše inicijative, Ustavni sud donio je odluku da su povrijeđena prava građana, zbog čega smo tražili da odgovorni podnesu ostavke. Kako se to nije desilo, sada nadležne državne institucije moraju da individualizuju odgovornost, procesuiraju one koji su omogućili masovno kršenje ljudskih prava i smijene ih sa odgovornih pozicija.”, piše u saopštenju.

Kao rezultat nezakonitog rada nadležnih institucija, ocjenjuju, “imamo odluku Osnovnog suda u Podgorici kojom je usvojen tužbeni zahtjev zbog povrede prava privatnosti i zaštite ličnih podataka. Zbog ovakvog postupanja nadležnih treba utvrditi individualnu odgovornost i sankcionisati sve one koji su nezakonitim postupanjima doveli do masovnog kršenja ljudskih prava”.

Pored navedenog slučaja iz 2020. godine, Evropska komisija u svom izvještaju za 2021. godinu navodi i slučaj pokretanja istrage protiv bivšeg šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost i nekoliko službenika Agencije zbog navodnog nezakonitog nadzora predstavnika bivših opozicionih partija, novinara i lidera Srpske pravoslavne crkve. U izvještaju Evropske komisije se navodi da Crna Gora mora nastaviti da radi na usklađivanju sa pravnom tekovinom Evropske unije.

“Ovu priliku koristimo i da ukažemo da je u cilju bolje zaštite ličnih podataka građana neophodno sprovesti adekvatne edukacije rukovodilaca zbirki o ličnim podacima, a važno je i raditi na jačanju svijesti kod samih građana o značaju zaštite sopstvenih podataka”, zaključuje se u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Radovanić: Članstvo Crne Gore u EU bilo bi vjetar...

Na evropskom skupu LEAD21 učestvovaće poslanici iz brojnih evropskih država: Poljske, Finske,...

Dukaj: Radna grupa u roku završila rad i uradila...

Slijedi izrada nacrta i javna rasprava. ''Crna Gora je tako...

Radulović: Nadamo se da saobraćaj neće biti ponovo zaustavljen

To je, sa Simpozijuma Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva koja...

Biserko: Srbija pokušava da ostvari dominaciju na ZB, preko...

„Ne samo Srbija i Crna Gora, nego i Srbija i cijeli region s obzirom na to da...

RADNICI “POŠTE CG” NAKON POLITIČKOG PROGONA: “Rekli su...

"Dok ih ja tužim, pa dok se to vuče po sudovima, može proći...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare