RAIČEVIĆ ZA STANDARD: Očekujemo rast nasilja, ako je zabranjeno kretanje nije bijeg od nasilnika

Direktorica Sigurne ženske kuće, Ljiljana Raičević kazala je za Standard da zbog novonastale situacije u vezi sa mjerama samoizolacije i zabrane kretanja povodom koronavirusa, iz te organizacije očekuju rast porodičnog nasilja nad ženama.

“Telefon od kad traje situacija sa virusom nije zvonio uobičajno, kako smo mislili. Dajemo sedam do deset dana roka u kojem očekujemo da će se povećati broj situacija koje nisu dobre za žene, a koje se odnose na povećan broj nasilja od populacije koja inače ima problem sa takvim ponašanje”, kazala je Raičević za Standard.

Dodaje da i prije nego što je formiran tim za borbu protiv opake bolesti, iz ove organizacije su pratili situaciju u zemljama u kojima naši ljudi često putuju i vidjeli su da se situacija komplikuje.

PLAN ZA KRIZNU SITUACIJU

“Napravile smo plan da budemo spremni kao organizacija, od svojih plata smo kupile dezinfekciona sredstva, jer smo u tom trenu imali osmoro u skloništu. Napravile smo plan i program ako se situacija zakomplikuje, zvale smo naše prijatelje iz Rima koji imaju svoje sklonište za žene. One su morale da zatvore jedno sklonište zbog zaraze koronom. Mi smo napravile plan da po jedna bude u kancelariju i da samo jedna osoba od nas ide u sklonište za žene”, kazala je Rečević.

Ona je navela da su, kako bi zaštitili osobe koje su u sklonište, uveli mejru da ne se ne smije s obućom ulaziti u isto.

DOLASCI U KANCELARIJU U HITNIM SLUČAJEVIMA

“Prošle godine smo dobili licencu kojom smo naše djelovanje zaokružili kao servis države. Mi smo servis koji je ovlašćen i potpuno pokriven stručnim licima. Pošto su Sudovi stali, ostavili su za rad samo hitne slučajeve, nama sad praktično advokat ne treba. Ako bude trebalo zvaćemo je. Ne zakazujemo dolaske u kancelariju, obično dolaze ako im treba neki papir. Sad je stala ta vrsta aktivnosti, tako da nama nije potrebno da žene dolaze u kancelariju, osim u hitnim slučajevima”, objašnajva ona.

MJERE DEZINFEKCIJE

U slučaju da neko mora da dođe, kako kaže, određena je procedura koja se poštuje.

“Na samom ulazu osobi se daju rukavice i maska, obavezna je da skida cipele i prskamo je dezinfekcionim sredstvom. Rastojanje se drži od dva metra. Ista je procedura kada odlazi”, kazala je Raičević.

Nalgašava da tako rade i žene u skloništu.

“Dom često nije sigurno mjesto za žene koje žive u nasilju. Poziv za samoizolaciju i pojačana mjere samoizolacije, uključujući i potpunu zabranu kretanja, mogu imati direktan negativan učinak na žene i djecu i starije osobe koje su izložene nasilju. Ranjivost žena se tada pogoršava, i u svim situacijama kriza i katastrofa”, objašnjava Raičević.

ANALIZE POKAZALE RAST NASILJA

Dodaje da su iz Švajcarske i Kine poslali njihove analize koje pokazuju da je pojačano nasilje u ovoj situaciji.

“Žene će biti suočene sa različitim faktorima rizika na koje mi treba da imamo odgovore kako bi spriječili pogoršanje te situacije. Režimi izolacije i zabrane su stroge, ali žene treba da zapamte da nije zabranjeno bježati od nasilja. U situaciji ozbiljne opasnosti od nasilja, pozovite policiju, javite se Sigurnoj ženskoj kući ili Centu za socijalni rad”, apeluje ona.

Smatra da nema jedinstvenog rešenja za žene koje doživljavaju nasilje u ovim okolnostima.

BIJEG OD NASILJA NIJE ZABRANJENO

“Preporučujemo da u ovim situacijama djeluje policija i sud i izriče pet zaštitnih mjera, a najbolja je da se nasilnik izmjesti. Na raspolaganju smo ženama za sve informacije i za pomoć. Ako je sad početak nasilja, on se neće zaustaviti, on će samo da se proširi i poprima druge oblike i da se proširi na druge ukućane jer su zatvoreni u četiri zida. Ohrabrujemo žene kojima je potrebna pomoć da pozovu naš broj i policiju”, kazala je ona.

Dodaje da bi iz te organizacije voljeli da se Ministarstvo unutrašnjih poslova obrati sa informacijom da će se postupati u svim slučajevima prijave nasilja u porodici.

” I ako sudovi rade smanjenim kapacitetom, moraju se izricati hitne mjere nasilnicima. Ostaje da se vidi kako će se te mjere realizovati, posebno kada su izvršitelji u izolaciji. Mi ćemo poštovati protokol Nacionalnog tima koji treba da nam pošalju”, kazala je predsjednica Sigurne ženske kuće.

APEL ZA ŽENE: NE TRPITE NASILJE, BIJEG OD NASILNIKA NIJE ZABRANJEN!

POZOVITE:

SIGURNA ŽENSKA KUĆA 020 232 352 i 069 013 321

POLICIJA 122

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

VRELA RIBNIČKA: Izolovana porodica, inficiran otac dvanaestoro djece

Portal RomaNet saznaje da je B.B. (39) otac dvanaestoro djece inficiran i da je ranije tražio pomoć od...

SAD poziva države da oslobode ljude koji su u...

Specijalni američki izaslanik za vjerske slobode Sem Braunbek rekao je da je pandemija koronavirusa doprinela hitnosti situacije,...

U Francuskoj umrla još 471 osoba, novozaraženih više od...

U francuskim bolnicama je 26.000 oboljelih od koronavirusa od kojih 6.399 na intenzivnoj, navodi agencija AFP.

CDC-DRAMATIČNE brojke iz SAD: 213,144 zaraženih i 4,513 MRTVIH

CDC ističe da su ti podaci preliminarni i da ih nisu potvrdile savezne države.

Predsjednik iranskog parlamenta pozitivan na koronavirus

Nakon što su se pojavili određeni simptomi, podvrgnut je testiranju na koronavirus i rezultat je pozitivan. Laridžani...

NAJČITANIJE

(FOTO/VIDEO)VRELA RIBNIČKA: Medicinske ekipe uzimaju briseve i prikupljaju informacije...

Sve se dešava kod lamela u neposrednoj blizini izbjegličkog kampa. Prisutni su i pripadnici policije.

Uhapšen Nikšićanin: Sjekirom ubio dva psa

"Policija je postupajući po prijavi građana da jedno lice sjekirom udara psa, u naselju Rubeža zatekla M.R. i dva uginula...

Eraković: Sve više mladih ima teške komplikacije, na respiratoru...

"Jedan od dva pacijenta na respiratoru, spada u srednje godine. Nema opuštanja ni u jednoj starosnoj...

#CORONAINFO: Novi sajt za tačne informacije vezane za virus...

"Cilj je da se na jednom mjestu nađu tačne, pravovremene i korisne informacije...

Selo Biokovac u karantinu: Zaraženo dvoje iz kuće žene...

Uzorci su uzeti od 27 osoba iz sela Biokovac u MZ Grab - Kičava, od kojih je pet...

Komentari

avatar